Ajankohtaiset

 

Matti Manninen palkintopallille  
 
Ruotsalaisessa Bliz-Merida joukkueessa ajava porilaispyöräilijä Matti Manninen jatkoi vahvoja esityksiä Ruotsin kauden avauskisassa. Manninen ajoi kakkoseksi Jönköpingissä ajetussa 140 km kilpailussa. Kilpailun vottoon ajoi Mannisen hollantilainen joukkuekaveri Yannic Janssen.
 
-Loussa meitä oli kolme kuskia irti, meidän lisäksi Christofer Stevenson. Iskettiin Yannickin kanssa viimeisellä kympillä vuoronperään ja Yannick ajoi soolona voittoon ja itse spurttasin helposti toiseksi., kertoi Manninen.
 
Pikaisen Ruotsin visiitin jälkeen Mannisen kisat jatkuvat jo tulevana perjantaina Belgian Ardenneilla ajettavalla neljän päivän etappikilpailulla.
 
Lotta kolaroi jälleen 

Lotta Lepistö Ajoi sijalle 12 Energie Wacht tourin kolmannella etapilla Hollannissa. 

 -Oli vähän puhetta kilpasiskojen kanssa, että ajetaan alku rauhassa, koska iltapäivällä oli tiedossa vielä joukkueaika-ajo. Alku mentiinkin melko hiljaa, mutta se teki ajamisesta todella levotonta. Kolareita tuli erittäin paljon. Kaaduin itsekin kisan puolivälissä, mutta kyseessä oli eturenkaan tyhjentyminen, jota en ajoissa huomannut. Kurvissa sitten lähti pyörä alta. Uuden kiekon saatuani pääsin helposti takaisin. Vasta maalissa tajusin, että polvessa oli melko suuri, vertavuotava haava. Hieman huolestuin asiasta, mutta kun se puhdistettiin todettiin, ettei haava ole syvä. Kipeä se kyllä on, koska koko lumpion alue on ilman nahkaa.

Neljännelle etapille lähdettiin lauantaina 136 km taipaleelle.

-Ei ollut hyvä päivä. Kaikkeni tein ja muutaman kerran pystyin auttamaan Veraan ylös kärkeen. Väsynyttä oli, enkä päässyt itse irtiottoon mukaan. Minua olisi siellä kyllä tarvittu Veran avuksi.
Koedooer ajoi maalii irtiottoryhmässä, mutta siitä oli päässyt irtautumaan, kertoi Lotta Lepistö

Viimeisellä etapilla talli sai pidettyä Vera Koedoeerin toisella sijalla . Lepisö auttoi kaksi viimestä etappia hollantilaista, mutta apu viimeisellä etapilla oli jo melko vaatimatonta.
 
-Onneksi Vera jaksoi ja tallista löytyi kaksi minua vahvempaa apukuskia viimeiselle etapille. Itsellä oli eväät syöty jo eilen. Mutta olen erittäin tyytyväinen ajooni.
 
-En ole ollut hyvä etappiajaja vaan keskittynyt yhden päivän kisoihin. Tämä palvelee hyvin seuraavissa kisoissa. Sain alkuetapeilla todella hyvät sijoitukset. kerran 10 ja kaksi kertaa 12. Oli erittäin tärkeää saada palkintopallipaikka, koska olemme ensimmäisen kauden ammattilaistalli. Nyt meidät otetaan vakavasti pyöräilypiireissä ja ajaminen keulilla helpottuu, kun meidät tunnetaan, jatkoi Lepistö

Viimeinen etappi oli tuulinen ja ajajat tulivat maaliin pienissä ryhmissä. Lepistö oli lopulta kokonaistulosten 54. karsinta kisassa oli raju 185 matkaan lähtenestä maaliin ajoi 122.
 
Lepistö kymmenes Hollannissa

Lotta Lepistö ajoi sijalle kymmenen Energia Wacht Tourin toisella etapilla Hollannissa. Matkaa kertyi 116 kilometriä, joka saatiin ajaa hyvässä säässä. Edellispäivältä oli jo alla hyvä sijoitus jota lähdettiin parantamaan.
 
- Olin mukana heti alkumatkalla irtiotossa, mutta se tuli kiinni. 40 kilometrin kohdalla oli kapeita siltoja ja mutkaa paljon. Tässä porukka repesi moneen osaan. Ajettiin sitten loppuun kolmenkymmenen ryhmässä maalisuoralle, kertoi Lotta.
- Täysin tyytyväinen tulokseensa ei Lepistö kuitenkaan ollut. Olimme sopineet Martina Zwickin kanssa, että hän vetää minulle kirin, mutta paikan pitäminen ei onnistunut halutulla tavalla. Pystyin ottamaan toisen tilan välikirissä ja olin toisessa vielä neljäs, joten kiri on kohtuullinen tällä hetkellä. Huomenna yritän itse sitten samaa Martinalle ja toivottavasti saadaan hänet podiumille. Tein kyllä tänään töitä paljon ja saa nähdä kuinka se vaikuttaa huomiseen, jatkoi Lotta.

Kisat jatkuvat huomenna. Aamulla ajetaan 97 kilometriä maantietä ja illalla 15 km joukkueaika-ajoa.
 
Mikä maksaa harrastamisessa?
 
Liikuntaharrastamisen kohonneet kustannukset ovat toistuvasti esillä julkisessa keskustelussa. Valtion liikuntaneuvosto julkaisi 8.4. lasten liikuntaharrastamisen hintaa tarkastelevan raportin ”Mikä maksaa?”. Raportti koostuu kolmesta, opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamasta selvityksestä, joissa on käsitelty sosioekonomisten tekijöiden vaikutuksia lasten ja nuorten liikuntaan, liikuntaharrastamisen hinnan kehitystä sekä kuvattu seurojen, kuntien ja järjestöjen hyviä käytäntöjä kustannusten alentamiseksi.
 
Raportti osoittaa, että liikunnan harrastaminen seuroissa on kallistunut. Kaikilla perheillä ei ole varaa maksaa lapsen tai nuoren urheiluseuraharrastusta. Kehitys on huolestuttavaa, sillä samaan aikaan liikuntapolitiikassa korostetaan keskeisenä periaatteena kaikkien mahdollisuutta liikkua mm. varallisuudesta riippumatta. Erityisesti asia korostuu kilpaurheilun osalta, jossa on havaittavissa kehitystä harjoitteluintensiteetin kasvusta ja harjoittelukauden pidentymisestä.
 
Tarkasteltaessa yksilön elämäntapavalintoja, kuten liikuntakäyttäytymistä, taustalla vaikuttaa usein mm. sosioekonominen viitekehys. Vanhempien korkealla tulo- ja koulutustasolla on havaittu olevan yhteyksiä lasten liikunta-aktiivisuuteen positiivisesti. Kansainvälisesti tarkasteltuna näyttö ei ole täysin yhdensuuntaista johtuen pitkälti erilaisista tutkimusasetelmista.
 
Selvitys osoittaa, että harrastamisen kohonneet kustannukset eivät ole keskeisille liikuntatoimijoille uusi asia. Hyviä käytäntöjä, kokeiluita ja hankkeita on käynnistetty sekä seuroissa, kunnissa että järjestöissä. Myös valtio on kiinnittänyt asiaan huomiota korvamerkatuin rahoitusmuodoin. Hankemuotoinen toimintamalli ei ole kaikilta osin osoittautunut tuloksekkaaksi. Lasten liikunta-aktiivisuuden lisäämiseksi sekä arjessaan että organisoidussa liikunnassa tarvitaan yhteiskunnan kehittämistä liikuntaa suosivaksi. Liikuntaharrastaminen on vain yksi liikunta-aktiivisuuden ulottuvuus. Seurojen tukipolitiikkaa kuntien, järjestöjen ja valtion osalta tulee selkeyttää nykyisestä.
 
Mikä maksaa? -raportti (VLN 2014:2) Lue raportti valtion liikuntaneuvoston sivuilta: http://www.liikuntaneuvosto.fi/julkaisut/valtion_liikuntaneuvoston_julkaisusarja/vln_2014_2_mika_maksaa.591.news
 
Raportin sisältö;
Sosioekonomisen taustan yhteys lasten ja nuorten liikuntaan (Matti Hakamäki, Jaana Jaako, Anna Kankaanpää, Marko Kantomaa, Katariina Kämppi, Katja Rajala ja Tuija Tammelin
Tutkimus lasten ja nuorten liikuntaharrastusten kustannuksista (Kari Puronaho)
Ratkaisuja liikunnan ja urheilun harrastamisen taloudellisten esteiden vähentämiseksi (Toimittanut: Riikka Lahti / Kirjoittajat: Jarkko Finni, Pia Humisto, Jukka Karvinen ja Riikka Lahti)

 

 

 

KPMG:n selvitys esittää liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia
 
Opetus- ja kulttuuriministeriö, Valo ja Suomen Olympiakomitea tilasivat alkuvuodesta asiantuntijayritys KPMG:ltä selvityksen liikunnan ja huippu-urheilun rakenteiden arvioinnista ja tavoitetilan määrityksestä Suomessa. Toimeksiannon tavoitteena on ollut laatia ehdotus siitä, miten järjestäytynyt liikunta on tulevaisuudessa Suomessa organisoitu ja miten järjestäytyneelle liikunnalle asetettavat tavoitteet voidaan saavuttaa.  KPMG päätyy selvityksessään esittämään liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia mm. aluejärjestöjen ja lajiliittojen tehtävien koordinointiin ja liikuntajärjestöjen johtamiseen.
- Liikunnan ja huippu-urheilun kentällä olevia resursseja tulee ohjata lähemmäs liikkujaa. Nykyinen liikuntajärjestelmä on hajautunut, ja päällekkäisiä toimintoja on paljon. Tehtävien ja osaamisen järkevämpi ohjaus vapauttaisi paljon voimavaroja varsinaiseen liikuntatoimintaan, toteaa selvityksen toteuttaneen KPMG:n asiantuntija Jussi Nikander.
KPMG toteaa raportissaan yhdeksi keskeisimmistä uudistustarpeista liikunnallisen elämäntavan lisäämisen, mikä edellyttää rakenteiden ja työnjaon selkeyttämistä sekä liikuntamyönteisen asenneilmaston korostamista.  KPMG päätyy selvityksessään esittämään liikuntakenttään merkittäviä uudistuksia.

- Liikunnalliseen elämäntapaan tulisi oppia pienestä pitäen. Suosittelemme liikunnan lisäämistä päiväkodeissa ja kouluissa, jotta liikunnasta tulisi luonteva osa lasten ja nuorten arkipäivää. Liikkujat tarvitsevat myös ammattimaista ohjausta ja valmennusta. Tämä toteutuu mm. yhdistämällä valmennuskeskukset, urheiluakatemiat, urheiluopistot ja alueelliset toimijat alueellisiksi osaamisverkostoiksi. Nämä huolehtisivat mm. tiiviistä suhteista kuntien liikuntatoimeen ja tukisivat paikallista seuratoimintaa omalla osaamisellaan. Ehdotamme myös selkeitä muutoksia rakenteisiin: Valo, Olympiakomitea ja Paralympiakomitea yhdistetään, aluejärjestöt puretaan, TUL:n sekä FSI:n toiminnot sulautetaan yhdistyvään kattojärjestöön, tiivistää Jussi Nikander KPMG.n ehdotuksia.


Selvitys luo pohjaa tulevaisuuden keskusteluihin
- Viimeisen kahden vuoden aikana suomalaisessa liikunnassa ja urheilussa on tapahtunut paljon rakenteellisia ja toimintatapoihin liittyviä uudistuksia. KPMG:n selvitys tukee omaa ajatustamme siitä, että meillä on vielä paljon tehtävää. Tämänhetkinen rakenne ja toimintatavat eivät tue Suomessa parhaalla mahdollisella tavalla yksittäisiä liikkujia ja urheilijoita, toteaa Valon pääsihteeri Teemu Japisson.
- Osa raportissa esiin nostetuista ehdotuksista on jo hyvässä vauhdissa. Valon ja Olympiakomitean operatiivista toimintaa yhdistetään jo tämän kevään aikana ja haluamme toimia esimerkkinä muille. Alueellisten osaamis- ja palvelukeskusten rakentuminen on herättänyt innostusta. Uskon, että pystymme etenemään ripeällä aikataululla. Onnistumme uudistusten tekemisessä, kun etenemme asioiden emmekä rakenteiden kautta, painottaa Teemu Japisson.
- Selvityksen teettäminen on ollut erittäin tärkeä asia.  Kiitän KPMG:tä ammattimaisesta prosessista. Nyt on oleellista, että kukin järjestö tutustuu selvitykseen ja ottaa kantaa esitettyihin asioihin. Olympiakomitea ottaa asian käsittelyyn heti seuraavassa kokouksessaan, toteaa Olympiakomitean varapuheenjohtaja Jukka Rauhala.
- On tärkeää tarkastella asioita joskus vähän etäämmältä ammattimaisesti ei pelkästään tunteella. KPMG ulkopuolisena tahona on nyt selvityksessään antanut meille urheilutoimijoille erilaisia näkökulmia tarkasteltavaksi.  Tulos on mielenkiintoinen. Toivon todella, että syntyy keskustelua miten asioita tehdään ja mitä voisimme tehdä paremmin. Tätä mahdollisuutta ei kannata ohittaa, toteaa opetus- ja kulttuuriministeriön johtaja Harri Syväsalmi.
Lepistö hyvässä vauhdissa
 
Lotta Lepistön ammattilaistalli Bigla sai kauden ensimmäisen palkintosijan UCI pisteitä jaossa olevasta kilpailusta. Belgiassa Gent-Wevelgemin ajossa poljettiin 115 kilometriä.
 
Biglan Vera Koedooder ajoi kolmanneksi. Hän onnistui pääsemään kahdeksan tytön irtiottoon. 
 
- Ajo kulki erittäin hyvin ja aikaisemmin vaikeuksia tuottaneet nousut pystyin tulemaan kärjessä, en harmitellut vaatimatonta loppusijoitustakaan joka oli pääjoukon mukana 35. Irtiottoon on tärkeää saada joku oman tallin kuski, kertoi Lotta Lepistö
 
-Tänään Veran onnistui siinä. Näitä tulee kisan aikana useampia. Joskus pääsee mukaan, joskus ei. Silloin koitetaan ajaa kisaa niin, ettei irtiotto, jossa oman tallin kuski on, tulisi kiinni. Koitin vielä ottaa pääjoukon kiriä, mutta avasin jo 800 m ennen maalia ja hyytyihän se.
 
- Kuntooni olen tyytyväinen. Kehitystä on tapahtunut viime vuodesta paljon. Ennen taistelin mukana pysymisestä, nyt pystyn ajamaan hyvin mukana ja pystyn ajamaan tilanteen mukaan ja auttamaan tallikavereitakin jos tarve on, jatkoi Lepistö.
 
