Ajankohtaiset

Kaksi pyöräilypaikkaa Suomelle Rion paralympialaisiin

Suomalainen vammaisurheilu on saanut pyöräilyn suunnalta suorastaan mahtavia uutisia. Suomi saa nimittäin kaksi maantiepyöräilypaikkaa Brasilian Rio de Janeirossa järjestettäviin paralympialaisiin.

-  Kaksi maapaikkaa parapyöräilyssä, ei ole ihan mikään läpihuutojuttu. Iso kiitos tästä kuuluu koko joukkueelle. Jokainen urheilija on ollut myötävaikuttamassa yhteisen tavoitteen saavuttamista. Jokaisen panos on ollut tärkeä, vaikkakin Teppo Polven henkilökohtaisen menestyksen merkitystä maapistesaldoon ei voi olla korostamatta. Nyt on yksi polkaisu saatu maaliin, ja vakaa tarkoitus on realisoida tämä onnistumisten myötä Riossa, parapyöräilyn päävalmentaja Mikko Peltonen iloitsi.

Pyöräily on paralympialaisissa uinnin ja yleisurheilun jälkeen kolmanneksi suurin laj, mikä tekee maapaikoista hyvinkin merkittäviä.

-  Meillä on yksi paikka enemmän kuin Lontoossa ja Pekingissä. Hienoa, että lajin kehitys on ollut tällaista ja eteenpäin on menty. Tästä huomaa, että asioita on tehty oikein, Suomen Paralympiakomitean valmennuspäällikkö ja Rion paralympiajoukkueen johtaja Kimmo Mustonen kommentoi.

Urheilijat ja joukkue paralympialaisiin julkistetaan kesäkuun ensimmäisenä päivänä.

Suomen Pyöräilyunioni ry:n ehdollepanotoimikunnan järjestäytyminen 9.5.2016

SPU:n ehdollepanotoimikunnan ensimmäinen kokoontuminen on 9.5. Valo talolla (Radiokatu 20, Helsinki). Paikalle on kaikilla mahdollisuus tulla keskustelemaan aiheesta klo. 16. Järjestämme myös uusia mahdollisuuksia. Ilmoittautuminen ennakkoon ja kysymyksiä ja kommentteja voi lähettää myös ennakkoon osoitteeseen: pyoraily.ehdollepanotoimikunta@gmail.com

Ehdollepanotoimikunta vuoden 2017-2020 hallituksen ja puheenjohtajan valintaprosessiin valittiin kevään liittokokouksessa.

Esko Mertsalmi, pj. 0400 675 918, esko.mertsalmi@gmail.com

Pirjo Puskala, 040 530 5566, pirjo.puskala@sul.fi

Matti Kiijärvi, 0400 533 188, matti.kiijarvi@flexica.fi

Sähköposti: pyoraily.ehdollepanotoimikunta@gmail.com

Facebook keskusteluryhmä: SPU Hallituksen valintakeskustelu (2017-2020) https://www.facebook.com/groups/394019620722069/

Keskeiset toimintaperiaatteet:

-Avoimuus tekemiseen, jotta kentällä ymmärretään miten organisaatio toimii ja miten päätöksiä tehdään

-Ymmärtää millainen organisaatio tarvitaan johtamaan pyöräilyn kehitystä 2017-2020 hyväksytyn strategian mukaisesti

-Haluamme lisäksi selvittää, antaako pyöräilyssä oleva noste mahdollisuuden strategiassa linjattua kasvutavoitetta (10%) suuremmalle kasvulle. Tämä mahdollistaisi lajille lisää taloudellisia resursseja markkinoinnin ja viestinnän keinoin

2017-2020:

-Hallitus on aktiivinen "johtoryhmä", jonka jäsenet vastaavat aktiivisesti omien vastuualueidensa eteenpäinviemisestä

-Hallitus muodostaa puheenjohtajansa avustuksella vuosittaiset strategiasta johdetut toiminnan tavoitteet ja mittarit, jotka ovat julkisesti nähtävillä

-Hallitus muodostaa tarvittavat palautekanavat (palautekyselyt/työkalut), joilla se kerää tietoa toimintansa tasosta ja mahdollistaa kehittymisensä a) julkisen kuvan, b) jäsenistölle tuotettujen palvelujen ja c) oman tehokkuutensa kannalta

Avoimuus:

-Olemme sitoutuneet avoimeen toimintatapaan. Tämä alkaa avoimesta keskustelusta, miten nykyistä SPU organisaation (kaikki nimetyt vastuuhenkilöt) toimintatapaa halutaan kehittää tulevina vuosina. Linjan antaa voimassa oleva strategia

-Ylläpidämme tarvittavat keskustelukanavat (Aluksi Facebook, tarvittaessa lisää), joissa on tarkoitus keskustella miten toimintaa halutaan kehittää, millaiset rakenteet tarvitaan ja millainen hallitus olisi paras tätä johtamaan (Ratkaisukeskeisesti, eli enemmän ehdotuksia siitä miten mennään eteenpäin, vähemmän siitä mitkä asiat nyt on hoidettu huonosti)

-Kehotamme kaikkia aktiivisen mielipiteen omaavia olemaan yhteydessä ehdollepanotoimikunnan jäseniin henkilökohtaisesti (Tämän hetken yleistilanne on siinä määrin aktiivinen, että yksittäisiin epäkohtiin puuttumalla asia ei ratkea, pitää olla halua rakentaa ratkaisuja).

 

Maastopyöräilyn EM-kilpailut 5.-8.5.2016 Huskvarna (SWE) (3.5.2016)

Noora Kanerva hakee maastopyöräilyn EM-kisoissa uransa parasta sijoitusta

Seitsemän suomalaisurheilijaa kilpailee tällä viikolla kovatasoisissa maastopyöräilyn EM-kilpailuissa Ruotsin Huskvarnassa. Yksi heistä on Noora Kanerva, joka hyvän alkukauden jälkeen suuntaa kauden päätavoitteeseensa positiivisella mielellä.

”Odotan itseltäni urani parasta suoritusta. Sijoituksellisesti se tarkoittaa alle puolen välin sijoittumista (top 25). Top 20 on maailmanluokan kuskeja, ja se on aika epärealistinen minulle vielä tällä hetkellä”, Kanerva sanoo.

EM-rata on Kanervalle tuttu, sillä hän kävi viime syksynä kauden päätteeksi tutustumassa siihen. Rata on hänen mieleensä. 

”Moderni XCO-rata, joka tarkoittaa kovaa intervallia ja suht’ teknisiä alamäkiä. Radalla on kolme päänousua, jotka ovat kestoltaan noin 3-5 minuuttia eli eivät ylipitkiä. Niiden jälkeen ei kuitenkaan päästä suoraan laskuun vaan ajetaan teknistä jumppaa noin 500 metriä mäen päällä. Siinä kohtaa kilpailussa varmasti viimeistään karsiutuvat jyvät akanoista. Sitten nopea, aggressiivinen lasku, joissa ei oikeastaan ehdi palautua hirveästi”, Kanerva kuvailee.

Kanervalla, 28, on hyvin alkaneen kauden alla onnistunut harjoitustalvi. Hän kuvailee harjoituskautensa olleen laadullisesti ja määrällisesti edellistä parempi.

”Tärkein tekijä on henkinen puoli. Mieli on ollut paljon positiivisempi kuin kahdella aikaisemmalla harjoituskaudella: hymy on ollut herkässä jopa joulukuussa, kun aamulla on seitsemän aikaan lähtenyt kaatosateessa ja pimeässä juoksemaan töihin. Viime kaudella minulla oli paljon stressitekijöitä ja työkiireitä, jotka painoivat harjoitusmäärää alaspäin”, Kanerva muistelee.

Hän väitteli vuoden 2014 lopulla tohtoriksi, ja sen jälkeen Kanervan tutkimusryhmä oli mukana useissa isoissa rahahauissa. Se tiesi pitkiä työpäiviä. Huono talvi ja vähäiset mahdollisuudet lähteä Etelä-Eurooppaan leirille heikensivät tuolloin harjoittelun laatua. Tänä vuonna moni asia oli toisin, sillä alkutalvi oli Helsingissä hyvä. Kanerva pääsi tekemään määräharjoittelua suksilla ja pääsi jo helmikuussa lähtemään ensimmäiselle pyöräilyleirilleen.

”En ole aikaisemmin pyöräilyurallani ollut niin aikaisin vuodesta etelässä. Melkein koko maaliskuun olin Espanjassa. Sen jälkeen Suomessakin on jo pystynyt tekemään hyviä treenejä ulkona pyörällä.” 

Espanjassa hän ajoi myös kauden ensimmäiset kisansa Chelvassa, Bannyolesissa ja Valladolidissa.

”Kaksi ensiksi mainittua olivat kansainväliseltä tasoltaan erittäin kovia. Molemmissa onnistuin sijoittumaan ensimmäiseen kolmannekseen, mikä oli tavoitteeni. Kolmannessa ajoin kauden ensimmäisen podiumsijoituksen”, hän kertaa.

Vahvuudekseen Kanerva on aina voinut laskea hyvän ajotekniikan maastossa.

”Olen saanut viime vuoteen verrattuna lisää kovuutta loppukiritaisteluun. Lisäksi nousukestävyys sekä pyöritystekniikka tuntuvat parantuneen. Se oli kiva huomata, koska näiden asioiden eteen olen talvella tehnyt duunia. kisojen myötä pystyn vielä parantamaan suoritustani”, Kanerva sanoo iloisena.

Vaikka EM-kisat ovat kauden päätavoite, muitakin on. Kanerva tavoittelee palkintopallille UCI-kategorian kisoissa sekä haluaa uusia XCO:n SM-kultansa.

Parhaaseen kolmannekseen sijoittuminen olisi todella kova suoritus

Maastopyöräilyssä kärkipään kuskeista suurin osa on eurooppalaisia, joten sekä naisissa että miehissä taso vastaa pitkälle MM-kilpailuiden tasoa. 

”Viime kauden osalta löytyy top-20 joukosta UCI:n rankinglistoilta miesten elite-sarjassa kolme ja naisten elite-sarjassa neljä Euroopan ulkopuolelta tulevaa kilpailijaa. Vaikka joitain yksittäisiä kärkikastiin luettavia kilpailijoita onkin jäänyt pois Huskvarnasta, niin kilpailuiden taso on kova”, Suomen joukkueen johtaja Ismo Salmela sanoo.

 Suomen joukkueesta Noora Kanerva, Toni Tähti sekä U23-sarjassa kilpaileva Sasu Halme olivat mukana EM-kisoissa myös viime kesänä Italiassa. Sieltä Sasu Halmeella on puolustettavanaan 16. sija U23-sarjassa parhaana pohjoismaalaisena kilpailijana.

 Kilpailut alkavat ainoastaan arvokilpailuissa ajettavalla XCR-viestikilpailulla torstaina. Joukkueissa on yksi nais- ja kolme miesajajaa.

 ”Suomen joukkueen tavoite ajaa kymmenen parhaan joukkoon eli maailmancupin pisteille on äärettömän kova. Henkilökohtaisten kisojen osalta sijoittuminen parhaaseen kolmannekseen on todella kovan luokan suoritus. Parhaat etukäteismahdollisuudet siihen lienee U23-sarjan Sasu Halmeella. Maastopyöräilyn XCO-kilpailussa lähtöpaikalla on erittäin suuri merkitys lopputulokseen. Lähtöpaikka määräytyy muun muassa kilpailijan saavuttamien UCI-pisteiden perusteella”, Salmela sanoo.

Henkilökohtaiset kilpailut alkavat perjantaina eliminator-kilpailulla ja jatkuvat lauantaina ja sunnuntaina XCO-kilpailuilla.

Suomen joukkue Huskvarnassa:
Elite/M: Sakari Lehtinen, Toni Tähti
Elite/N: Noora Kanerva
U23/M: Sasu Halme
U19/M: Antti-Jussi Juntunen, Jere Hara
U19/N: Kajsa Salmela 

XCR (joukkuekilpailu)
Elite/M: Sakari Lehtinen
Elite/N: Noora Kanerva
U23/M: Sasu Halme
U19/M: Antti-Jussi Juntunen

SPU toimittaa mediatiedotteen suomalaiskommenttien ja tulosten kera kaikkina kilpailupäivinä.