Henttalan alkukausi on ollut rikkonainen
 
Yhdysvaltalaisjoukkue Team Novo Nordiskin palkkalistoilla ajava Joonas Henttala aloitti neljän päivän Coppie e Bartali -etappikilpailun Italiassa torstaina. Ensimmäinen 99,5 kilometrin etappi oli melko tasainen ja illalla ajettiin lisäksi 13,3 kilometrin mittainen joukkue aika-ajo. Etappikilpailuun sisältyy myös isoja vuoristonousuja ja lisäksi henkilökohtainen aika-ajo. Huipputalleista mukana ovat muun muassa Sky, Lampre-Merida ja Cannondale
 
Henttalan alkukausi on ollut rikkonainen - ensin norovirus helmikuussa  ja hiljattain ajetun Taiwanin etappikilpailun jälkeen nousi kuume, joka on saatu hallintaan. Henttala joutui ajamaan Italiaan toipilaana, kun Team Novo Nordiskilla ei ollut sopivaa varamiestä tähän kilpailuun. 
 
Ensimmäisen etapin jälkeen, hänen tehtävänä oli auttaa mahdollisimman paljon italialaista Andrea Peronia.
 
-Harmittaa todella paljon, ajo oli hankalaa selviytymistä ja sairastelu vaikuttaa ajamiseen tällä hetkellä. Toivottavasti suuntaus on parempaan päin, totesi Joonas Henttala.
 
Lotta Lepistö saalisti ensimmäiset UCI pisteensä
 
 
Sveitsiläisessä Bigla tallissa ajava Lotta Lepistö ajoi kahdeksanneksi Italiassa. Cornaredon ympäristössä reittinä oli 121 km matkalla pääosin kaupunkien korttelien kiertoa.
 
Kisa alkoi kovassa vesisateessa ja ryhmä repesi matkan aikana moneen osaan. Lepistö pysyi koko ajan kärkijoukossa. Kilpailu ratkesi kolmenkymmenen kuskin kesken massakiriin.
- Hieman mokasin loppukilometreillä, jäin liian taakse kolme kilometriä ennen maalia ja kapealla sillalla edessä ajanut väsyi ja nosti selän pystyyn.
 
- En päässyt heti ohi, eikä ollut enää voimia nousta takaisin taistelemaan mitalisijoista. Mutta ensimmäiset pisteet lämmittävät hyvin mieltä nyt. Varsinkin, kun onnistuimme myös tallina hyvin eikä viikko sitten tapahtunut raju kaatuminen aiheuttanut mitään ongelmia enää, tuumaili Lepistö kisan jälkeen.
 
Matti Manninen kuudes Belgiassa  (24.3. ik)
 

 

Matti Manninen ajaa tällä kaudella ruotsalaisessa Team Bliz-Meridassa ja kausi alkoi kolmella kisalla peräkkäisinä päivinä. Kahdessa ensimmäisessä kisassa ei tullut vielä merkittäviä sijoituksia. Teamin kolmas kisa oli Belgian Ichtegemissä ja Manninen pääsi n. kymmenen miehen irtiottoon ja Manninen oli lopulta 6. 115 km kilpailun voitti Belgian hallitseva U23 mestari Jens Wallays. Mannisen joukkuekaveri Hollanin Yannick Jannsen oli kisan 3. Tiivis kilpailukausi jatkuu jo keskiviikkona Belgiassa ajettavalla 120 km kilpailulla.

Tulevaisuus on nuorissa - pidetään nuorten pyörät pyörimässä (17.3.)
Kilpapyöräily ry:n synty
Teot puhuvat enemmän kun sanat. Suomen kilpapyöräily voi huonosti, kapeaa kärkeä tai leveää junioritoimintaa ei juurikaan ole. Paljon on puhuttu, suunniteltu, analysoitu, mutta nyt alkaa Tekeminen.
Joukko ex-pyöräilijöitä kokoontui 19.10.2013 ja perusti Suomen Kilpapyöräily ry:n.
Yhdistyksen tarkoituksena on edistää, kehittää ja tukea suomalaista kilpapyöräilyä ja sen nuorisotoimintaa (alle 23-vuotiaat) valtakunnallisesti. Yhdistyksen tavoitteena on levittää kilpapyöräilyharrastusta nuorison keskuudessa sekä herättää nuorissa oikeaa urheiluhenkeä ja pysyvää innostusta kilpapyöräilyyn valtakunnallisesti. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys:
• järjestää harjoitus-, koulutus- ja valmennustilaisuuksia
• järjestää harjoitus- ja kilpailumatkoja
• toimeenpanee kilpailuja, kursseja, tapahtumia ja muuta vastaavaa toimintaa
• hankkii tarvittavia välineitä
• tukee harjoitus- ja kilpailumahdollisuuksien järjestämisessä koti- ja ulkomailla.
Perustamiskokouksessa läsnä olivat perustajajäsenet Sixten Wackström, Jari Vanninen, Marko Vauhkonen, Mika Hämäläinen, Kimmo Karhu, Oskar Stenström, Kimmo Kananen, Juho Suikkari ja Kjell Calström. Estyneenä Tauno Hietala, Peter Klimscheffskij, Vesa Rauttu, Peter Selin, Pertti Linna, Jouni Hakala, Joona Laukka ja Jussi Veikkanen.
Pidetään nuorten pyörät pyörimässä - Mitä me tiedämme kilpapyöräilystä?
Tänään meitä on 27 henkilöä, joiden joukossa on neljä Tour de France osallistujaa. Muihin jäsenten saavutuksiin kuuluu mm. 11 Pohjoismaiden mestaruus mitalia ja yli 600 Suomen mestaruus mitalia.
Juho Suikkari (pj), Kimmo Kananen (hall), Kjell Carlström (hall), Jari Vanninen (hall),
Peter Selin, Patrick Wackström, Sixten Wackström, Marko Vauhkonen, Mika Hämäläinen, Kimmo Karhu, Oscar Stenström, Tauno Hietala, Peter Klimscheffskij, Vesa Rauttu, Pertti Linna, Jouni Hakala, Joona Laukka, Jussi Veikkanen, Harri Hedgren, Veikko Sinisalo, Juha Poutiainen, Kari Myllymäki, Vesa Mattila, Jukka Heinikainen, Christian Selin, Charley Wegelius ja Jyrki Tujunen
Tavoitteet
Opettaa toimiminen joukkueena
·         pyöräily on JOUKKUElaji
·         kaikki se, minkä annat omalle joukkueelle, saat vähintään tuplana takaisin
·         joukkueen vahvuus on sen heikoin lenkki
Tukea kv. huipulle tähtäävien nuorten uraa                
·         riittävästi kv. kilpailuja
·         urasuunnitelma urheilijana ja sen jälkeen
·         ammattimainen toiminta ja harjoittelu
Antaa valmiudet siirtymiselle kv. seuraan tai talliin
·         tuutoritoiminta (Jussi V, Kjell C, Charles W ja Joona L)
·         verkostojen luominen harjoitus- ja kilpailumatkoilla
Positiivista julkisuutta kilpapyöräilylle Suomessa
·         opettaa nuoria toimimaan tukijoiden, sponsoreiden, yhteistyökumppanien ja median kanssa
·         olla esimerkki seuraaville ikäryhmille
·         edesauttaa lasten ja nuorten harrastajamäärien kasvussa
Menestyminen nuorten EM ja MM kisoissa
·         oppia menestymisen kulttuuri
·         2 x EM- ja 1 x MM-mitalia vuoteen 2017 mennessä JOUKKUEENA yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa
Valmennustuki
·         urheilijoilla omat henkilökohtaiset valmentajat, tarvittaessa avustetaan sen löytämisessä
·         valmennustuki teknisessä ja taktisessa osaamisessa
Kilpapyöräily ry on myös SPU:n jäsenseura
Suomen pyöräilyunioni ry on yli sadan pyöräilyseuran kansallinen lajiliitto, joka vuonna 2014 käynnistää pyöräilyn kehitysohjelman. Kehitysohjelman runkona toimivat strategiset päälinjaukset, jotka ovat kasvu, laatu, resurssit ja menestys. 
Osana menestystä ja resursseja Suomen pyöräilyunioni ry toivottaa Kilpapyöräily ry:n mukaan kehittämään suomalaisten nuorten maatiepyöräilijöiden menestymisen mahdollisuuksia kansainväliselle tasolle.
 
Mika Niskanen, Suomen Pyöräilyunionin hallituksen pj.

 

Saarelainen keräsi pisteitä Rioon

Tiistaina alkanut naisten ammattilaispyöräilyn ensimmäisen kategorian etappiajo Vuelta El Salvador päättyi sunnuntaina 83 km:n pituiseen etappiin.

Mäkietapit loppuivat lauantaina, sunnuntaina ajettiin tasamaalla. Kovavauhtinen kisa käytiin läpi alle kahdessa tunnissa useiden irtiottojen tahdittamana.

-Vauhti oli tänään todella kova ja selvästi tiimien välillä oli taktikointia etapin voitosta. Ennen välisprinttiä nousin keulille ja valmistauduin irtiottoyrityksiin. Olin välikirissä neljäs. Enää ei niillä pisteillä ollut pistepaidan kannalta merkitystä mutta oli hieno huomata että flunssasta ollaan toipumassa, Saarelainen kertoi

Ensimmäisellä irtiottoyrityksellä irtaantui kaksi ajajaa, Liettuan Inga Zilvinaite ja Italian Anna Lisa Cucinotta.

-Tämän jälkeen alkoi UHC-tiimillä kova hankaaminen ja irtiottoyrityksiä oli tasaisesti. Olin mukana kolmessa irtiotossa ja kolme km ennen maalia pääsimme jo pitkälle irti mutta pääporukan veto oli niin hurja että ylös tultiin, kertasi saarelainen

Kisa ratkesi massakiriin. Zilvinaite voitti kilpailun ajalla 1.50.07, Saarelainen oli 19 jääden vain + 03 sek. Kokonaiskilpailussa Sari piti 14. sijansa ja keräsi jälleen Rion olympialaisten kannalta tärkeitä UCI ranking -pisteitä.

-Todella hieno pari viikkoa on takana. Arvokkaita pisteitä tuli tilille ja sijoitus UCI rankingissa nousee huomattavasti. Kevään kunto on hyvällä mallilla ja tästä on kevyt mieli jatkaa kautta eteenpäin, totesi helpottunut Saarelainen

Sari Saarelainen ajettiin raatelevassa nousussa

Tiistaina alkanut naisten ammattilaispyöräilyn 1. kategorian etappiajo Vuelta El Salvador jatkui lauantaina raskaalla nousuetapilla. 50 km pituinen ajo, Paseo del Carmen - El Boqueron sisälsi yli 1500 nousumetriä kun viimeiset 15 km ajettiin raatelevassa nousussa El Boqueronin vulkaania, tietä oli kivuttava paikoitellen yli 20 % jyrkkyydeltä. Viikon aikana tutuksi käynyt 50-asteen helle uuvutti ajajia vielä entisestään.

-Heti lähdöstä alettiin ajamaan hurjaa vauhtia. Rusvelo ja Astana pitivät vauhtia yllä välillä yli 80 km/h ja välisprinttiin asti tultiin tukka putkella. Käännyttäessä mäelle tilanne hieman rauhoittui mutta mäkeä lähdettiin ajamaan kyllä reipasta tahtia. Heti alussa huomasin että välityksissä tuli tehtyä virhe: olisin tarvinnut eteen vielä pienemmän rattaan. Mäen nouseminen meni turhan runttaamiseksi. Eikä flunssakaan tietenkään yhtään parantanut asiaa. Valitettavasti ihan kärkeen ensimmäisille sijoille ei tänään ollut asiaa, vaikka vielä viime viikolla GP-ajoissa ennen flunssaa tämä näytti olevan hyvinkin saavutettavissa. Mutta kuitenkin hienostihan tämä meni ja pääsin lopussa vielä muutamasta ajajasta ohi. Mäkipaitaa pitävä Kuchinskaya jäi taakse. 12. sija tällä tasolla on todella hieno saavutus. Ollaan kuitenkin vasta alkukaudessa ja kisakuntoa lähdetään vasta nyt nostamaan, Saarelainen kertoi.
-Mäessä minuutit kuluvat ihan eri tavalla kuin tasamaalla. Huomenna on sitten luvassa tasaisempaa maastoa ja viimeiselle etapille lähden ennen kaikkea pitämään sijoitukseni. Tarkkana pitää olla. Uskon, että tiimit tekevät vielä kovasti töitä koska tilanne ensimmäisen kolmen osalta muuttui näin radikaalisti. Rusvelo ei varmaan luovuta vielä voittoa, vaikkakin lähes kolme minuuttia on vaikea huomisella radalla kiriä kiinni, Saaarelainen jatkoi.
Kilpailun voittaja, USA:n Mara Abbot tuli maaliin ajalla 1.26.47, Saarelaisen sijoitus etapilla kahdestoista ero + 8.46. Vuoristoetapeille ominaisesti eroja syntyi tällä etapilla paljon.

 
Saarelainen kahdestoista

Sari Saarelainen jatkoi hyvin alkanutta etappiajoaan El Salvadorissa. Kisojen kolmas etappi, Nuova Costrucion-Santa Ana 90 km sai poikkeavan profiilin muutama tunti ennen kilpailua kun tiimit tekivät protestin ensimmäisestä alamäestä.

-Eilen oli jo sen verran vaarallista touhua, että ajajat kieltäytyivät ajamasta tämän päivän ensimmäistä alamäkeä, jossa kerrottiin olevan paljon irtohiekkaa ja isoja kivilohkareita huonopäällysteisellä asfaltilla. Aikaisempina vuosina täällä on tapahtunut pahoja loukkaantumisia juuri surkeiden tiepäällysteiden takia. Järjestäjät kuulivat meitä ja ensimmäinen 12 km nousu ja 6 km lasku ajettiin neutraalina, kertoi Saarelainen
 
Kisa lähti liikkeelle vasta mäen alta. Vaikka kisa ajettiin alussa neutraalina, tuli alamäessä silti muutama paha kaatuminen.
Sinänsä tämä muutti radikaalisti kilpailun luonnetta, koska ensimmäisessä nousussa oltaisiin varmasti tehty jo ratkaisuja. Mutta turvallisuus on tärkeintä.

Heti virallisen startin jälkeen lähdettiin kapuamaan neljän kilometrin nousua ja tässä kohtaa syntyi ensimmäiset ratkaisut kun porukkaa alkoi putoamaan.

Lukuisat irtiotot ja loppuvaiheen nousut ratkaisivat pelin ja jäljelle jäi parinkymmenen ajajan irtiottoryhmä, jossa Sari oli mukana.

-Lähes 50 asteen helle piti huolen siitä että huoltoautoilla kävi kuhina. Juomaa kului paljon. Oma olo oli edelleen flunssainen, mutta paranemaan päin kuitenkin. Olen erittäin tyytyväinen ajoon ja on ylipäänsä ihme että pystyn ajamaan maailman kärjen mukana kipeänäkin.