Kisasivut: http://euromtb.com/

Jaakko Hänninen polki 59. TS kortteliajon voittoon (Kuva MN)

 

 

Jaakko Hänninen ja Pia Pensaari 59. TS-Kortteliajojen voittajat

 

TWD-Länkenin Jaakko Hänninen ja Team Velo Cyclingin Pia Pensaari veivät voitot maantiepyöräilyn kotimaisen Skoda Maantiecupin avanneessa TS-Kortteliajoissa Turussa. Miesten kisan kakkonen oli Venäjän Maxim Suhov, kolmas Jarkko Niemi. Naisten kisan kakkonen oli Antonia Gröndahl, kolmas Minna-Maria Kangas.

Hänninen, 19, teki 50 kierroksen kilpailussa irtiottonsa noin 30 kierrosta ennen maalia, ja se kesti loppuun asti.

”Ajattelin, että se on isku, joka rauhoittaa pääjoukkoa. En silloin ajatellut, että se kestää loppuun asti. Kun oli kolme kierrosta maaliin, ajattelin, että pääjoukko kasvattaa vauhtia. Kun oli kierros maaliin, ajattelin, että kun täysillä ajan, voin hyvällä tuurilla voittaakin”, ensi viikolla Tanskassa kilpaileva nuorukainen sanoi.

Pensaari ratkaisi naisten kilpailun edukseen loppukirissä.

 

”Vauhdikas kisa. Oli tasaisen kova vauhti, joten porukkaa tippui. Lopussa katsoin vaan, että pitää pitää paikka ja olla tarkkana. Luottavainen olin”, Pensaari kertaa loppukiriä.
 

Seuraava Skoda Maantiecupin osakilpailu ajetaan Tampereella 22. toukokuuta.

 

Tulokset    Cup pisteet

Naisten kolme parasta
Miesten kolme parasta

 

Lepistö ei kisakunnossa – keskeytys Belgiassa

Lotta Lepistön kisakausi jatkui Belgiassa keskiviikkona ajetulla 137 kilometrin mittaisella La Flèche Wallonne Féminine-kilpailulla. Kilpailu oli UCI:n  Women World Tourin – osakilpailu. Lepistön kisakunto ei flunssan jäljiltä ollut paras mahdollinen ja tuloksena oli keskeytys. Hänen tehtävänsä oli tehdä kisassa töitä tallin kapteenin eteen.

- Tein täysillä töitä 79 kilometriin saakka Carmen Smallin eteen ja yritin auttaa vielä sen jälkeenkin, mutta ajamattomuus näkyi ja jouduin keskeyttämään. Olen ajanut vain yhden lenkin ennen kisaa flunssan jälkeen, kertoi Lepistö.

Kilpailun voittoon ajoi hollantilainen Anna van der Breggen. Lepistön tallille päivän kilpailu ei ollut nappisuoritus. Tallin kapteeni Carmen Small oli lopulta 12.

Tulokset

http://www.procyclingstats.com/race/La_Fleche_Wallonne_Feminine_2016

 

 

Lotta Lepistöllä raskas ja raateleva päivä

Flunssa vei voimat loistavasti viiden päivän etappiajon aloittaneelta Lotta Lepistöltä. Espanjassa ajettavassa Euskal Emakumeem Bira-etappiajossa ajettiin perjantaina 109,5 km mittainen etappi, joka päättyi kovaan nousuun. Lotta Lepistö vei tänäänkin etapin ensimmäisen välikirin ja teki rajusti töitä tallitoverinsa eteen. Lopussa Lepistö jäi sijalle 67. ja 1,02 kärjestä. Kilpailun toinen suomalainen Sari Saarelainen ajoi tänään sijalle 42. ja jäi kärjestä 39 sekuntia.

- Nuha vaivaa ja tein rajusti töitä Ashley Moolmanin eteen. Kiripaita säilyi minulla, mutta on vielä epävarmaa pystynkö huomenna starttaamaan, kertoi Lotta Lepistö.

Etapin voiton vei kovassa kunnossa oleva Ruotsin Emma Johansson, joka siirtyi samalla kokonaiskilpailun johtoon. Lauantaina Espanjassa ajetaan 76,1 km mittainen etappi.

 

Tulokset

http://www.procyclingstats.com/race/Euskal_Emakumeen_XXIX_Bira_2016_Stage_2

 

 

 

 

Lepistö jatkoi vahvasti Espanjassa

Espanjassa ajettavan Euskal Emakumeem Bira-etappiajon prologin voitolla avannut Lotta Lepistö jatkoi vahvoja esityksiä tänään ajetulla ensimmäisellä etapilla. Lepistö vei etapin ensimmäisen välikirin ja oli maalissa etapin neljäs. 76,6 km mittaisen Eskoriatzaan päättyneen etapin voiton vei Ruotsin Emma Johansson.  Sari Saarelainen oli 69. ja jäi kärjelle 3 min 20 sekuntia.

Lepistö on nyt kokonaiskilpailussa toisena 12 sekuntia tallitoveriaan yhdysvaltalaista Carmen Smallia perässä. Sari Saarelainen on kokonaiskilpailussa 52. Viisipäiväinen etappiajo jatkuu huomenna 109,5 km mittaisella etapilla.  

 

Tulokset

http://www.procyclingstats.com/race/Euskal_Emakumeen_XXIX_Bira_2016_Stage_1

 

Škoda Maantiecup alkaa 24. huhtikuuta Turussa TS-kortteliajoilla

Toista kertaa järjestettävä Škoda Maantiecup kerää jälleen kotimaiset maantiepyöräilyn kärkinimet haastamaan toisiaan seitsemässä osakilpailussa.  Viime vuonna kokonaiskilpailun voittivat Samuel Pökälä ja Pia Pensaari, jotka ovat tälläkin kertaa vahvoja ehdokkaita sarjan voittajiksi.