-Tämän päivän etappi kutistui ja yksi ratkaiseva nousu jäi välistä. Huomenna ajetaan sitten viimeisiä ratkaisuja eikä mitään säästelemisen varaa enää ole, tuumasi Saarelainen
 
Maaliin tultiin loivasti nousevaa tietä pitkin mutkittelevan kaupunkikierroksen jälkeen. Voiton otti Brasilian Flavia Oliveira ajalla 2.05.39 Loppukirissä Saarelainen sijoittui sijalle 12, jääden voittajasta +15 sekuntia. Kokonaistilanteessa Sari pitää 15. sijansa lähdettäessä viimeiselle mäkietapille.


Luvassa on 15 km nousua, maksimissaan 21% jyrkkyydeltä kun La Boucheronin vulkaani kivutaan ylös.
 
 
Lotta Lepistön aloituskilpailu päättyi kaatumiseen

Sveitsiläisessä ammattilaistalli Biglassa pyöräilevä Lotta Lepistön aloituskilpailu päättyi ilman Maailmancupin pisteitä.
 
Lotta Lepistö starttasi tämän kauden ensimmäiseen maantie kilpailuunsa Hollannissa, hän ajoi kärkiporukassa joka oli jo revennyt niin että vain kolmasosa ajajista oli mukana.
 
Hollannissa ajetussa 136.7 km:n maantie kilpailussa hän kaatui 70 kilometrin kohdalla mukulakiviosuudella. Osuudella oli kuoppia jollaiseen etupyörä putosi ja hän lensi pyöränsä kanssa sen veran rajusti, että kisa jäi kesken.
 
-Lääkärintarkastuksessa ei löytynyt mitään mustelmia suurempia vammoja. Positiivista kisassa oli se, että vaikka viivalla oli kaikki maailman huiput, oli vauhti kohdallaan, kertoi Lotta Lepistö
 
 
Lotta pystyi ajamaan koko ajan kärkiryhmässä vaikka vauhti oli niin kova että maaliin selvisi vain 48, kun matkaan lähti 150 ajajaa.
 
Sari Saarelaisen kisassa tragiikkaa

Vuelta El Salvador jatkui keskiviikon ja torstain välisenä yönä, ajettiin varsinainen kilpailun pisin etappi 115 km. Reitti kulki rannikon aaltoilevassa maastossa kääntyen viimeiselle 10 km maalinousuun.
 
Kisa lähti vauhdikkaasti liikkeelle lukuisten irtiottoyritysten tahdittamana. Puoleen väliin asti laskeva profiili piti vauhdin yllä kunnes saavuttiin mäen juurelle. 30 km nouseva osuus huipentui noin viiden kilometrin mäkeen jossa oli mäkisprintti.

-Olin sprintissä kuudes ja tunsin oloni ihan ok. Mutta sitten lähdettiin laskuun maalia kohti. Tie oli todella huonokuntoista ja vaarallisuutta lisäsi vielä radalle päässeet paikalliset autoineen sekä vapaana juoksevat koirat. En halunnut ottaa mitään riskejä enää tässä vaiheessa ja tulin rauhassa alas. Tiedän, että huomenna alkavat vuoristo-osuudet tekevät ratkaisun tällä etapilla

-Tragiikkaa lisäsi mediahelikopterin putoaminen. Kyydissä olleet kaksi toimittajaa kuoli ja kaksi loukkaantui. Onnettomuushetkellä kopteri ei onneksemme ollut suoraan yllämme, kertoi Saarelainen

Etapin voitoon ajoi Alena Amialiusik ajalla 3.09.28, Saarelainen oli maalissa 20 jääden voittajalle  +1.04.
 
Saarelaisen kisa alkoi haastavissa merkeissä

Vuelta El Salvador naisten etappiajo jatkui keskiviikkona kun Suomen aikaan keskiviikon ja torstain välisenä yönä ajettiin ensimmäinen varsinainen etappi, 95 km. Reitti kulki rannikon aaltoilevassa maastossa kääntyen viimeiselle 10 km maalinousuun.

-Päivä alkoi melkoisen haastavissa merkeissä. Tiistaina sain ensioireita flunssasta ja keskiviikkoyönä minulle nousi kuume. Sain Bemer-maton avulla nukutuksi ja olo helpotti hieman aamuun. Aamulla kävin kisalääkärillä, joka antoi tarvittavat rohdot ja luvan kisata.
Se että startti oli vasta iltapäivällä, antoi minulle aikaa palautua mutta samalla ulkolämpötila nousi äärimmäisen kuumaksi. Lähdössä oli 45 astetta lämpöä. Olo oli todella hutera, mutta taistelemaan tänne on tultu, kertoi Saarelainen

-Kisa lähti vauhdikkaasti liikkeelle ja reitti kulki todella huonopintaista tietä pitkin. Aaltoileva profiili karsi ajajia ja viimeisen mäen juurella meitä oli jäljellä enää reilu pari kymmentä. Maalimäen ensimmäisten kilometrien aikana porukka pieneni ja meitä jäi jäljelle 18. Loppukiri oli mäen päällä tasamaalla. En jaksanut kiriä yhtään, olo oli heikko. Olen äärimmäisen tyytyväinen että jaksoin rutistaa itsestäni tänään näin hyvin irti, kertasi Saarelainen

- Peli on vielä täysin vaiheessa. Puoli minuuttia on etapeilla mitätön aika, joka mahdollistaa vielä nousun mille sijalle tahansa,

- Palautumisaikaa on nyt vähän: huomenna ajetaan jo heti aamusta. Luvassa on viikon pisin etappi. Toivotaan että kuume laskee ja olo helpottuu. Näin pääsen taistelemaan samalle viivalle muiden kanssa, tuumi Saarelainen etapin jälkeen
Saarelainen oli etapilla 17. samalla ajalla voittajan kanssa. Kokonaistilanteessa Sari nousi eilisestä kolme sijaa ja on nyt 11. vain 38 sek johtajasta jäljessä.

Saarelainen vahvana prologissa

Yhteensä 4,6 km:n pituinen aika-ajo, prologi käynnisti naisten ammattilaispyöräilyn kuusipäiväisen etappikilpailun La Vuelta El Salvadorin.

Prologi ajettiin vaihtelevassa maastossa kuumassa Väli-Amerikan ilmassa.

-Reitti oli todella haasteellinen, sillä heti muutaman sadan metrin jälkeen lähdöstä alkoi 500 m jyrkkä nousu. Tämän jälkeen oli melko tasaista ennen käännepaikkaa ja takaisin tultiin sitten pääosin jyrkkää alamäkeä, kertoi Sari Saarelainen

-Mäki nousi hyvin ja alamäkeenkin jaksoin vielä rutistaa kaikki irti. Jonkin verran harmitti etten saanut käyttää muiden tavoin tempohaalaria enkä levykiekkoja. Mutta, kisa ei suinkaan tähän ratkea: etappeja on vielä jäljellä 5 ja niiden profiili tulee olemaan todella rankka. Joka päivä tulee olemaan uusi kattaus, jatkoi Saarelainen

-Pientä flunssaa on nyt vaivana mutta onneksi palautusaikaa on hyvin ennen huomista etappia. Joukossa kiertää myös vatsatautia, joten täytyy olla tässä varuillaan mitä syö ja mihin koskee, totesi Saarelainen

 
Saarelainen sijoittui prologissa 14. ja on nyt tällä sijalla lähdettäessä ensimmäiselle varsinaiselle etapille. Keskiviikon etappi ajetaan Suomen aikaan myöhään keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Vuelta a El Salvador, Santa Elena prologi 4,6 km, El Salvador

 
 
  Olga ZabelinskayaBLR6.03
 
2
Alena Amialiusik
RUS
+13
 
3
Sharon Laws
GPR
+19
 
4
Laura Camila Lozano Ramirez
COL
+27
 
5
Tatiana Antoshina
RUS
+28
 14Sari SaarelainenFIN+34

Lotta Lepistö saalisti ensimmäiset UCI pisteensä
 

Sveitsiläisessä Bigla tallissa ajava Lotta Lepistö ajoi kahdeksanneksi Italiassa. Cornaredon ympäristössä reittinä oli 121 km matkalla pääosin kaupunkien korttelien kiertoa.
 
Kisa alkoi kovassa vesisateessa ja ryhmä repesi matkan aikana moneen osaan. Lepistö pysyi koko ajan kärkijoukossa. Kilpailu ratkesi kolmenkymmenen kuskin kesken massakiriin.
- Hieman mokasin loppukilometreillä, jäin liian taakse kolme kilometriä ennen maalia ja kapealla sillalla edessä ajanut väsyi ja nosti selän pystyyn.
 
- En päässyt heti ohi, eikä ollut enää voimia nousta takaisin taistelemaan mitalisijoista. Mutta ensimmäiset pisteet lämmittävät hyvin mieltä nyt. Varsinkin, kun onnistuimme myös tallina hyvin eikä viikko sitten tapahtunut raju kaatuminen aiheuttanut mitään ongelmia enää, tuumaili Lepistö kisan jälkeen.
 

 

 

Saarelainen ajoi 10 joukkoon
 
 
El Salvadorissa käynnistynyt naisten ammattilaispyöräilyn GP-sarja huipentui 93 km pituiseen kisaan GP El Salvador. Kolmiosainen GP on osa kansainvälisen pyöräilyliiton UCIn kisoja, joka on luokiteltu 1. kategorian kisaksi.

Kisa lähti liikkeelle pääkaupungista San Salvadorista ja laski lähes 30 km rannikolle. Loivahkon rannikko-osuuden jälkeen edessä oli 15 km nousuosuus joka johti maaliin Zaragozan kylään.

-Rannikolla oli todella paljon irtiottoyrityksiä ja vauhti oli todella repivää ja väsyttävää kun tiimit yrittivät tahkoa irti. Mitään merkittäviä irtiottoja ei kuitenkaan syntynyt vaan ratkaisu oli luvassa edessä odottavassa mäessä, Sari Saarelainen kertoi

-Mäki lähti kulkemaan todella nätisti ja pysyin kärjen mukana hyvin. 5 km ennen maalia meitä oli jäljellä enää 7 ajajaa. Kuitenkin, 3 km maalia ennen lähti Zabeliskaia, Amialiusik ja Abbott vuorotellen irtiottoyrityksiin. En pystynyt vastaamaan näihin ja putosin porukasta.
 
-Tänään oli upea päivä. On kiva huomata kuinka kunto nousee ja kisarytmi muokkautuu. Olen tehnyt selvästi oikeita valintoja talven aikana, jatkoi Sari Saarelainen

Saarelainen oli maalissa 9. jääden vain 45 sekuntia voittajasta, Valko-Venäjän Alona Amialiusikista. Toiseksi tuli olympiamitalisti Olga Zabelinskaia ja kolmanneksi Italian ympäriajon 2013 voittanut Mara Abbott. Saarelainen keräsi sijoituksellaan arvokkaita UCI-rankingpisteitä.

Saarelaisen kisaurakka jatkuu tiistaina kun vuorossa on kuuden päivän etappiajo la Vuelta El Salvador.
 

Grand Prix San Marcos Zaragoza 93.2 km, El Salvador
 
 
 
 
1
Alena Amialiusik 
RUS
2.18,50
2
Olga Zabelinskaya
BLR
0,22
3
Mara Abbott
USA
0,04
4
Sharon Lawis
GBR
sama aika
5
Doris Schweizer  
SUI
0,30
-----
 
 
 
9
Sari Saarelainen
FIN
0,45

Saarelainen pistejahdissa Rioa varten
 
 
Maantiepyöräilyn kansainvälinen GP-kilpailu El Salvadorissa jatkui perjantaina GP Oriente-ajolla. Yhteensä 99 km matka poljettiin paahtavassa säässä jyrkkäpolkuisia vuoristoteitä pitkin.
 
Kilpailu alkoi San Salvadorin lentotukikohdasta josta sotilaat saattoivat ajajat juhlallisesti matkaan. Kuuma ilma ja rankka maasto erotteli porukkaa heti alusta alkaen.

-Tänään oli todella kuuma ilma. Lämpöä oli parhaimmillaan 47. Alku mentiin pääosin laskevaa profiilia ja RusVelo teki kovasti työtä viimeiseen mäkeen asti.  Noin 30 km ennen maalia lähti ryhmästä irtiottoporukka, jossa olin mukana. Emme kauan olleet irti mutta yritystä alkoi selkeästi syntymään maalin lähestyessä. Loppu 20 km mentiin nousua. Pääporukka pieneni mitä lähemmäksi maalia tultiin. Viimeisen 10 km alkaessa nousu jyrkkeni ja USAn Mara Abbott yritti irtiottoa. Tässä vaiheessa meitä oli jäljellä enää n 15 ajajaa. Maran irtiotto ei kuitenkaan pysynyt ja seuraavaksi kokeili edellispäivän GP:n voittanut Venäjän Olga Zabelinskaia. Tässä vaiheessa oma kunto ei riittänyt pysyä iskussa mukana ja jäin. Tulimme tänään eilisen mukaisesti melkolailla yksitellen maaliin, kertoi saarelainen

- Täytyy olla todella tyytyväinen tulokseen. Kausi on vasta aluillaan ja olen saanut kisarytmistä heti kiinni. Huippukunto vaatii yleensä useamman startin alle, joten hyvällä mallilla mennään. Sain tänään jo paremman tuloksen kuin eilen kauden ensimmäisessä startissa, kertasi Saarelainen kisan tauottua

Saarelainen oli perjantain kisassa 13. keräten torstain tavoin arvokkaita UCI-pisteitä.

-Todella tärkeitä pisteitä. Näitä tarvitaan Rion olympialaisiin osallistumista varten.
 
 
Sari Saarelainen aloitti kilpailukautensa El Salvadorissa

Maantiepyöräilijä Sari Saarelainen aloitti kilpailukautensa El Salvadorissa. Kolmipäiväisen GP -kilpailun ensimmäinen ajo, GP Grand Saint Bernard, ajettiin Suomen aikaa myöhään torstai-iltana. Yhteensä 97 km pituinen kilpailu kulki kumpuilevaa maastoa huipentuen yli 10 km loppunousuun.

- Noin 50 km kohdalla ensimmäisessä mäessä alkoi tapahtumaan kun United Health Care-tiimin ajaja nykäisi irti. Tämä irtiottoyritys hajotti porukkaa ja pääporukka pieneni. Irtiotto kesti mäen päälle asti ja oli selvästi pedattu tiimin kapteenin Mara Abbottin hyväksi. Ensimmäinen mäki nousi minulta oikein hyvin ja ongelmitta.

- Toinen mäki erotteli sitten porukan. Olin hyvin mäen puolivälin paremmalle puolelle mutta sitten putosin. Jäin ajamaan muutaman muun tytön kanssa pääporukan taakse. Loppukirissä olin ryhmäni toinen ja sain loppusijoitukseksi 15:sta 4.36 pääporukasta jäljessä.

- Olen erittäin tyytyväinen kauden ensimmäiseen starttiin. Pitkästä, 14 tunnin lennosta ja aikaerosta olen toipunut selvästi hyvin. Huomiseen etappiin lähden hyvillä fiiliksellä kuten tänäänkin. Lopussa odottaa jälleen kova nousu, yli 20 km, joten eiköhän siinä kohtaa kisa jälleen ratkea.

Kilpailun voitti aika-ajon olympiavoittaja Olga Zavelinskaia ennen valkovenäläistä Alena Amialiusikia ja Giro d'Italian 2013 voittajaa USAn Mara Abbottia.
Perjantaina ajetaan kilpailujen toinen GP-kilpailu.
 
Iso-Britannian Cummings voitti Välimeren ympäriajon - Veikkasella hyvä päätösetappi
 
Välimeren ympäriajon viimeinen etappi 192,7 kilometrin etappi päättyi tiukkaan Faron -vuoren nousuun. Edellisellä aika-ajoetapilla kärkeen oli noussut Iso-Britannian Stephen Cummings (BMC). 32-vuotiaalla britillä oli kuitenkin vain neljän sekunnin johto toisena olleeseen itävaltalaiseen Riccardo Zoldiin (Trek).
 
Etappi käynnistyi neljän ajajan irtiotolla. Cummingsin BMC -joukkue kontrolloi tarkasti irtioton tilannetta ja irtiotto ajettiin kiinni 11 kilometriä ennen maalia ja ennen loppunousua.
 
Faronin nousussa oli kovaa yritystä, mutta BMC ja Cummings pystyi puolustautumaan. Etappivoittoon ajoi ranskalainen Jean-Christophe Peraud. Hän voitti myös edellisenä vuonna Faronille päättyneen etapin. Cummings tuli maaliin 11 sekuntia Peraudin jälkeen. Tämä tiesi sitä, että britti otti kokonaiskilpailun voiton neljän sekunnin turvin ennen Peraudia.
 
Jussi Veikkanen ajoi päätösetapin hyvin. Hän tuli maaliin minuutin ja 29 sekuntia Peraudille hävinneenä. Veikkanen oli kokonaiskilpailun 38:s (+4.33). Tämä tietää hyvää kevään tärkeimpiä kilpailuja ajatellen.
 
Tour Méditerranéen, Ranska (2.1)
 
Etappi 5/5 Bandol - Toulon (Mt. Faron) 192,7 km
1 Jean-Christophe Peraud (Ranska) AG2R La Mondiale 4.57.53
2 Eduardo Sepulveda (Argentiina) Bretagne - Seche Environnement + 0.05
3 Stefan Denifl (Itävalta) IAM Cycling + 0.11
4 Stephen Cummings (Iso-Britannia) BMC Racing Team s.a.
5 Egor Silin (Venäjä) Team Katusha + 0.17
6 Riccardo Zoidl (Itävalta) Trek Factory Racing s.a.
29   Jussi Veikkanen (Suomi) FDJ.fr + 1.29
 
Lopputulokset
1 Stephen Cummings (Iso-Britannia) BMC Racing Team 16.31.59
2 Jean-Christophe Peraud (Ranska) AG2R La Mondiale + 0.04
3 Riccardo Zoidl (Itävalta) Trek Factory Racing + 0.10
4 Eduardo Sepulveda (Argentiina) Bretagne - Seche Environnement + 0.28
5 Tobias Ludvigsson (Ruotsi) Team Giant-Shimano + 0.56
6 Thomas Degand (Belgia) Wanty - Groupe Gobert s.a.
38   Jussi Veikkanen (Suomi) FDJ.fr + 4.33  

 

Iso-Britannian Cummings nousi johtoon Välimeren ympäriajossa
 
Välimeren ympäriajon toiseksi viimeisenä päivänä ajettiin kaksi etappia. Ensin aamupäivällä lyhyt 63 kilometrin maantiekilpailu ja iltapäivällä 18,2 kilometrin henkilökohtainen aika-ajo.
 
Aamunpäivän etappi päättyi massakiriin. Ja jälleen voittoon kiri saksalainen John Degenkolb. Se oli hänelle jo kolmas perättäinen etappivoitto. Jussi Veikkanen tuli maaliin isossa ryhmässä samalla ajalla kuin voittoja sijalla 106.
 
Iltapäivän aika-ajon reitti oli varsin raskas. Kaksi pitkää nousua eivät suosineet kovia tempojyhkijöitä. Voittoon polki BMC-tallin brittiajaja Stephen Cummings. Hän sai eroa neljä sekuntia toiseksi polkeneeseen itävaltalaiseen Trek -tallin Riccardo Zoldiin. Kolmas oli IAM-tallin tuore tulokas, ranskalainen Sylvain Chavanel. Hän jäi 10 sekuntia voittajalle. Nämä kolme muodostavat myös kokonaiskilpailun kärjen.
 
Jussi Veikkanen ajoi aika-ajon sijalle 93. Hän jäi Cummingsille reilun kaksi minuuttia. Veikkasen FDJ-joukkueen Jeremy Roy on 44 sekunnin päässä kokonaiskilpailun kärjestä.
 
Välimeren ympäriajo päättyy 192,7 kilometrin etappiin. Maali on legendaarisen Mont Faronin päällä. Tiukka loppunousu tulee ratkaisemaan tämän vuotisen voittajan.
 
Etappi 3/5 Lambesc - Saint Rémy de Provence 63 km
1 John Degenkolb (Saksa) Team Giant-Shimano 1.18.48
2 Thor Hushovd (Norja) BMC Racing Team s.a.
3 Sonny Colbrelli (Italia) Bardiani CSF s.a.
4 Jérôme Pineau (Ranska) IAM Cycling s.a.
5 Fabio Felline (Italia) Trek Factory Racing s.a.
6 Armindo Fonseca (Ranska) Bretagne - Seche Environnement s.a.
106 Jussi Veikkanen (Suomi) FDJ.fr s.a.
 
Etappi 4/5 Saint Rémy de Provence (ITT) 18,2 km
1 Stephen Cummings (Iso-Britannia) BMC Racing Team 0.24.27
2 Riccardo Zoidl (Itävalta) Trek Factory Racing + 0.04
3 Sylvain Chavanel (Ranska) IAM Cycling + 0.10
4 Jean-Christophe Peraud (Ranska) AG2R La Mondiale + 0.15
5 Eduardo Sepulveda (Argentiina) Bretagne - Seche Environnement + 0.34 
6 Tobias Ludvigsson (Ruotsi) Team Giant-Shimano + 0.35
93    Jussi Veikkanen (Suomi) FDJ.fr + 2.10
 
Tilanne 4/5 etapin jälkeen
1 Stephen Cummings (Iso-Britannia) BMC Racing Team 11.33.55
2 Riccardo Zoidl (Itävalta) Trek Factory Racing + 0.04
3 Sylvain Chavanel (Ranska) IAM Cycling + 0.10
4 Jean-Christophe Peraud (Ranska) Ag2r La Mondiale + 0.15
5 Eduardo Sepúlveda (Argentiina) Bretagne - Séché Environnement + 0.34
6 Tobias Ludvigsson (Ruotsi) Team Giant-Shimano + 0.35
55 Jussi Veikkanen (Suomi) FDJ.fr + 3.15
 
Veikkasen pitkä irtiotto ajettiin kiinni Välimeren ympäriajossa (el)
 
Jussi Veikkasen ja kolumbialaisen Jarlinson Pantanon noin 130 kilometrin hyvä irtiotto ei onnistunut, kun Tour Mediterraneenin toinen 170,6 kilometrin etappi ajettiin Etelä-Ranskassa.
 
Veikkanen iski irtiottoon, kun kilpailusta oli ajettu noin 20 kilometriä. Sitä ennen oli ollut irtiottoyritys, mutta sen kokoonpano ei ollut sopiva ja se tuli kiinniajetuksi. Veikkanen sai pian kaverikseen kolumbialaisen Pantanonin. He tekivät hyvin yhdessä töitä ja ero pääjoukkoon kasvoi parhaimmillaan yli kahdeksaan minuuttiin. Pääjoukko ei kuitenkaan antanut mahdollisuuksia kaksikolle. Se ajettiin kiinni noin 20 kilometriä ennen maalia hors gategorien -nousussa.
 
Pääjoukossa pysyi mukana ensimmäisen etapin voittanut saksalainen kirimies John Degenkolb. Hän oli lopussa jälleen pääjoukon nopein ja vahvisti näin kokonaiskilpailun johtonsa.
 
Veikkanen rullaili maaliin sijalla 63 hieman yli minuutin voittajan perässä. Veikkasen FDJ-joukkueen Anthony Roux tuli maaliin yhdeksäntenä samalla ajalla kuin voittaja. Veikkanen antoi irtiotollaan joukkuetovereilleen helpohkon päivän. Roux on hyvissä asemissa kokonaiskilpailussa.
 
Lauantaina kilpailijoilla on kahden etapin päivä. Aamulla ajetaan 63 kilometrin maantie-etappi ja iltapäivällä vielä tiukka 18,2 kilometrin henkilökohtainen aika-ajo.
 
 1 John Degenkolb (Saksa) Team Giant-Shimano 4.16.39
2 Yannick Martinez (Ranska) Team Europcar s.a.
3 Armindo Fonseca (Ranska) Bretagne - Seche Environnement s.a.
4 Sonny Colbrelli (Italia) Bardiani CSF s.a.
5 Michel Kreder (Hollanti) Wanty - Groupe Gobert s.a.
6 Cyril Gautier (Ranska) Team Europcar s.a.
 63 Jussi Veikkanen (Suomi) FDJ.fr + 1.05
 
Tilanne 2/5 etapin jälkeen
 
1 John Degenkolb (Saksa) Team Giant-Shimano 9.50.40
2 Sonny Colbrelli (Italia) Bardiani CSF s.a.
3 Cyril Gautier (Ranska) Team Europcar s.a.
4 Mirko Selvaggi (Italia) Wanty - Groupe Gobert s.a.
5 Yannick Martinez (Ranska) Team Europcar s.a.
6 Luis Leon Sanchez Gil (Espanja) Caja Rural - Seguros RGA s.a.
 58 Jussi Veikkanen (Suomi) FDJ.fr + 1.05

 

Veikkanen jatkaa kauttaan Ranskassa - Välimeren ympäriajo käynnistyi (el)
 
Jussi Veikkanen aloitti kautensa tammikuussa Australiassa Tour Down Under -etappikilpailussa. Sen jälkeen hänen suunnitelmissa oli kauden jatkaminen Euroopassa helmikuun viimeisenä viikonloppuna. Hänen joukkueensa FDJ tarvitsi kuitenkin kokenutta Veikkasta jo tänään käynnistyneessä neljän päivän ja viiden etapin Tour Mediterraneen -ajossa.
 
Tour Mediterraneenin ensimmäinen etappi saatiin ajaa hyvässä, mutta tuulisessa kevätsäässä. Etapilla oli pituutta 223, 5 kilometriä. Normaalin kaavan mukaan kärkeen muodostui viiden ajajan ryhmä. Sen sai eroa pääjoukkoon parhaimmillaan lähes kahdeksan minuuttia. Eroa ajettiin pääjoukon toimesta hyvissä ajoin kiinni, mutta se ei sujunut ongelmitta. Pääjoukko hajosi sivutuulessa vielä kahteen osaan, mutta tuli vielä ennen maalia ja massakiriä yhteen.
 
Etapin voitti saksalainen kirimies John Degenkolb ennen italialaista Danilo Napolitanoa. Veikkanen tuli maaliin samalla ajalla kuin voittaja. Etapilta ei annettu kokonaiskilpailuun hyvityssekunteja.
 
Veikkasen joukkueen osalta etappi ei mennyt suunnitelmien mukaan. Tarkoitus oli auttaa joukkueen Anthony Rouxia hyvää etappisijoitukseen.
 
- Tämä oli tiukka aloitus Euroopan kisoihin. Maasto ei ollut kovin vaativa, mutta kova sivutuuli hajotti porukan osiin useampaan kertaan. Meillä on nyt kisassa hieman vajaatehoinen joukkue useiden loukkaantumisten ja sairastelujen takia. Siksi tämä päivä ei mennyt parhaalla mahdollisella tavalla. Nyt on mentävä päivä kerrallaan ja katsottava mitä saadaan aikaan, kertoi Jussi Veikkanen.
 
Seuraavaksi ajetaan 170,6 kilometrin etappi. Myös se on profiililtaan hyvin vaihteleva. Viimeisen HC -nousun päältä on maaliin 25 kilometriä. Maali on nousussa.
  
1 John Degenkolb (Saksa) Team Giant-Shimano 5.34.01
2 Danilo Napolitano (Italia) Wanty - Groupe Gobert s.a.
3 Sonny Colbrelli (Italia) Bardiani CSF s.a.
4 Manuel Belletti (Italia) Androni Giocattoli s.a.
5 Benjamin Giraud (Ranska) La Pomme Marseille s.a.
6 Cyril Gautier (Ranska) Team Europcar s.a.
80 Jussi Veikkanen (Suomi) FDJ.fr s.a.
 
Sari Saarelainen ajaa uudessa tallissa Italiassa
Maantiepyöräilijä Sari Saarelainen on tehnyt sopimuksen italialaisen Forno d´Asolo Astute Manhattan -ammattilaisjoukkueen kanssa kaudelle 2014. Italian Piemontessa Astin kaupungissa pääpaikkaansa pitävä tiimi on Saarelaiselle tuttu jo vuosilta 2010 ja 2012, jolloin hän ajoi tiimin väreissä. Tallin pomo, Franco Chirio, on yksi naispyöräilyssä pisimpään vaikuttaneista tallipäälliköistä. - Kaudelle 2014 tiimi yhdistyi yhden maailman parhaiten menestyneen naispyöräilytallin, liettualaisen Pasta Zaran kanssa. Tiimin hallinto pysyy kuitenkin edelleen Piemontessa muutoksista huolimatta. Useista eri tallitarjouksista Forno d´Asolo Astute nousi kirkkaasti yli muiden.
 
-Tiimivalinta oli minulle hyvin luonnollinen; tunnen Francon yli 10 vuoden ajalta. Uskon, että vihdoin tänä vuonna pääsen näyttämään oman kuntoni nimenomaan omaa tulostani parantaakseni. Tallin riveissä ajaminen ei tarkoita enää työjuhtana polkemista vaan pääsen tällä kaudella myös näyttämään mihin pystyn maaliviivalla, kertoi Saarelainen
 
Kulunut harjoituskausi huipentuu helmikuussa, jolloin Saarelainen lähtee harjoitusleirille Espanjan Mallorcalle.
 
Olen pysynyt terveenä ja saanut tehdä ennätyshyvän treenikauden. Lähden täysin kuntooni luottaen tulevalle kaudelle. Kilpailukausi käynnistyy maaliskuun alussa El Salvadorissa, jossa ajetaan ensin kolme yksittäistä päiväkilpailua 6.-8.3. ja tämän jälkeen alkaa erittäin rankkaprofiilinen etappiajo 11.-16.3. Odotan etappikisasta sijoittumista 10 parhaan joukkoon, Saarelainen pohti.
 