 Viime vuosien ylivoimaisestikin maantiekisoja hallinnut TWD Länken kuskeineen saa kuitenkin kaivattua vastusta useista uusista ja vahvoista tiimeistä. Škoda Maantiecup alkaa 24. huhtikuuta legendaarisella TS Kortteliajoilla Turussa ja huipentuu 11. syyskuuta Syysetappeihin Kankaanpäässä. Kotimainen kausi alkaa todenteolla Turussa jo 59. kertaa järjestettävällä Turun Sanomien Kortteliajoilla. Legendaarinen kilpailu käydään Aurajoen maisemissa, Turun keskustassa.
”Kisaa ei voiteta pelkällä kunnolla. On erittäin tärkeään osata ajaa loppusuora oikein. Se on haasteellinen. Kisa ratkeaa yleensä vasta aivan loppumetreillä”, tietää suomalaisen pyöräilyn olympiaedustajiin kuuluva Mauno Uusivirta.
Turussa kilpaillaan jo lauantaina 23. huhtikuuta  Simo Klimscheffskij'n muistoajoissa. Miesten sarjassa lauantain ja sunnuntain kisoista jaetaan myös yhteispalkinnot.

Pyöräilyä Yle TV2:lla ja SPU:n kanavissa


Lajina pyöräily on kovassa nosteessa, mikä lisää myös kotimaisen cupin kiinnostavuutta. Tänäkin vuonna Škoda Maantiecupista tuotetaan Suomen Pyöräilyunionin hankkeena tunnin kausikooste, joka lähetetään Yle TV2:ssa syyskuussa. Lisäksi cupia seurataan SPU:n sosiaalisen median kanavilla osana muuta kattavaa viestintää. Videotuotannosta vastaa tänäkin vuonna Parrikaadi Productions.

Lisätietoja: http://www.pyoraily.fi/kilpailut_ja_tapahtumat/skoda-maantiecup/
Twitterissä: @pyoraily
Facebookissa: Suomen Pyöräilyunioni
#skodamaantiecup

 

 

Lotta Lepistö voittoon Espanjassa

Lotta Lepistö polki Espanjassa ajettavan Emakumeem Euskal Bira-kilpailun prologin voittoon. Lepistön aika 3.3 km matkalla oli 4.12. Lotta kukisti toiseksi tulleen Claire Rosen kuudella sekunnilla ja tallikaverinsa Carmen Smallin kahdeksalla sekunnilla. Suorituksen arvoa nostaa se, että Smallilla on ratapyöräilystä MM-pronssi kolmen kilometrin matkalta.

- En odottanut mitään ihmeellistä . Ajattelin, että jos kympin sakkiin niin olisin ollut tyytyväinen. Sain odotella maalissa viisikymmentä minuuttia ja olin varma, että takaa tullaan ohi. Kun Ruotsin Johansson jäi 23 sekuntia, ajattelin että taisin ajaa kovaa.

Tässä kilpailussa on vielä monta etappia. Yksi minulle hyvin sopiva, mutta sitä tiukkaa mäkeäkin kyllä löytyy. Lähdetään nyt avoimin mielin taistelemaan, jotta voisi huomisenkin jälkeen pukea johtajan paidan ylleen - mietti Lepistö

Sari Saarelainen oli prologin 31. ja eroa Lepistöön tuli 22 sekuntia.

Emakumeem Euskal Bira ajetaan 13. – 17.4 Espanjan Baskimaan alueella ja kilpailussa ajetaan kaikkiaan viisi etappia. Huomenna ajetaan 76.6 km etappi.

 

Tulokset:

http://www.procyclingstats.com/race/Euskal_Emakumeen_XXIX_Bira_2016_Stage_1

Suomen Pyöräilyunioni ja Vesileppis aloittavat monipuolisen yhteistyön


Suomen Pyöräilyunioni ja Leppävirralla toimiva Hyvinvointi- ja liikuntakeskus Vesileppis tiivistävät yhteistyötään suomalaisen pyöräilyn kehittämiseksi. Monipuolisen yhteistyön nimissä Vesileppis tulee toimimaan jatkossa itäisen ja keskisen Suomen aluevalmennuskeskuksena pyöräilylle.

Vesileppikseen ryhdytään kehittämään erityisesti lapsille ja nuorille soveltuvaa lajirajat ylittävää valmennuskeskusta. Lisäksi tarkoitus on aloittaa HPY:n strategian mukaisesti seuravalmentajakoulutusta sekä markkinoida toisen asteen yhteishaussa Leppävirran lukiota pyöräilijöille. Tavoitteena on saada noin viisi pyöräilijää lukuvuodesta 2017–18 eteenpäin. Yhteistyössä on myös tarkoitus järjestää Leppävirralla erityisesti lapsille ja nuorille suunniteltu pyöräilytapahtuma.
Suomen Pyöräilyunionin puheenjohtaja Juha Aintila on mielissään yhteistyöstä, joka on osa SPU:n kehittämistä. Valmennusjärjestelmää kehitetään Tokio 2020 -olympiaohjelman tueksi, ja siinä yhteistyö alueellisten tahojen kanssa on merkittävässä roolissa.
”Tarkoituksena on saada kenttätyö valmennuksen osalta yhtenäiseksi ja tukemaan nuorten urheilijapolkua. Valmennuskeskukset ovat tärkeä osa alueellista valmennustyötä. Yhteistyötä aluevalmennuskeskusten osalta pyritään tekemään kuntien ja eri toimijoiden kanssa”, Aintila sanoo.
Vesileppikselle yhteistyö SPU:n kanssa on juuri sitä, mitä Vesileppis haluaa olla ja tarjota.
”Haluamme tarjota ainutlaatuiset mahdollisuudet Suomessa nosteessa olevan lajin vakavaan treenaamiseen  tai harrastavaan nautiskeluun. Yhteistyön myötä olemme rakentaneet kymmenestä eri vaativuusasteisesta lenkistä koostuvan kartoitetun maantiereitistön, pyörien pesu- sekä säilytyspaikat, vuokrapyöriä sekä ajovastuksilla ja rullilla varustetun sisäharjoittelutilan”, Sport & Spa Hotel Vesileppis Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Rossi sanoo.

Vesileppiksessä on lisäksi kaksi kuntosalia,  kylpylä, hiihtoareena, jäähalli, ulkourheilualueet, monitoimihalli  sekä tilat lihashuollolle.