CHEBICI-ISKU DONNA PYÖRÄILYJOUKKUE ALOITTAA (ik/ jw)
Koiviston Isku ja Chebici-pyöräliike ovat perustaneet Chebici-Isku Donna -pyöräilyjoukkueen miesjoukkue Chebici-Isku teamin rinnalle. Joukkueessa ajavat kaudella 2014 Venla Koivula, Suvi Lavonen, Katri Lehtonen, Terhi Martikainen ja Outi Seppä. Venla, Terhi ja Suvi ajavat myös triathlonkilpailuja ja Outi osallistuu myös seikkailukilpailuihin. Venlalla on SM-aika-ajon hopeamitali ja aika-ajon joukkuepronssi vuodelta 2012 ja joukkuehopea vuodelta 2013. Suvi sijoittui viidenneksi SM-maantiekilpailussa 2013. Suvi edustaa Oulu Triathlon&Cycling –seuraa mutta ajaa joukkueessa muut paitsi SM-kilpailut. Katrilla on aika-ajon SM-joukkuehopeamitali vuodelta 2013 ja joukkuepronssi vuodelta 2012. Maantiecupissa Katri oli viides vuonna 2013 ja voitti yhden cupin osakilpailun. Terhillä on useita SM-mitaleja mm radalta 3000m takaa-ajon suomenmestaruus, aika-ajon SM-joukkueajon hopea 2013 ja pronssi 2012. SM-aika-ajossa Terhi oli viides 2012. Outi on menestynyt aiemmin useissa maailman kovatasoisimmissa seikkailukisoissa. Outi on aiemmin ajanut vain maastopyörällä ja ensimmäiset kokemukset maantiepyörällä ajosta ovat toistaiseksi vain Karhuhallin tartanradalta.
Järvenpääläinen Chebici pyöräliike ja porilainen pyöräilyseura Koiviston Isku haluavat olla nostamassa naispyöräilyn profiilia ja tarjota oman joukkueen naispyöräilijöille. Chebici-Isku team on toiminut vuodesta 2007 alkaen ja on yksi maamme menestyksekkäimpiä miespyöräilyjoukkueita. Nyt Koiviston Iskulla on nais- ja miesjoukkue elite luokassa ja kaudella 2014 naisjoukkueen lisäksi seurassa aloitetaan parapyöräily. Parapyöräilyssä seuraamme siirtyi kansainvälisen tason pyöräilijä Jarmo Ollanketo, jonka pilottina tulee toimimaan Chebici-Isku teamissä jatkava, entinen ammattilaispyöräilijä, Tommi Martikainen. Koiviston Iskun pyöräilyjoukkueiden tavoitteena on menestyä niin radalla kuin maantielläkin SM-kilpailuissa ja maantiecupissa. Parapyöräilyssä tavoitteena on hyvä menestys parapyöräilyn MM-kilpailuissa ja maailmancupin kilpailuissa.
Greipel vei viimeisen etapin, Gerrans kokonaiskilpailun Australiassa (el)
 
Ammattilaispyöräilyn jännittävä kauden WorldTour -avaus, kuuden etapin Tour Down Under -ajo päättyi Australiassa Adelaidessa ajettuun 85,5 kilometrin kierrosajoon. Etapille lähdettäessä australialaisella Simon Gerransilla oli yhden sekunnin johto toisena olleeseen maanmieheensä Cadel Evansiin ja viiden sekunnin johto kolmantena olleeseen italialaiseen Diego Ulissiin.
 
Käytännössä kokonaiskilpailun voiton menemiseen muille kuin Gerransille oli vain hyvin pieni mahdollisuus. Se kuivui jo kisan alussa, kun karkuun lähti kolmen ajajan irtiotto. Se vei välikireistä annetut hyvityssekunnin. Ja loppukirin tiedettiin olevan erikoismiesten heiniä. Lopun massakirissä saksalainen Andre Greipel oli odotetun vahva. Hänen belgialainen Lotto Belisol -joukkueensa teki kirimiehelleen jälleen mainion esityön ja saksalaisella ei ollut vaikeuksia voittaa. Se oli hänelle jo 16. etappivoitto Tour Down Underissa.
 
Suomen Jussi Veikkanen, joka ei ole massakirien ajaja, tuli maaliin sijalla 67. Huonoa onneakin viikon aikana kokenut Veikkanen oli kokonaiskilpailun 87:s. Hänellä on Tour Down Underissa vuodelta 2009 yhdeksäs ja viime vuodelta 10:s sija. Nyt ei ollut mahdollisuutta kärkisijoituksiin.
 
Ammattilaispyöräilyn kilpailut jatkuvat Euroopassa. Jo viikon päästä ajetaan Ranskassa Grand Prix Cycliste la Marseillais. Veikkasen seuraava kilpailu on Ranskassa 22.-23.4. Tour Cycliste International du Haut Var-matin.
 
6/6 etappi Adelaide - Adelaide 85,5 km (18 x 4,75 km)
1 André Greipel (Saksa) Lotto Belisol 1.55.16
2 Mark Renshaw (Australia) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team s.a.
3 Andrew Fenn (Iso-Britannia) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team s.a.
4 Koen De Kort (Hollanti) Team Giant-Shimano s.a.
5 Jonathan Cantwell (Australia) Drapac Professional Cycling s.a.
6 Matthew Harley Goss (Australia) Orica Greenedge s.a.
67 Jussi Veikkanen (Fin) FDJ.fr + 0.10
 
Lopputulokset
1 Simon Gerrans (Australia) Orica Greenedge 19.57.35
2 Cadel Evans (Australia) BMC Racing Team + 0.01
3 Diego Ulissi (Italia) Lampre-Merida + 0.05
4 Richie Porte (Australia) Team Sky + 0.10
5 Nathan Haas (Australia) Garmin Sharp + 0.27
6 Robert Gesink (Hollanti) Belkin-Pro Cycling + 0.30
7 Daryl Impey (Etelä-Afrikka) Orica Greenedge + 0.34
8 Geraint Thomas (Iso-Britannia) Team Sky + 0.37
9 Adam Hansen (Australia) Lotto Belisol s.a.
10 Egor Silin (Venäjä) Team Katusha + 0.47
87 Jussi Veikkanen (Suomi) FDJ.fr + 29.06
 
Sekuntitaistelu Australian etappien voitosta jatkuu (el)
 
Tiukka taistelu Australian Tour Down Under -etappiajon voitosta jatkuu aivan loppuun asti. Kun kilpailusta on ajamatta enää yksi etappi, kilpailun johtoon siirtyi australialainen Simon Gerrans. Mutta hänellä on vain sekunnin ero toisena olevaan Cadel Evansiin. Kolmantena oleva italialainen Diego Ulissi on puolestaan vain viiden sekunnin päässä Gerransista.
 
Toiseksi viimeinen 151,5 kilometrin etappi päättyi Willunga Hillin päälle. Sama nousu ajettiin etapilla kahdesti. Toisen kerran, eli maaliin tultaessa kaikki kärkimiehet olivat valppaina ja yrittivät parhaansa lyödäkseen kilpakumppaninsa. Vahvin oli tällä kertaa Sky -tallin australialainen Richie Porte. Hänelle ei kukaan voinut mitään. Porte ajoi soolovoittoon. Hänen takanaan kävivät Evans, Gerrans ja Ulissi oman kovan taistelunsa. Näytti jo siltä, että Evans olisi kolmikon vahvin, mutta hän joutui taipumaan. Ulissi ja Gerrans ottivat toisen ja kolmannen sijan vieden hyvityssekunnit Evansilta. Evans jäi kuudenneksi. Hän jäi neljä sekuntia Ulissille ja Gerransille.
 
Päivän väriläiskä oli jälleen kilpailun vanhin ajaja, saksalainen 42-vuotias Jens Voigt. Hän oli pitkään neljän ajajan irtiotossa, joka tuli kiinni 16 kilometriä ennen maalia. Normaalisti irtiottajien kisa on siinä vaiheessa käsitelty. Mutta Voigt näytti luonteensa. Hän iski uudelleen irti kuusi kilometriä ennen maalia. Se irtiotto ajettiin kuitenkin kiinni. Voigt on tekemässä upeaa uransa päätöskautta.
 
Suomen Jussi Veikkasella oli tänään vapaat kädet, koska kokonaiskilpailun osalta hänen joukkueensa oli menettänyt mahdollisuudet ajaa aivan kärkipaikoista. Veikkanen taisteli hyvin, mutta jäi viimeisen kerran Willungalle tultaessa toiseen ryhmään ja hyvä etappisijoitus karkasi käsistä. Veikkanen oli etapin 63:s (+5.12).
 
Päivän etappi oli loppuosaltaan yksi kaikkien aikojen parhaita jännitysnäytelmiä, jonka paikan päälle tulleet noin 100.000 katsojaa pääsivät näkemään. Kun päätösetappi, 85 kilometrin kierrosajo Adelaiden kaupungissa ajetaan sunnuntaina, tulee katujen varsilla olemaan ennätysyleisö. Taistelu voitosta jatkuu loppuun asti, jossa välikirien hyvityssekunnin voivat olla ratkaisevana.
 
5/6 etappi McLaren Vale - Willunga Hill 151,5 km
1 Richie Porte (Australia) Team Sky 3.42.20
2 Diego Ulissi (Italia) Lampre-Merida + 0.10
3 Simon Gerrans (Australia) Orica Greenedge s.a.
4 Robert Gesink (Hollanti) Belkin-Pro Cycling Team + 0.14
5 Daryl Impey (Etelä-Afrikka) Orica Greenedge s.a.
6 Cadel Evans (Australia) BMC Racing Team s.a.
63 Jussi Veikkanen (Suomi) FDJ.fr + 5.12
 
Tilanne 5/6 etapin jälkeen
1 Simon Gerrans (Australia) Orica Greenedge 18.02.19
2 Cadel Evans (Australia) BMC Racing Team + 0.01
3 Diego Ulissi (Italia) Lampre-Merida + 0.05
4 Richie Porte (Australia) Team Sky + 0.10 
5 Nathan Haas (Australia) Garmin Sharp + 0:27
6 Robert Gesink (Hollanti) Belkin-Pro Cycling Team + 0.30
91 Jussi Veikkanen (Suomi) FDJ.fr + 28.56
 
 
Greipel kiri etappivoiton, Veikkanen jäi väärään porukkaan (el)
 
Kova sivutuuli teki Tour Down Under -ajon neljännestä 148,5 kilometrin etapista kovemman kuin ennakkoon ajateltiin. Noin 50 kilometriä ennen maalia 134 ajajan joukko repesi kutakuinkin kahteen yhtä suureen osaan. Kun takajoukkoon jääneet ajajat totesivat, että heillä lähes kaikilla on tärkeimmät miehet kärkijoukossa, veto ja ajohalut loppuivat nopeasti. Se näkyi loppuajassa. Ryhmä jäi etapin voittajalle lähes 14 minuuttia.
 
Takimmaiseen ryhmään jäivät myös Jussi Veikkanen sekä hänen joukkuetoverinsa, nuorten kilpailun johtajan paitaa kantanut Kenny Elissonde. Elissonde menetti mahdollisuuden nuorten kilpailun voittoon. Sen sijaan Veikkasen joukkueen Anthony Roux pääsi kärkiryhmään ja säilytti hyvät asemat kokonaiskilpailussa. Hän on nyt 14:s (+1.01)
 
Kärkiryhmässä oli yksi kova kirimies, saksalainen Andre Greipel. Kun hänen pahin haastajansa Marcel Kittel jäi takimmaiseen ryhmään, Greipelilla oli helpohko työ ottaa kirivoitto. Se oli hänen 15. etappivoittonsa Tour Down Underissa.
 
Kokonaiskilpailun kärkikolmikko Cadel Evans, Simon Gerrans ja Diego Ulissi ajoivat kärkiryhmässä. Loppukirissä heistä kukaan ei pärjännyt niin hyvin, että olisi saanut bonussekunteja. Gerrans oli heistä parhaana neljäs. Gerrans kuitenkin otti matkan varrella välikireistä bonussekunteja niin, että hänen eronsa Evansiin on nyt vain seitsemän sekuntia.
 
Kova tuuli oli koitua Evansinkin kohtaloksi. Kun tuuli heilutteli ajajia, Evansilla oli monta läheltä piti
-tilannetta. Vain onnella ja taidolla hän selvisi kaatumatta ja kolaroimatta. Tosin hän joutui vaihtamaan pyöränsä matkan varrella.
 
Seuraava, Tour Down Underin toiseksi viimeinen 151,5 kilometrin etappi tulee olemaan hyvin jännittävä. Se sisältää kuuluisan Willunga Hill -nousun. Se ajetaan kahdesti. Siinä ratkeaa tämän vuotisen kilpailun voitto.
 
4/6 etappi Unley - Victor Harbor 148.5km
1 André Greipel (Saksa) Lotto Belisol 3.33.07 
2 Jurgen Roelandts (Belgia) Lotto Belisol s.a.
3 Elia Viviani (Italia) Cannondale s.a.
 
4 Simon Gerrans (Australia) Orica Greenedge s.a.
5 Nathan Haas (Australia) Garmin Sharp s.a.
6 Daryl Impey (Etelä-Afrikka) Orica Greenedge s.a.
112 Jussi Veikkanen (Suomi) FDJ.fr + 13.55
 
Tilanne 4/6 etapin jälkeen
1 Cadel Evans (Australia) BMC Racing Team 14.19.46
2 Simon Gerrans (Australia) Orica Greenedge + 0.07
3 Diego Ulissi (Italia) Lampre-Merida + 0.14
4 Nathan Haas (Australia) Garmin Sharp + 0.23 
5 Robert Gesink (Hollanti) Belkin-Pro Cycling Team + 0.29
 
6 Geraint Thomas (Iso-Britannia) Team Sky s.a.
14 Anthony Roux (Ranska) FDJ.fr + 1.01
94 Jussi Veikkanen (Suomi) FDJ.fr + 22.52
 
Evans ajoi soolovoittoon, Veikkasella rengasrikko ratkaisupaikassa (el)
 
Australiassa ajettavan kuuden etapin Tour Down Under -kilpailun yksi ratkaisuetappi ajettiin torstaina. 145 kilometrin etapin lopussa oli tiukka Corkscrew Hill, Korkkiruuvi, johon kaikki kärkimiehet ja heidän joukkueensa panostivat. Nousun päältä oli vain reilun viiden kilometrin lasku maaliin. Viimeisestä 15 kilometristä odotettiin tulevan ratkaisun paikka. Odotukset täyttyivät.
 
Kilpailu käynnistyi tavanomaisella neljän ajajan irtiotolla. Irtiotossa oli mukana yksi pyöräilyä seuraavan yleisön suosikeista, saksalainen 42-vuotias Jens Voigt. Kilpailun vanhin osanottaja Voigt päättää pitkän ja menestyksellisen uransa tähän kauteen. Voigt on edelleen irtiotoissa vahva. Siksi pääjoukko ei laskenut irtiottoa kuin kahden - kolmen minuutin päähän. Ja se ajettiin kiinni kovalla vedolla juuri ennen ratkaisunousua.
 