”Pystymme takaamaan kokonaisvaltaisen harjoittelun vuodenajasta riippumatta. Pystymme tarjoamaan jopa korkeatasoista pyöräilyn Personal trainer- palvelua.  Luonnollisesti yhteistyömme SPU:n kanssa tähtää molemminpuoliseen haluun olla nostamassa laji tietoisuutta sekä kasvattamaan harrastaja- sekä kilpaurheilijamääriä.”

 

Jukka Vastaranta haluaisi keskieurooppalaisten kollegoidensa asemaan

Monen pyöräilylajin taitaja Jukka Vastaranta on vuosien varrella ajanut ammatikseen eri maissa, eri lajeissa ja eritasoisissa tiimeissä menestyksekkäästi ja myös ei niin menestyksekkäästi. Tamperelaisella 32-vuotiaalla on kuitenkin urheilijana vielä yksi suuri toive:

– Haluaisin vielä kokea sen, että saisin ajaa ammatikseni kotimaassani. Toivoisin, että Suomessa olisi kunnollista kilpailutoimintaa. Haluaisin päästä keskieurooppalaisten asemaan eli ajaa arvostettuja kilpailuja kotoa käsin, Vastaranta miettii.
Hänellä on takanaan mukavasti sujunut harjoituskausi. Viime kauden jälkeen hän ajoi parin kuukauden ajan peruslenkkiä kunnes suuntasi kuuden viikon leirille Espanjaan.
–  Siellä oli jo hiukan kovempaa otetta harjoitteluun. Tammikuun lopulta hiihdin maaliskuulle asti ja maaliskuun olen hiihtänyt ja ajanut maasturilla sekaisin. Ei ole oikein ollut mitään ongelmia. Kelien kanssa olen ollut todella onnekas, sillä ne eivät ole aiheuttaneet taukoa harjoitteluun kertaakaan.
– Hiihtäen kuten muutenkin harjoiteltaessa tärkeintä on keskittyä hommaan ja löytää sopiva rasitustaso, joka kehittää eniten.

Vuosien aikana Vastaranta on löytänyt tuloksekkaan tavan harjoitella. Harjoittelua hän on viilaillut jo useita vuosia.
– Itselleni hyvä asia on, että minulla on jo vauhtia: taskussa on jo arvokisamitaleita ja MM-kisojen 5. sijastakaan ei ole vielä kuin hetki. Ei siis tarvitse tehdä mitään ihmeitä, jotta tulosta tulisi. Tärkein asia mikä nyt on löytynyt, on keinot, jolla pysyn perusvireessä vuodesta toiseen ja hyvän päivän sattuessa pystyn tekemään huipputuloksia. Uudella harjoittelulla, ravinnolla ja lihashuollolla olen taas tuntenut itseni aika vahvaksi ja vetreäksi ja suunnitelmissa onkin jatkaa vielä kahdeksan vuotta, hän kertoo.

Vastarannalla on selkeä käsitys omista vahvuuksistaan. Hän kiittää sitä, että lapsena on tullut tehtyä paljon oikeita asioita ja riittävä vauhti on saavutettu jo juniorina.

– Viimeiset 14 vuotta olenkin saanut keskittyä löytämään keinoja kuinka säilyttää vauhti, eikä mistä sen löytäisi. Vauhti on hukattu sen verran monta kertaa, että se on kasvattanut kokemusta omasta itsestään ja virheitä ei tarvitse tehdä viidettä kertaa uudestaan. Vahvuutena tänä päivänä alkaakin olla se, että tiedän mistä mikäkin ongelma johtuu ja kuinka sen saa korjattua, hän sanoo

Kautensa hän aloittaa huhtikuussa XCO-kisoissa Lahdessa tai Liedossa.

– Tarkoitus on päästä pikkuhiljaa kuntoon kevään edetessä. Kun kunto on riittävän hyvä, tarkoitus on suunnata ulkomaille.


Lue lisää Jukasta: http://medilasermtbteam.com/

 

 

Kultainen Kampi on nuorten pyöräilijöiden kesän ykkösleiri

Nuorten pyöräilystä innostuneiden ykkösleiri on tänäkin vuonna Kultainen Kampi, joka järjestetään 13. –17. kesäkuuta Turussa. Leirillä liikutaan niin maantie-, maasto-, bmx- kuin ratapyöräilynkin parissa. Kaikkia pyöriä ei suinkaan tarvitse olla, pelkkä maastopyörä riittää. Kaikki pääsevät halutessaan kokeilemaan muita pyöräilylajeja, lisäksi tutustutaan muun muassa kiipeilyyn ja rullaluisteluun.

Leiri on suunnattu kouluikäisille pyöräilyn harrastajille, jotka osaavat pyöräillä ja maastopyörällä tullessaan ovat jo hieman poluilla ajamiseen tutustuneet. Bmx-puolesta innostuneille on leirin jälkeen sopivasti tarjolla myös kilpailut Turun radalla. Vetäjäpuolikin on huippuluokkaa, kun suomalaisen maastopyöräilyn tähtiin kuuluva Henri Ojala on tulossa jakamaan oppejaan nuoremmille. Leirillä majoittaudutaan Petrean kuntoutuskeskuksessa jonka sijainti on keskeinen Turun pyöräilypaikkojen kannalta, sillä sisähalli, bmx-rata sekä hyvät metsäpolut ovat lähellä. Leirille odotetaan yli 50 osallistujaa.

Ellei Turussa pidettävä leiri jostain syystä sovi ohjelmaasi, toinen hyvä vaihtoehto on Leppävirralla Vesileppiksessä kansallisen sporttileirin yhteydessä 31.7. –3.8. järjestettävä vastaava Kultainen Kampi -leiri. Leiri järjestetään toista kertaa ja sinne odotetaan kaikkiaan 350 urheilijaa, joista 50 pyöräilijöitä. Pyöräilyssä lajeina ovat maasto ja maantie, treenejä on eri-ikäisille ja eritasoisille ryhmille. Leirillä pääsee osallistumaan myös muiden lajien harjoituksiin, koska kaikki toiminta on lähellä ja lajikokeilut sovitetaan aikatauluunkin. Leppävirralla ohjaajina toimivat muun muassa Karo Gustafsson, Joona Juurakko ja Antti Auvinen, lisäksi paikalle yritetään saada tähtivieras virtuaalisesti.

Viime vuonna leirillä ovat viihtyneet muun muassa Korson Kaiun juniorit.
”Leirillä hauskinta oli, että se oli viikon mittainen ja yhdessä tehdyt treenit. Mieleen jäivät kivat valmentajat ja hyvä ilmapiiri. Opin uusia asioita tekniikkaan liittyen”, Vilma Salmela sanoo.

”Opin pujottelemaan jyrkkiä käännöksiä. Leirissä hauskinta oli treenit fillarilla sekä aamulenkit aamu-uinteineen ja uudet pyöräilytutut. Leiriltä jäi erityisesti mieleen maastolenkit fillarilla ja se, että näin yhdellä lenkillä käärmeen! Myös uudet kaverit ja hyvät ruoat jäivät mieleen, samoin Sinin pitämä kuntopiiri. Ja disko”, Venla Leivo sanoo.

Ilmoittautuminen:
Turkuun http://www.pyoraily.fi/koulutus_ja_valmennus/kk-leiri/  (15.5. mennessä)
Leppävirralle www.vesileppis.fi (edullisimmin 31.5. mennessä, ilmoittautuminen päättyy 24.7.)
Lisätietoja:
Turun osalta: Jyrki Terävuo (jyrki.teravuo@gmail.com) ja Jari Raitanen (jari.raitanen@gmail.com)
Leppävirran osalta: Karo Gustafsson, 0443621718

Leppävirran leiri 2015 YouTubessa
 

Lepistö jälleen sisukkaasti kolmanneksi


Porilainen Lotta Lepistö jatkoi kevään kilpailuputkeaan menestyksekkäästi ajaen vaativassa kisassa kolmanneksi Belgiassa. Uusi kilpailu Pajot Hills Classic kuuluu luokiteltuihin kilpailuin, ja jaossa oli olympiapaikkoihin vaikuttavia pisteitä. Mukana olivat kaikki kärkinaiset.
Lepistölle kisa oli valmistautumista sunnuntain world tour -kisaan, perinteiseen Rond van Vlaandereniin. Pajot Hills Classicin 122 kilometrin reitillä oli useita mäkiä sekä kapeita mukulakiviosuuksia.
– Tämä oli viimeinen valmistava kova treeni ennen sunnuntain kisaa. Tarkoitus oli laittaa itseni koville ja onnistuin. Tehtäväni oli mennä mukaan kaikkiin irtiottoihin ja ajaa jalat alta. 15 km ennen maalia pääsimme irti neljän muun kuskin kanssa. Meidät ajettiin kuitenkin kiinni, ja viimeisellä kilometrillä irtosi taas viiden ryhmä. Saavutimme heidät viimeisessä mäessä, ja olin neljäntenä vielä 25 metriä ennen maaliviivaa. Sisuunnuin kuitenkin ja päätin, että pakko on tästä yksi napata, kertoi väsynyt Lepistö maalissa.
 Kisan voitti pitkän loukkaantumistauon jälkeen moninkertainen MM-kultamitalisti ja olympiavoittaja, Hollannin Marianne Vos. Toiseksi kiri USA n Megan Guarnier. Lepistö ohitti viime metreillä 2014 MM- kultamitalistin, Ranskan Paulin Fernanand -Prevotin. Lepistön matka kohti Rioa alkaa olla hyvällä mallilla.
Kisaan osallistui suomalaisista myös Laura Vainionpää, joka ajoi maaliin monen keskeyttäessä kisan.
 – Ei mikään helppo kisa. Huono päiväkin, mutta kehitystä on tapahtunut paljon, koska huononakin päivänä pääsee maaliin, kertoi tyytyväinen Vainionpää.

Pajot Hills Classic, Belgia, 122km
1) Marianne Vos Hollanti 3.08.14, …3) Lotta Lepistö Suomi 3.08.14, 108) Laura Vainionpää +7.13

Tulokset

Para-pyöräily saamassa kaksi maapaikkaa Rioon

 Suomi on hyvin lähellä kahta historiallista maapaikkaa ensi syksyn Rion paralympialaisten maantiepyöräilyssä. Kansainväliseltä pyöräilyliitolta (UCI) saadun maapaikkaindikaation perusteella kaksi maapaikkaa on hyvin todennäköinen.

 ”Kutkuttavan lupaavalta tilanteemme näyttää, ja toivottavasti tämä myös toteutuu. Vaikka pisteidenkeruujakso maantiepyöräilyn osalta päättyi viime vuoden loppuun mennessä, saamme lopullisen varmuuden huhtikuun aikana, sillä juuri käydyt paran ratapyöräilyn MM-kilpailujen pisteet lasketaan mukaan maapisteisiin”, kommentoi para-pyöräilyn päävalmentaja Mikko Peltonen.

Para-pyöräily on yksi yhdeksästä suomalaislajista, joka on varmistanut maapaikan Rioon, kun paralympialaisten alkuun on aikaa reilut viisi kuukautta.

”Vammaishuippu-urheilun kannalta olisi merkittävää, että pyöräily onnistuisi saamaa kaksi maapaikkaa Rioon. Pyöräily on paralympialaisten kolmanneksi suurin laji yleisurheilun ja uinnin jälkeen”, toteaa Paralympiakomitean valmennuspäällikkö ja Rion paralympiajoukkueen johtaja Kimmo Mustonen.

Sääntömuutos mutkistaa urheilijavalintoja

Kansainvälinen pyöräilyliitto ilmoitti viime elokuussa muuttavansa Rion kilpailusääntöjä. Suomalaisittain ikäväksi asian tekee se, että Riossa käsipyörien yhdistetyn H1-2 luokan kilpailut ajetaan ilman tasoituskertoimia. Tämä tarkoittaa sitä, että H1-luokan maailmancupin voittaneella Teppo Polvella ei ole Riossa mitään menestysmahdollisuuksia, sillä luokkien erot vammatasosta johtuen ovat merkittävät.