Nousuun tultiin hurjalla vauhdilla. Ja sitä jatkoi Tour de France -voittaja, australialainen Cadel Evans sellaisella voimalla, että kukaan ei pystynyt vastaamaan. Kokonaiskilpailun johdossa ollut Simon Gerrans oli yksi, joka yritti parhaiten vastata Evansin menoon, mutta hänkään ei voinut mitään. Kun Evans on hyvä myös vauhdikkaissa laskuissa, hän ylitti maaliviivan 15 sekuntia ennen takaa tullutta 12 ajajan ryhmää. Siinä olivat mukana kärkimiehet Simon Gerrans ja edellisen etapin voittanut Diego Ulissi.
 
Cadel Evans tarttui tiukasti kiinni Tour Down Underin kokonaisvoittoon. Hän on nyt 12 sekunnin johdossa toiseksi pudonneeseen Simon Gerransiin. Diego Ulissi on kolmantena (+ 15 sekuntia).
 
Suomen Jussi Veikkanen oli jälleen epäonninen. Hänen tehtävänsä oli auttaa joukkueensa kokonaiskilpailussa parhaiten sijoittuneita Anthony Rouxia (Ranska) ja Kenny Elissondea. Sitä hän pystyi tekemään viimeisen lopun juurelle, kun hänen pyörästään räjähti rengas. Sen vaihto sattui pahaan paikkaan, juuri nousun juurella ja kovan vedon aikana. Hänellä ei ollut mitään mahdollisuutta päästä enää kisaan mukaan. Tappiota tuli yli kuusi minuuttia.
 
Veikkasen joukkueen kaksi parasta, Roux ja Elissonde ovat edelleen hyvin mukana kokonaiskilpailussa. He ovat minuutin ja yhden sekunnin päässä Evansista.
 
Veikkanen päivän etapista:
 
- Tänään leppoisa etapin alku, neljän miehen irtiotto lähti helposti ja Gerransin Orica kontrolloi pääjoukkoa. Loppunousu oli tuttu viime vuodesta, meillä tarkoitus pitää Anthony ja Kenny hyvissä asemissa. Ennen mäkeä pari kolaria hermostuneesta ajosta johtuen, meiltä meni Pierre-Henri Lecuisinier nurin. Itse autoin muiden mukana Kennyä, mutta työt jäivät hyvin kesken kun rengas meni juuri nousun alussa. Kiekko vaihtoon ja hissukseen maaliin säästellen voimia huomiselle, kertoi Jussi Veikkanen.
 
Seuraavaksi ajetaan 148,5 kilometrin etappi. Vaikka sekin sisältää nousuja, se ei tuone mitään muutosta kokonaiskilpailun tilanteeseen. Evansin joukkue BMC tulee kontrolloimaan etapin tarkasti. Ratkaisut jäävät lauantaille, jolloin on vuorossa Willunga Hill -nousu.
 
3/6 etappi Norwood - Campbelltown 145 km
1 Cadel Evans (Australia) BMC Racing Team 3.34.05
2 Nathan Haas (Australia) Garmin Sharp + 0.15
3 Diego Ulissi (Italia) Lampre-Merida s.a.
4 Adam Hansen (Australia) Lotto Belisol s.a.
5 Simon Gerrans (Australia) Orica Greenedge s.a.
6 Rory Sutherland (Australia) Tinkoff-Saxo s.a.

91 Jussi Veikkanen (Suomi) FDJ.fr + 6.22
 

Tilanne 3/6 etapin jälkeen
1 Cadel Evans (Australia) BMC Racing Team 10.46.39
2 Simon Gerrans (Australia) Orica Greenedge + 0.12
3 Diego Ulissi (Italia) Lampre-Merida + 0.15
4 Nathan Haas (Australia) Garmin Sharp + 0.27
5 Robert Gesink (Hollanti) Belkin-Pro Cycling Team + 0.29
6 Geraint Thomas (Iso-Britannia) Team Sky s.a.
15 Anthony Roux (Ranska) FDJ.fr +1.01
18 Kenny Elissonde (Ranska) FDJ.fr s.a.
85 Jussi Veikkanen (Suomi) FDJ.fr + 8.57
 
Törmänen lopettaa – Ollanketo jatkaa uraansa
 
Pekingissä 2008 maantieajon paralympiahopeaa tandem-luokassa saavuttaneet Jarmo Ollanketo - Marko Törmänen lopettavat yhteisen uransa. Syksystä 2007 lähtien tandem-kaksikko on ajanut menestyksekkäästi kilpaa edustaen Suomea Pekingin ja Lontoon Paralympialaisissa sekä useissa para-pyöräilyn MM-kilpailuissa. Päättyvällä kaudella he ylsivät para-pyöräilyn maailmancupin kokonaispisteissä kuudenneksi, joka jää heidän yhteisen uran parhaaksi saavutukseksi tällä tasolla.
 
”Törmänen joutuu lopettamaan uransa uusien työhaasteidensa vuoksi, ja merkittävä yhteistyörupeama siis päättyy. Vuodesta 2005 on menty, ensin hiihdossa, jossa Marko toimi opashiihtäjänäni muun muassa Torinon ja Vancouverin talviparalympialaisissa, ja sittemmin pyöräilyssä”, kommentoi uraansa uuden pilotin kanssa jatkava Ollanketo. ”Markon kanssa on ollut helppo toimia niin kilpailuissa kuin harjoituksissa, ja hänhän se on pitkälti hoitanut meidän yhteisiä asioita. Minulle on jäänyt aikaa ja mahdollisuus keskittyä oleelliseen - urheiluun ja kaluston virittämiseen”, kiittelee Ollanketo entistä pariaan.
 
Myös Törmäseltä heruu vuolaita kiitoksia yhteisistä vuosista. ”Nämä kahdeksan vuotta ovat olleet hyvin erityistä aikaa elämässäni. Elämänarvot ovat menneet uusiksi vammaishuippu-urheilun myötä. Para-urheilijat elävät täysillä hetkessä, keskittyvät oleelliseen välittämättä siitä, että heillä on jokin vamma, joka estää joitain toimintoja. Tietäen Jarmon kaikki kohtaamat haasteet tapaturmaisesta silmävammasta mahalaukun syöpään, tiedän, että hän on roolimalli ihan jokaiselle. Itse jatkan tavalla tai toisella Ollankedon taustalla, Törmänen kertoo.
 
Tommi Martikainen uudeksi pilotiksi
 
Tommi Martikainen, joka on entinen ammattilaispyöräilijä ja saavuttanut urallaan useita maantiepyöräilyn SM-mitaleja, ottaa Ollankedon pilotin paikan mielenkiinnolla vastaan. ”Olen todella innoissani uudesta haasteesta. Tämä on antanut selkeää lisämotivaatiota harjoitteluun ja oman uran jatkamiseen. Yksi yhteinen harjoitus Ollankedon kanssa on takana, ja vaikka pyörällä on vuosien aikana tullut muutama kilometri ajettua, oli tandemilla ajaminen täysin uusi kokemus. Yhteispelin hiominen huippuunsa vie aikaa, mutta tavoitteet ovat korkealla, ” kommentoi Martikainen.
 
Ollaketo-Martikaisen kuten myös muiden Suomen para-pyöräilymaajoukkueen urheilijoiden tulevan kauden päätähtäin on Greenvillessä, Yhdysvalloissa syyskuussa ajettavat para-pyöräilyn maailmanmestaruuskilpailut. Tämän ohella pari tulee kiertämään maailmancup-kilpailuja pyrkien keräämään Suomelle tärkeitä maapisteitä Rio:n 2016 Paralympialaisia ajatellen.
 
Wattbike 4 km Suomen mestaruuskilpailut Keravalla
 
Wattbike 4km Suomen mestaruuskilpailut ajettiin lauantaina 14.12.2013 Keravalla. Kilpailuissa ajettiin viisi uutta Suomen ennätystä ja tulostaso oli muutenkin erinomainen.
 
Uudet Suomen ennätykset ajoivat N16 Viivi Puskala CCH/RW , M18 Sasu Halme Korska M, NElite Heidi Onger IK-32/Focus Ladies , N50 Tarja Rissanen TWD , M70 Juhani Katila Zeus  sekä M40 Mika Salonen TaKo. Mikan aika on samalla toiseksi kovin Suomessa ajettu aika! Edellä on vain matkan M Elitessä ajava Jussi Nummikko ajalla 4.30,53.
 
Lähes kaikissa sarjoissa käytiin kova kilpailu voitoista. Tiukin taistelu käytiin sarjassa MElite Samuel Halmeen Team Medilasr ja ensimmäistä kertaa Wattbikekisoihin osallistuneen Olli Aaltosen CCH välillä. Samuel ajoi alusta lähtien 1-3 sekunnin erolla Olliin. Aivan loppumetreillä Olli saavutti Samuelia, mutta maalissa aikaeroksi jäi  reilu sekunti. M50-sarjassa Zeuksen Kyösti Ryhänen ajoi Suomen mestariksi erinomaisella taktisella osaamisella. Kyösti oli ensimmäisen kolmen kilometrin aikana sijoilla 5-7 ja vasta viimeisen kilometrin aikana hän alkoi hivuttautua kohti kärkeä. Lopuksi eroa syntyi hopealle ajaneeseen Karhulan Kammen Pekka Suoknuutiin kolmisen sekuntia.
 
Samuelin pikkuveli Sasu Halme 17v. ajoi MElitessä oman sarjansa sijasta ja sijoittui viidenneksi loistavalla ajalla 4.44,63. Sasun aika on hänen oman ikäluokkansa M18 uusi Suomen ennätys!
Sasun hallitsi päättyneellä kaudella mielin määrin oman sarjansa M18 maastoajokisoja ja ajoi myös erinomaisesti maatiekisoissa. Halmeen veljekset ovat olleet mukana alusta lähtien Wattbikekisoissa. Sasu aloitti lajin kilpailut 13 vuotiaana.
 
N16 Viivi Puskala parantaa edelleen tuloksiaan ja ajoi ensimmäisen kerran alle 6 min. tuloksen. Viivin aika oli 5.59,20. Heidi Onger ajoi NElitessä uuden Suomen ennätyksen saaden tiukan vastuksen kaksi edellistä Wattbike-Cupin osakilpailua voittaneelta KoPyn Sanna Karjalaiselta. Kolmanneksi ajoi Naisten maantiecupin päättyneellä kaudella voittanut Sini Savolainen CCH/RW.
 
Pyöräliike Lundbergin tiloissa käydyssä kilpailuissa oli kaikkiaan yli 50 osallistujaa ja yleisöä runsaasti kannustamassa suosikkejaan. Meteli väänsi desibelimittarit kaakkoon ja kaikilla tuntui olevan sekä hauskaa että jännää!
 
Seuraava Wattbike-Cup 2014 osakilpailu ajetaan Esportcenterissä 18.1.2014. Kilpailumatkana 10km. Samalla ajetaan matkan Suomen mestaruuksista.
 
 Mikko Paajanen 13:s Tasmaniassa (el 8.12.13)

 

Australiassa talven ajan harjoitteleva Mikko Paajanen sijoittui 13:nneksi Tasmaniassa ajetussa 42 kilometrin kierrosajossa. Kilpailu käytiin tasaisella 2,8 kilometrin moottoriradalla, jota kierrettiin 15 kertaa. Kilpailussa oli mukana myös ProTour -ammattilaisia.

Kovavauhtisen kilpailun voitti australialainen vahva kirimies Shannon Johnson ennen maanmiehiään Ben Grendaa ja Steele Von Hoffia. 

Kilpailussa aktiivisesti ajanut Mikko Paajanen edusti kilpailussa australialaista, TWD-Länkenin yhteistyöjoukkuetta Erdinger Alkoholfrei - Downer EDi Miningia. Hän harjoittelee ja kilpailee tässä Queenslandin seurassa talvikuukaudet.

- Olihan se vähän arvoituksellista lähteä joulukuussa kilpailuun mukaan, koska tässä oli pitkä tauko pyörällä harjoittelusta. Mutta olen päässyt nyt muutaman viikon harjoittelemaan mainiossa ympäristössä ja mainioissa olosuhteissa. Kisat ovat hyviä välipaloja harjoitteluun. Yllättävän hyvin tänään meni, pystyin osallistumaan aktiivisesti kilpailuun ja sijoituskin oli noin 47 kilometrin keskituntinopeudella ajetussa kilpailussa kohtuullinen, kertoi Mikko Paajanen.

Kilpailut jatkuvat vielä Tasmanissa kriterium -ajolla.

Launceston Cycling Classic Kermesse, Tamania (15 x 2,8 km)

1         Shannon Johnson (Australia)  53.31
2         Ben Grenda (Australia) s.a.       
3         Steele Von Hoff (Australia) s.a.
4         Alex Wohler (Australia) s.a.
5         Will Clarke (Australia) s.a.
6         Robert-Jon McCarthy (Australia) s.a.       
13        Mikko Paajanen (Suomi) s.a.
 

Risto Nieminen valittiin Valon johtoon
Valon syyskokouksessa Vantaalla 30.11.2013 valittiin Valon uusi puheenjohtaja ja hallitus kaudeksi 2014-2016. Puheenjohtajaksi valittiin Risto Nieminen, 1. varapuheenjohtajaksi Tuija Brax ja 2. varapuheenjohtajaksi Petteri Kilpinen. Hallitukseen tulivat puheenjohtajiston lisäksi Ahti Arokallio, Anne-Mari Jussila, Tobias Karlsson, Jari Parkkonen, Sari Rautio ja Aki Riihilahti. Hallituksen varajäseninä ovat  Jani Rusi ja Laura Lares.
Suomalainen liikunta ja urheilu on kokenut viimeisen kahden vuoden aikana isoja rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia. Valo perustettiin kesäkuussa 2012 ja varsinainen toiminta alkoi 1.1.2013, kun Valon perustajajärjestöjen Suomen Liikunnan ja Urheilun, Nuoren Suomen ja Kuntoliikuntaliiton toiminnot ja henkilöstö siirtyivät Valoon. Ensimmäinen Valon hallitus muodostui perustajajärjestöjen edustajista. Valon jäsenjärjestöjen 30.11.2013 valitsema uusi hallitus aloittaa oman työnsä välittömästi.
”Tehtäväni Valon ja samalla myös Suomen Olympiakomitean puheenjohtajana on jatkaa suomalaisen liikunnan ja urheilun muutosprosessia. Meillä on historiallinen mahdollisuus toteuttaa entistä paremmin niitä asioita, joita yhteisesti tavoittelemme. Tulosten saavuttaminen vaatii suomalaisessa liikunnassa ja urheilussa parempaa yhteistyötä, toimintatapojen muutosta ja tilannetta, jossa kaikki tahot ovat mukana edistämässä yhteistä visiota – Olemme maailman liikkuvin urheilukansa 2020 ”, toteaa Risto Nieminen.
Valon väistyvä puheenjohtaja Timo Laitinen nosti puheessaan esiin liikunta- ja urheilutoimijoiden kyvyn reagoida maailman muuttumiseen ympärillämme.
”Miten me, liikunta- ja urheilujärjestöväki, olemme reagoineet ja nyt reagoimme muuttuvaan maailmaan? Pyristelemmekö vastaan? Uskallammeko heittäytyä ja ajatella uudella tavalla?  Nyt näyttäisi olevan oikea hetki koko liikuntakulttuurin yhteiselle strategialle, jossa yhdessä sovitaan suuret linjat ja eri toimijoiden roolit. Toivon vilpittömästi, että ne lajiliitot ja muut liikuntajärjestöt, jotka vielä eivät ole liittyneet Valon jäseneksi tekisivät sen ja tulisivat rakentamaan yhteistä tulevaisuutta”, totesi Timo Laitinen.
Valo syyskokous hyväksyi vuoden 2014 toiminta- ja taloussuunnitelman sekä suomalaisen liikunta- ja urheiluyhteisön eettiset periaatteet - Reilun pelin ihanteet ja tavoitteet.
Matti Manniselle sopimus Team Bliz - Meridan kanssa (TM) 

Koiviston Iskun ja Team Chebici - Iskun 21 -vuotias Matti Manninen on tehnyt puoliammattilaissopimuksen ruotsalaisen Team Bliz - Merida - joukkueen kanssa. Team Bliz - Merida on nuoriin pohjoismaalaisiin maantiepyöräilijöihin keskittyvä joukkue, jossa ajaa kaudella 2014 Matin lisäksi ruotsalaisia ja norjalaisia pyöräilijöitä. Joukkueella on hyvä kansainvälinen kilpailuohjelma ja kilpailukausi alkaa maaliskuussa Belgiassa. Pari edellistä kautta pienemmissä amatöörijoukkueissa ajaneelle Matille sopimus ja ammattimaisiin olosuhteisiin pääseminen on uran etenemisen kannalta merkittävä askel.