”Muutoksen tultua julki teimme Uuden-Seelannin kanssa vetoomuksen, jonka useat maat allekirjoittivat. Kansainvälinen pyöräilyliitto UCI sekä Kansainvälinen Paralympiakomitea IPC käsittelivät asiaa, mutta sääntömuutos jää voimaan. Tämä on todella epämiellyttävä tilanne, että urheilijat joutuvat kärsimään ylemmän tason tekemistä virheistä”, Peltonen puhisee.

”Rion karsintasäännöissä on maininta, että säännöt voivat tarkentua kahden vuoden karsintajakson aikana, mutta kukaan ei voinut odottaa näin radikaalia muutosta.

H1-luokan urheilijamme ovat tähdänneet tosissaan kohti Rioa ja me olemme satsanneet heidän valmentautumiseen ja kilpailemiseen. Jos tästä jotain myönteistä haetaan, niin onneksi menestysmahdollisuutemme Riossa eivät kuitenkaan lepää vain H1-luokan pyöräilijöiden harteilla”.

 

Sairastelusta toipunut Pensaari valmistautuu kauteen Etelä-Euroopassa leireillen


Maantiepýöräilyn moninkertainen SM-mitalisti Pia Pensaari, 32, taisteli suuren osan viime kaudesta poskiontelon ongelmien kanssa. Samalla myös viivästyi harjoittelun aloittaminen tulevaa vuotta varten.

"Poskiontelot saatiin leikkauspöydällä kuntoon vasta joulukuun alussa, joten kauden tavoitteiden asettaminen on liki mahdotonta ennen kuin näkee, kuinka harjoitus alkaa taas tarttumaan kroppaan."

 Pensaaren harjoittelu on sujunut viivästyksestä huolimatta tavalliseen tapaan.

"Uuteen kauteen valmistavan peruskuntokauden jouduin aloittamaan myöhempään kuin olin tottunut, mutta muuten harjoituskausi on sujunut tutuissa merkeissä. Ensi kaudella aion ottaa myös mentaalivalmistautumisen paremmin huomioon", tamperelainen kuvailee.
 
Pensaari avaa kotimaassa kautensa Skoda maantiecupin perinteisellä Turun korttelikisalla. Itse rata on hyvin lyhyt.

"Korttelin luonteeseen kuuluu nopeasti muuttuvat tilanteet ja Turussa meren läheisyyden tuomat tuuliolosuhteet saattavat tehdä radasta hyvinkin erilaisen. Kilpailussa kiri on usein ratkaisevassa asemassa, joten sitä ominaisuutta täytyy vielä hieman hioa ennen lopullisten tavoitteiden asettamista."
 
Vaikka kotimainen kisakausi alkaakin Turusta, ehti Pensaari jo nyt hakea tuntumaa Belgian Elite -kilpailusta.

"Eliten startit ovat isompia ja vauhdikkaita. Kisoista hain oman tason tsekkausta ja kovaa treeniä. Oli ilo huomata, ettei pääjoukossa maaliin tuleminen ollut roikkumista porukassa vaan jalkaa riitti myös aktiivisempaan ajoon ja loppukiriin", SM-mitalisti tuumii.
 
Ennen alkavaa kautta hänen harjoittelurutiininsa ovat jonkin verran muuttuneet.

"Viime talvena tein säännöllistä työaikaa. Nyt hieman epäsäännöllisempi rytmi on antanut enemmän joustomahdollisuuksia harjoittelun suhteen. Harjoitusleirin olen pilkkonut yksittäisten pidempien jaksojen sijaan useampaan viikon tai muutaman päivän jaksoon."
 
Pensaari on viime aikoina leireillyt lämpimissä maisemissa. Eniten hän nauttii kulttuurillisista syistä Espanjasta, jonka kieltä hän myös jonkin verran osaa. Pensaari leireilee myös muualla Euroopassa, kuten Saksassa ja Italiassa.

"Viimeisin leirini paikantui Teneriffalle. Siellä haettiin rasitusmäärää. Teneriffan mäkinen maasto sopii hyvin rankan viikon puitteiksi."

Pensaaren harjoituskausi päättyy Mallorcan leiriin. Uusi kausi pyörähtää pian sen jälkeen käyntiin.

"Kilpailukausi alkaa pian Mallorcan leirin jälkeen, joten harjoitukset lyhenevät ja tehot kovenevat. Virallista päätähtäintä en ole asettanut, mutta mielessä siintää muutama ajatus", hän sanoo.
 
Suomalaisia maailmalla tällä viikolla:

Team Novo Nordisk - Joonas Henttala
26.3. Grand Premio Miguel Indurain, Espanja
 
Cervélo-Bigla Pro Cycling - Lotta Lepistö
27.3. Women's World Tour 4. osakilpailu Gent-Wevelgem

Polvi ja Sopanen kehittävät toinen toistaan yhä paremmiksi pyöräilijöiksi (14.3.)


Teppo Polvi ja Harri Sopanen ovat nostaneet käsipyörien H1-luokan suomalaisten menestyslajiksi. Rion paralympialaisissa kaksikkoa ei kuitenkaan nähdä, sillä H1 ei ole paralympialaisten pyöräilyn ohjelmassa omana luokkanaan. Kova, tavoitteellinen harjoittelu jatkuu siitä huolimatta kohti uusia arvokisoja.
 
Viime vuonna Polvi teki suomalaista pyöräilyhistoriaa voittamalla ensimmäisenä suomalaismiespyöräilijänä maailmancupin kokonaiskilpailun. Sopanen oli neljäs. Kaksikko sparraa toinen toistaan.
 
– Kerran sanoin Harrille: ”jos lopetat, niin lopetan minäkin”. Se kertoo aika paljon siitä, minkälainen kaveri on kyseessä. Eli on suuri apu treenata suht’ samantasoisen kaverin kanssa reissuilla ja Suomessa. Vaikka treenaamme aina melkein yksin välimatkan vuoksi, vertailemme ja puhumme asioita paljon puhelimessa, Polvi kertoo.

Polvi ja Sopanen jakavat sosiaalisen median kautta toisilleen myös kaiken oleellisen maailmalla pyöräilyssä ja pyörissä tapahtuneen.

– Henkinen puoli on kuitenkin puolet tai enemmän tässäkin hommassa. Pelkkä kova kunto ei riitä, jos päässä pyörii tyhjää. Silloin on turha kisata edes itseään vastaan.