Armeijassa vietetyn syksyn ja talven jälkeen Matti voitti kesällä 2013 Suomen Mestaruudet niin maantiellä kuin aika-ajossakin U23 - sarjassa, sekä yhdessä Tommi Martikaisen kanssa myös miesten paritempossa. Tämän lisäksi hän otti etappivoiton Ruotsin U6 - etappikisassa ja lopulta päätti kautensa yksinäisen irtioton jälkeen myös Tour de Helsingin voittoon. Matilla on myös maantieajon Suomen Mestaruudet vuosilta 2010 junioreissa sekä 2012 U23 - luokassa. Tulevana kesänä Matti tulee ajamaan joukkueen kilpailuohjelman lomassa kotimaan tärkeimmät kisat, Porvoon ajot sekä SM-maantiekilpailut.

 

Kuva: Samu Laine

 

 Tommi Martikainen Jarmo Ollankedon pilotiksi (TM)

 

Chebici - Iskun tiimin Tommi Martikainen aloittaa alkavalla kaudella yhteistyön Suomen menestyneimpiin kuuluvan vammaisurheilijan Jarmo Ollankedon kanssa. Vaikeasti heikkonäköiseksi (B2) luokitellun Ollankedon edellisen pilotin, Marko Törmäsen, lopettaessa uransa, löytyi Tommista sopiva pari kokeneen urheilijan pitkän ja menestyksekkään uran jatkon mahdollistamiseksi.

Yhdessä entisen pilottinsa Marko Törmäsen kanssa Jarmo Ollanketo on saavuttanut urallaan mm. paralympiahopeaa maantieajossa Pekingissä vuonna 2008, sekä 5. sijan Lontoon 2012 paralympialaisten maantieajossa. Tommi puolestaan on entinen ammattilaispyöräilijä, joka on mm. saavuttanut etappivoiton Marokon ympäriajossa vuonna 2008 ja voittanut aika-ajon (2005) ja kortteliajon (2011) Suomen Mestaruudet, sekä kymmeniä muita SM-mitaleita viime vuosina.

Tulevana kesänä Jarmon ja Tommin tähtäin on USAn Greenvillessä elo-syykuun vaihteessa käytävissä parapyöräilyn MM-kisoissa. MM-kisojen ohella pari kiertää joitakin parapyöräilyn maailman cupin osakilpailuita. Tandemilla kisattavien parapyöräilykisojen ohessa Tommi jatkaa myös kotimaan maantiekisojen kiertämistä osana Chebici - Isku tiimiä. Osana uutta yhteistyötä myös Jarmo siirtyy edustamaan Koiviston Iskua.

 

Kruunukatto-Rush Racing tiimii vahvistuu
Kotimainen  maantiepyöräilyjoukkue Kruunukatto-Rush Racing vahvistaa joukkuettaan kaudeksi 2014 kolmella kovalla nimellä, kun Henri Salo, Henri Järvinen ja Waltteri Lepistö liittyvät joukkueeseen.
Raumalainen Henri Salo nousi kaudella 2013 kotimaisen pyöräilyväen tietoisuuteen ottamalla maantiellä U23-luokassa SM-pronssia sekä voittamalla Maantie-cupin osakilpailun Liedossa. Salo oli loppukaudesta Kruunukatto-Rush Racingin mukana ajamassa Tallinna Cycling Racen, jossa hän sijoittui hienosti kolmanneksi. ”Henkka” löysi viime vuonna oikeata asennetta harjoitteluun ja se on tuottanut tulosta. Henri on ajanut kilpailuissa varsin yksin Rauman Seudun Pyöräilijöiden edustajana, joten siirron myötä hän saa kilpailuissa tuekseen joukkueen organisaation ja pääsee oppimaan joukkueessa ajamista. Henkasta saamme riveihimme lahjakkaan ja vahvan kuskin.
Henri Järvinen siirtyy joukkueeseen Tamperelaisesta Velo8:sta ja on vakiinnuttanut paikansa maantiepyöräilyn kansallisessa kärjessä. Hän on ajanut maajoukkueessa kaudella 2012 ja viime vuosina voittanut useita kilpailuja kotimaassa.  Henrillä on taktista silmää löytää oikeat irtiotot. Ensi kaudeksi Henrillä on tavoitteena nostaa tasoaan ja olla mukana taistelemassa arvokkaimpien kotimaisten kilpailujen voitosta. Heti ensimmäisellä yhteisellä leirillä Henri osoittautui sopivansa persoonansa ja asenteensa puolesta todella hyvin porukkaan. Olemme iloisia hänen tulostaan joukkueen riveihin.
Porin Tarmoa edustava M18-sarjalainen Waltteri Lepistö  on lahjakkaimpia nuoria suomalaispyöräilijöitä. Hän on voittanut useita SM-mitaleja. Waltterin kehityksen kannalta on tärkeää päästä ajamaan kovia kilpailuja sopivassa joukkueessa. Kruunukatto-Rush Racing haluaa viedä suomalaista pyöräilyä eteenpäin ja uskomme, että  yhteistyö Porin Tarmon kanssa tulee antamaan Waltterille hyvät edellytykset kehittyä.
Uusien kuskien myötä joukkue saa kaivattua leveyttä. Jo viime kaudella Kruunukatto-Rush Racing pystyi haastamaan perinteisempiä seuroja ja tekemään tulosta.  Loppuvuoden aikana on kotimaisen pyöräilyn saralta kuulunut paljon positiivisia uutisia ja moni seura on ryhtynyt kehittämään Elite-joukkueidensa toimintaa, joka lupaa kovia ja mielenkiintoisia kilpailuja ensi kaudelle.

 

 
Mika Niskanen valittiin uudelleen Suomen Pyöräilyunionin puheenjohtajaksi
 
Pyöräilyväki kokoontui viikonvaihteessa Helsingissä järjestettyyn strategiapäivään ja tämän jälkeen järjestettyyn vuosikokoukseen.
 
Strategiapäivässä käytiin läpi tavoitteita ja toimia mentäessä kohti vuotta 2020. Alustajina toimivat Mikko Peltonen ja Anna Ronkainen. Eräänä tavoitteena on tiedottamisen ja avoimuuden kehittäminen, nuorten toimintaan panostaminen, harrasteliikunta ja huippu-urheilu. Strategiapäivässä omia kokemuksiaan ja ajatuksiaan kertoi pitkään ammattialisena ajanut Charles Wegelius.
 
Vuosikokouksen alussa vuoden 2013 pyöräilijänä palkittiin maastopyöräilyn maratonmatkojen EM-kultaa U23 luokassa voittanut Jasmin Kansikas. Poikapyöräilijän pokaalin sai Korson Kaikua edustava Matias Ahtosalo ja tyttöpyöräilijäksi kruunattiin samoin Korson Kaikua edustava Anniina Ahtosalo. Vuoden pyöräilyseuraksi nimettiin vauhdilla toimintansa aloittanut BMX Helsinki. Ratapyöräilyssä parhaan seuran tittelin vei CC Helsinki ja ratapyöräilijän tittelin jakoivat Pia Pensaari ja Elise Turunen. Nuoren ratapyöräilijän pystin kävi pokkaamassa Henrik Luostarinen.
 
Puheenjohtajakilvan loppusuoralla oli kaksi ehdokasta. Toinen ehdokkaista oli ehdollepanotoimikunnan ehdottamana Juha Aintila ja nykyinen puheenjohtaja Mika Niskanen. Valinta meni äänestykseen, jossa Aintila sai 45 ääntä ja Niskanen 85 ääntä. Näin Suomen Pyöräilyunionin puheenjohtajaksi seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi valittiin 45 vuotias vaajakoskelainen Mika Niskanen.  
 
Mika Niskanen on valittu myös kansainvälisen pyöräilyliiton (UCI) luottamustehtävään. Niskanen nimitettiin UCI:n hallituksen toimesta UCI:n kurinpito ja sovittelulautakuntaan.
 
Hallituksen erovuoroisten ja hallituksesta eronneiden tilalle nimettävistä kuudesta jäsenestä jouduttiin järjestämään äänestys seitsemän ehdotetun kesken. Hallitukseen seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi tulivat Mika Vauhkonen, Juha Aintila, Mika Hämäläinen, Tommi Holmgren, Anna Ronkainen ja Marek Salermo. Äänestyksessä vähinten ääniä saanut Risto Aaltio ei tullut täällä kertaa valituksi. Hallituksessa jatkava edelleen Sari Törmänen ja Jouko Haapala.
 
Vuosikokous hyväksyi Pyöräilyunionin toimintasuunnitelman vuodelle 2014 ja hyväksynnän sai myös 551 000 euron lukuihin päätyvä talousarvioesitys. Uuden strategian mukaisesti unionin keihäänkärjet ovat harrasteliikunta, nuorisotoiminta ja huippu-urheilu.  
 
Kokous hyväksyi esitetyt muutokset mestaruuskilpailujen BMX luokkiin ja naisten keirinajo hyväksyttiin uudeksi SM lajiksi. Toimintasäänöihin hyväksyttiin muutamia korjauksia ja muutoksia. Yksi merkittävä muutos oli hallituskauden pituuden muuttaminen kahdesta vuodesta neljään vuoteen.
 
Kokouksen päätteeksi uudelleen valittu puheenjohtaja Mika Niskanen kiitti kokousväkeä aktiivisuudesta ja toivo oikeanlaista asennetta suunnattaessa kohti uudenlaita tulevaisuutta.
 
 
Rioon valmistautuminen vuoden 2014 valmennustukien ytimessä
 
Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksilön päättämien vuoden 2014 kesäyksilölajien valmennustukien painopiste on Rion vuoden 2016 olympialaisiin ja paralympialaisiin valmistautumisessa. Urheilija- ja lajikohtaisesti rakennetun tukijärjestelmän tavoitteena on mahdollistaa ammattimainen valmentautuminen, motivoida urheilijaa ja hänen valmennustiimiään sekä parantaa huippu-urheilun toimintaedellytyksiä kohti parempaa kansainvälistä menestystä. 
 
Valmennustuki on kokonaisvaltaista ja se voi koostua esimerkiksi potentiaalisten menestyjien yksilötuesta, asiantuntijatoiminnasta, valmennusjärjestelmän kehittämisen, nuorten urheilijoiden, päävalmentajien tai Nuorten olympiavalmentajien tuesta. Huippu-urheiluyksikkö on tukipäätösten myötä vastuussa valinnoista, priorisoinnista, toiminnan seuraamisesta ja tuloksista.
 
- Tavoitteena on rakentaa yhdessä lajien kanssa vahvempaa suomalaista huippu-urheilukulttuuria. Valmennustukivalmistelussa on urheilijoiden ohella arvioitu kokonaisvaltaisesti lajien huippu-urheilutoimintaa, kertoo Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski.
 
Valmennustukia myönnetään kolmessa kategoriassa
 
Huippu-urheiluyksikön tekemän urheilija- ja lajikohtaisen arvioinnin perusteella tukia jaetaan kolmessa kategoriassa: 1) lajit, joissa on potentiaalisia Rion olympialaisten tai paralympialaisten mitalisteja ja jotka täyttävät kansainväliseen menestykseen tähtäävän huippu-urheilutoiminnan kriteerit, 2) lajit, joissa on potentiaalisia Rion pistesijaurheilijoita, yksittäinen mitaliurheilija tai ei-olympialajien MM-mitalitason urheilijoita ja 3) urheilijat, joilla on menestyspotentiaalia tulevissa lajin arvokisoissa, mutta lajin muu huippu-urheilutoiminta on kehittymässä tai vähäistä. 
  
- Tukivalmistelujen pohjana on hyvin käynnistynyt ja jatkuva yhteistyö lajien kanssa, jonka avulla pystymme tekemään tarveharkintaisia ja yksilöllisiä ratkaisuja. Yhteistyössä Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa olemme pystyneet aikaistamaan sekä tuki- että apurahapäätöksiä muutamalla kuukaudella, jotta urheilijat, valmentajat ja lajiliitot pystyisivät paremmin suunnittelemaan ensi vuoden toimintaa, toteaa Kojonkoski.
 
Kesäyksilölajien valmennustukia jaetaan vuodelle 2014 olympia- ja ei –olympialajeissa 2 284 000 euroa ja paralympialajeissa 404 000 euroa. Tuen piirissä on noin 150 olympia- ja ei-olympialajien sekä noin 20 paralympialajien yksilöurheilijaa. Tuki on yksilöllisesti suunniteltua ja tarveharkintaista, joten yksittäisen urheilijan saamaa tukimäärää ei voi laskea esim. jakamalla lajin kokonaistukisummaa tuelle nimettyjen urheilijoiden määrällä.
 
Huippu-urheiluyksikön lajiryhmävastaavat seuraavat tiiviisti yksilötukiurheilijoiden harjoitteluprosessin etenemistä ja sparraavat lajien huippu-urheilusuunnitelman toteutumista. Laji- ja urheilijakohtaisesti vahvennetaan edelleen asiantuntijatoiminnan tukea (mm. psyykkinen valmennus, ravitsemus, fysiikka- ja tekniikkaharjoittelu, harjoittelun seuranta). Lisäksi Huippu-urheiluyksikön terveydenhuoltotiimi kohtaa henkilökohtaisesti kaikki Rioon valmistautuvat yksilötukiurheilijat.
 
Pyöräily sai urheilijatukea 8 000 euroa ja paralympialajitukea 30 000 euroa, eli yhteensä 38 000 euroa.
Yksilötukea saatiin Jukka Vastarannan valmentautumisen kustannuksiin 6 100 euroa ja urheilijavakuutukseen 1 900 euroa. 30 000 euron paralympialajituki on tarkoitettu liittojohtoiseen valmennus- ja kilpailutoimintaan seuraaville urheilijoille; Jarmo Ollanketo ja Tommi Martikainen, Arttu Mäkinen ja Aki Turunen sekä Jani Peltopuro.  
 
Intxausti voitti Pekingin ympäriajon – Bouhanni päätösetapilla toinen
 
Jussi Veikkasen FDJ yritti kaikkensa, että Pekingin ympäriajon 117 kilometrin päätösetapin voitto tulisi joukkueen kirimiehelle Nacer Bouhannille. Bouhanni oli jo voittanut kaksi etappia ja viimeinen 117 kilometrin tasamaaetappi antoi hyvän mahdollisuuden tavoitella kolmatta voittoa. Mutta sitä ei hyvästä yrityksestä huolimatta tullut, vaan voittoon kiri slovenialainen Luka Mezgec. Bouhanni joutui taipumaan ja jäi toiseksi. Se riitti kuitenkin kirimiesten pistekilpailun kokonaisvoittoon.

 
Jussi Veikkanen, joka teki parin viimeisen kaupunkikierroksen aikana rajusti töitä joukkueensa eteen, kertoi osasyyn Bouhannin kiritappioon.

 
- Nacer joutui ajamaan viimeiset 500 metriä kierolla etukiekolla, kun pinna meni siitä poikki. Vaurioitunut kiekko hidasti hänen vauhtiaan. Mutta kyllä tämä oli hyvä päätös tälle kaudelle, kertoi Jussi Veikkanen.

 
Massakiriin päättynyt viimeinen etappi ei tuonut muutoksia kokonaiskilpailun kärkeen. Kärki muodostui neljännen etapin tuloksista. Voittaja on espanjalainen Benat Intxausti. Toiseksi tuli irlantilainen Daniel Martin ja kolmanneksi niinikään espanjalainen David Lopez Garcia. Viimeisellä etapilla maaliin rauhassa rullaillut Jussi Veikkanen oli kokonaiskilpailun 68:s.

 
Vaikka Veikkasen joukkueen FDJ:n kausi päättyi tähän, hän itse matkustaa vielä Japaniin ja ajaa siellä kriteriumin 26.10. Se on kutsukilpailu, jossa ovat mukana mm. viimeisen Tour de Francen menestyneimmät ajajat. 
 
5/5 etappi Tian an men Square - Bird’s Nest Piazza 117 km

 
1 Luka Mezgec (Slovenia) Team Argos-Shimano 2.23.56  
2 Nacer Bouhanni (Ranska) FDJ s.a.    
3 Moreno Hofland (Hollanti) Belkin Pro Cycling Team s.a.    
4 Matti Breschel (Tanska) Team Saxo-Tinkoff s.a.    
5 Roberto Ferrari (Italia) Lampre-Merida s.a.    
6 Alexey Tsatevich (Venäjä) Katusha s.a.  
129 Jussi Veikkanen (Suomi) FDJ + 0.01.31  

 
Lopputulokset

 
1 Benat Intxausti Elorriaga (Espanja) Movistar Team 19.35.46  
2 Daniel Martin (Irlanti) Garmin-Sharp + 0.00.10  
3 David Lopez Garcia (Espanja) Sky Procycling + 0.00.13  
4 Rui Alberto Faria Da Costa (Portugali) Movistar Team + 0.00.18  
5 Romain Bardet (Ranska) AG2R La Mondiale + 0.00.24  
6 Tony Martin (Saksa) Omega Pharma-Quick Step s.a.    
7 Jan Bakelants (Belgia) RadioShack Leopard + 0.00.26  
8 Robert Gesink (Hollanti) Belkin Pro Cycling Team s.a.    
9 Ivan Basso (Italia) Cannondale Pro Cycling s.a.    
10 Garikoitz Bravo Oiarbide (Espanja) Euskaltel-Euskadi + 0.00.31
68 Jussi Veikkanen (Suomi) FDJ + 0.11.25 

 
Pistekilpailu

 
1 Nacer Bouhanni (Ranska) FDJ 52 pistettä  
2 Luka Mezgec (Slovenia) Team Argos-Shimano 36  
3 Matti Breschel (Tanska) Team Saxo-Tinkoff 33  
4 Alessandro Petacchi (Italia) Omega Pharma-Quick Step 33  
5 Roberto Ferrari (Italia) Lampre-Merida 31  
6 Alexey Tsatevich (Venäjä) Katusha 28
 
Johto vaihtui Pekingin ympäriajossa 

 
Pekingin ympäriajon neljäs 150,5 kilometrin kovaan nousuun päättynyt etappi muutti kokonaiskilpailun järjestyksen totaalisesti. Tähän asti kilpailun kärjessä olleet kirimiehet putosivat kauaksi kärjestä. Heidän joukossa oli johtajanpaitaa kantanut Jussi Veikkasen FDJ-joukkueen Nacer Bouhanni. Hän kärsi yli 16 minuutin tappion etapin voittajalle espanjalaiselle Benat Intxaustille. 

 
Etapin viimeiset 13 kilometriä olivat keskijyrkkyydeltään vajaa kuusi prosenttia. Kun parhaimmat mäkimiehet pitivät nousussa kovaa vauhtia, voitosta jäi kamppailemaan vain pieni kärkiryhmä. Monien irtiottoyritysten jälkeen Intxaust teki ratkaisevan iskun ja ajoi muilta karkuun. Lopussa siihen parhaiten vastasi irlantilainen Dan Martin, mutta hänenkin voimansa loppuivat ja espanjalainen ajoi voiton. Hän nousi kokonaiskilpailun johtoon. Mitä todennäköisemmin hän tulee voittamaan myös koko kilpailun, sillä jäljellä on vain yksi tasamaaetappi. Sen etapin kärjessä tulevat olemaan kirimiehet, joilla taas ei ole mitään asiaa kokonaiskilpailun kärkisijoille.

 
Jussi Veikkanen tuli maaliin sijalla 65 vajaan yhdeksän minuuttia voittajan perässä. Hän on nyt kokonaiskilpailussa sijalla 63. Hänen joukkueensa FDJ on voittanut viiden etapin kilpailusta jo kaksi etappia. Päätösetappi antaa hyvät mahdollisuudet kolmanteen etappivoittoon. Heidän kirimiehensä Nacer Bouhanni on kirimiesten pistekilpailun johdossa. Sen voitto on kiinni 117 kilometrin päätösetapin menestyksestä. 
 
4/5 etappi Yanqing - Mentougou Miaofeng Mountain 150,5 km
 
1 Benat Intxausti Elorriaga (Espanja) Movistar Team 3.43.25  
2 Daniel Martin (Irlanti) Garmin-Sharp + 0.00.03  
3 David Lopez Garcia (Espanja) Sky Procycling + 0.00.04  
4 Rui Alberto Faria Da Costa (Portugali) Movistar Team + 0.00.06  
5 Romain Bardet (Ranska) AG2R La Mondiale + 0.00.11  
6 Tony Martin (Saksa) Omega Pharma-Quick Step s.a.
 
65 Jussi Veikkanen (Suomi) FDJ + 0.08.58  

 
Tilanne 4/5 etapin jälkeen
 
1 Benat Intxausti Elorriaga (Espanja) Movistar Team 17.11.50  
2 Daniel Martin (Irlanti) Garmin-Sharp + 0.00.10  
3 David Lopez Garcia (Espanja) Sky Procycling + 0.00.13  
4 Rui Alberto Faria Da Costa (Portugali) Movistar Team + 0.00.18  
5 Romain Bardet (Ranska) AG2R La Mondiale + 0.00.24  
6 Tony Martin (Saksa) Omega Pharma-Quick Step s.a.
 
63 Jussi Veikkanen (Suomi) FDJ + 0.09.54
 
FDJ jälleen etappivoitto ja johto säilyi
 
FDJ –joukkue ja sen kirimies, vasta 23-vuotias Nacer Bouhanni teki Pekingin ympäriajon kolmannella etapilla pienen yllätyksen. 176 kilometrin etappi oli mäkinen, mutta Bouhanni kesti mäet joukkueensa avittamana hienosti. Hän tuli kärkiryhmässä maalisuoralle ja palkitsi joukkuetoverinsa ottamalla kirivoiton. 
 
Bouhannille voitto oli tällä kaudella 11:s ja FDJ:lle 33:s. Voittaja ei turhaan kiitellyt joukkuetovereitaan kilpailun jälkeen. Ilman heidän viisasta ja uhrautuvaa apuaan Bouhannilla ei olisi ollut mitään mahdollisuutta pysyä nousuissa kärkiryhmän mukana. Yksi näistä apumiehistä ja voiton avaimista oli 69:nneksi sijoittunut ja lopussa löysännyt Jussi Veikkanen.
 
- Vaikka Bouhanni otti voiton, niin kyllä tämä oli joukkuetyön tulos. Etappi oli maastollisesti haastava, mutta saimme pidettyä porukan niin hyvin kasassa, että etappi päättyi kiriin. Hieno työtä, riemuitsi Jussi Veikkanen.
 
Nacer Bouhannilla on nyt kokonaiskilpailussa 11 sekunnin etumatka toisena olevaan australialaiseen Michel Matthewsiin. Maanantain etappi on kuitenkin vielä hankalampi kirimiehille kuin tämänpäiväinen. Se päättyy ykköskategorian nousuun.
 
3/5 etappi Yanqing - Qiandiajian 176 km
1 Nacer Bouhanni (Ranska) FDJ.fr 4.08.15  
2 Michael Matthews (Australia) Orica-GreenEdge    
3 Alexey Tsatevich (Venäjä) Katusha    
4 Elia Viviani (Italia) Cannondale Pro Cycling    
5 Martin Kohler (Sveitsi) BMC Racing Team    
6 Borut Bozic (Slovenia) Astana Pro Team
69 Jussi Veikkanen (Suomi) FDJ.fr + 0.00.43
 
Tilanne 3/5 etapin jälkeen
1 Nacer Bouhanni (Ranska) FDJ.fr 13.28.18  
2 Michael Matthews (Australia) Orica-GreenEdge + 0.00.11  
3 Maxime Bouet (Ranska) AG2R La Mondiale s.a.    
4 Alexey Tsatevich (Venäjä) Katusha + 0.00.16  
5 Nikolas Maes (Belgia) Omega Pharma-Quick Step s.a.    
6 Matti Breschel (Tanska) Team Saxo-Tinkoff + 0.00.18
88 Jussi Veikkanen (Suomi) FDJ.fr + 0.01.03

 

Jussi Veikkanen jatkaa ammattilaisuraansa Ranskassa (el 10.10.)
 

 

Kuusinkertainen Suomen mestari ja tällä hetkellä maamme ainoa ProTour –tason ammattilaispyöräilijä Jussi Veikkanen jatkaa ranskalaisessa FDJ –joukkueessa. Hän kirjoitti joukkueensa kanssa yhden vuoden jatkosopimuksen. 
 

32-vuotias lahtelainen Veikkanen on ajanut yhtä vuotta lukuun ottamatta koko ammattilaisuransa vuodesta 2005 alkaen Ranskan veikkausyhtiön sponsoroimassa joukkueessa. Vuoden 2011 hän ajoi belgialaisessa Omega Pharma – Lotto –joukkueessa. 
 

Pian päättyvä kausi on ollut Veikkaselle vaikea. Hän aloitti kauden hyvin sijoittumalla Australiassa Tour Down Under –etappiajon kokonaiskilpailussa kymmenenneksi. Australiasta palattuaan hän sairastui ja oli käytännössä kolme kuukautta sivussa tärkeimmistä kilpailuista. Loppukaudella hänellä on ollut tiivis ohjelma, joka sisälsi mm. Espanjan ympäriajon. Sen hän joutui keskeyttämään ruokamyrkytykseen aivan kilpailun loppupuolella. Veikkanen on ajanut urallaan kaikki kolme suurta ympäriajoa eli Italian, Ranskan ja Espanjan ympäriajot.
 

Suomessa TWD-Länkeniä edustavalla Veikkasella on ammattilaisjoukkueessaan tärkeä rooli. Hän on joukkueensa ”työmies,” joka joutuu usein jo kilpailun alkupuolella tekemään rajusti töitä joukkueensa eteen. Oma sijoituksella ei ole merkitystä joukkueen menestyksen rinnalla. Joukkueella on tältä kaudelta 31 voittoa. Tämän lisäksi Veikkasella on tutor –tehtäviä joukkueen nuorille ajajille. 
 

Veikkanen kilpailee vielä tänä vuonna sekä Kiinassa että Japanissa. Parasta aikaa Kiinaan matkalla oleva FDJ ajaa perjantaina alkavan Pekingin ympäriajon. Se on viiden etapin kilpailu. Sen jälkeen Veikkanen matkustaa vielä Japaniin, johon hänen tammikuussa alkanut pitkä kilpailukausi päättyy. 

Maantiepyöräilyn MM-kilpailut Toscanassa (ITALIA) 22. - 29.9.2013
 
Suomen Pyöräilyunionin hallitus on nimennyt maantiepyöräilyjaoston ehdottamana maantiepyöräilynMM-kilpailuihin seuraavan joukkueen:
 
Miehet – maantieajo: Jussi Veikkanen, Miehet – aika-ajo: Samuel Pökälä, Juniorit – aika-ajo ja maantieajo: Marco-Tapio Niemi, Naiset – aika-ajo: Sari Saarelainen, Naiset – maantieajo: Sari Saarelainen, Lotta Lepistö
Joukkueenjohto: Kari Myyryläinen ja huoltaja Tapio Niemi
 
Maantieajon reitti tulee olemaan varsin vaativa, kun taas aika-ajot käydään lähes tasaisella radalla. Maantieajon kierroksella on yksi pitkä, useamman kilometrin nousu ja yksi lyhyempi jyrkkä 600m nousu, keskijyrkkyydeltään 10,2%.
Jussi Veikkanen valmistautuu MM-kilpailuihin ajamalla parhaillaan Espanajan ympäriajoa. Saaaralaisen ja Lepistön valmistautumiskilpailut Ranskassa jäivät väliin sairastumisien vuoksi, mutta molemmat ovat toipumassa hyvää vauhtia. Marco-Tapio Niemi on ajanut kilpailuja elokuun aikana Tsekeissä ja Belgiassa ja tarkoituksenaan osallistua vielä syyskuussa Italiassa ajettavaa etppiajoon. Hallitseva aika-ajon Suomenmestari Samuel Pökälä harjoittelee ja valmistautuu kotimaassa. Hän ajaa vielä yhden aika-ajo kisan Suomessa. Pökälä on päässyt tällä kaudella ajamaan muutaman pidemmän kv. etappiajo

 

Suomen joukkue: Niina Huikuri, Pauliina Niemelä, Iina Väyrynen, Jonne Itkonen, Jonas Nordström, Aku Kelonenva sekä valmentajat Markku Väyrynen ja Ilpo Kyllönen