Nivalalaisen pyöräilijän arki rullaa ja rytmittyy urheilun ympärille. Harjoituskausi on ollut hyvä. Kotimaisemissa harjoittelun lisäksi hän on päässyt harjoittelemaan parin viikon pätkän urheiluopistolla Rovaniemellä ja toisen pariviikkoisen Espanjassa. Valmentajansa Ari Halmetojan kanssa ohjelmia on hieman viilattu aiempaan vuoteen verrattuna.
 
–  Tuntimäärät/kilometrit ovat vähentyneet koska ollaan keskitytty tekemiseen tarkemmin.
 
Helmikuussa Polvi vietti onnistuneen leirijakson Lanzarotella, jossa ohjelmassa oli muutama kilpailukin.
 
–  Henkinen puoli paranee. Jaksaa taas raastaa täällä Suomen talvessa trainerillä olohuoneen nurkassa. Mielestäni (leirillä) tärkeimmäksi nousi minulla kavereitten kanssa treenaaminen ja oleminen muutenkin. Sain sen mitä lähin hakemaan, eli ehjä pariviikkoinen kaiken puolin, Polvi summaa Lanzaroten-leirin antia.

Näillä näkymin ohjelmassa ovat maailmancupeista Belgian osakilpailut 20. –22. toukokuuta sekä Espanjan osakilpailut 15. –17. heinäkuuta.

Kisakalenteri on vielä hieman auki, mutta yksi asia on varma:

– Treenaan entiseen hyvään kovaan malliin, koska tykkään rääkätä itseäni Arin treenien merkeissä, Polvi sanoo.
 
Rion paralympialaisissa H1–2 -luokassa ei käytetä kertoimia, joten H1-luokan pyöräilijöillä ei käytännössä ole mitään mahdollisuuksia menestyä. Siksi Polvi on joukkueessa vain varamiehenä. H1-luokka on kuitenkin kasvanut, joten jo Tokion paralympialaisissa se on mahdollisesti omana mitalilajinaan.
 
Parapyöräilyn kalenteri:
http://www.uci.ch/para-cycling/calendar/#date=20161019&view=list&categ=0&country=0&classc=0

Tämä on ensimmäinen osa SPU:n taustajuttusarjaa, jossa jututetaan viikoittain kiinnostavia suomalaispyöräilijöitä.
 

Mika Simola ajoi uuden Suomen ennätyksen ratapyöräilyn MM-kilpailuissa (Sanna Karjalainen 3.3.16)

Ratapyöräilijä Mika Simola rikkoi 23 vuotta vanhan Suomen ennätyksen miesten kilometrin aika-ajossa
Turkulainen Mika Simola sijoittui 15. ratapyöräilyn MM-kilpailuissa Lontoossa uudella Suomen ennätysajalla 1.04.641. Voitto meni Saksaan Joachim Eilersille ajalla 1.00,042.

Mikan kommentit tuoreeltaan kilpailun jälkeen:
- Ajo ei ollut ihan parasta suorittamista. Kurkkasin taululta ensimmäisen kierroksen väliajan, joka oli 20.0. Tiesin, että SE syntyy. Ajo oli kovin tunnotonta, mutta pysyi hyvin kasassa koko ajan. Hiukan pelkäsin, että viimeisen 125 metrin hyytyminen olisi verottanut ajasta enemmän. Tämä oli silti hieno päivä itselleni ja antaa toivottavasti työrauhan jo tässä kohtaa lokakuun EM-kilpailuihin. Ennätystä oli rakentamassa vaimoni Janni, Turun Urheiluliitto, yhteistyökumppanini, valmentajani Terry Gyde ja joukko lukuisia ystäviä. Kiitos kaikille.

Simolan suorituksen arvoa nostaa Mika Hämäläisen 23 vuotta vanhan Suomen ennätyksen rikkominen, huomattavasti aiemmasta kaventunut ero maailman kärkeen sekä Simolan viimeinen kierros, joka oli joukon 8. nopein hitaamman alun jälkeen. Edellisen kerran suomalaismiehillä on ollut edustus ratapyöräilyn MM-kilpailuissa vuonna 2007.

Kuluvalla viikolla ratkotaan maailmanmestaruustittelit maailman parhaimpien ratapyöräilijöiden kesken vuoden 2012 olympiavelodromilla. Kilpailuissa on mukana 45 eri maata ja lähes 400 urheilijaa. Suomi pääsi tavoitteeseensa saavuttaessaan maan neljän parhaan kuskin yhteenlasketuilla pisteillä tiukan ranking-järjestelmän kautta kaksi paikkaa tämän vuoden kilpailuihin, miesten 1 kilometrin aika-ajoon ja viime vuoden tavoin naisten linja-ajoon. Naisten 500 metrin aika-ajossa Suomi jäi niukasti varapaikalle.

Tulokset: www.tissottiming.com

SM-viikko huipentui trial-pyöräilyn SM-kilpailuun (14.2. Jari Sulkanen)

Suomen Pyöräilyunioni järjesti yhdessä Tampereen Pyörä-Pojat ry:n kanssa Tampereen Urheilu ja Messukeskuksessa 14.2.2016 SM-viikon yhteydessä trial-pyöräilyn SM-kilpailun. Ja huikean jännittävä kilpailusta tulikin.

Alkukilpailusta finaaliin tiensä olivat raivanneet neljä parasta, Antti Jukarainen, Aleksi Sulkanen, Ilkka Nikunen ja Mikko Siren, kaikki Tampereen Pyörä-Poikien ajureita.

Kilpailun alkuvaiheessa osaa ajureita saattoi hieman jännittää ajo suorassa TV-lähetyksessä, mutta kun kisa pääsi vauhtiin, nähtiin aivan huikeita ajosuorituksia, joista ei myöskään dramatiikkaa puuttunut.

Kilpailun toisen jakson keskivaiheilla Ilkka Nikunen hyppäsi alastulon hieman vinoon, ja etuvanne vääntyi kieroksi.  Ilkka ei antanut periksi, nosti ajoasennon pelkän takapyörän varaan, muutaman tukikosketuksen avittaman selvitti itsensä jakson lopussa olevalle yli 2 metrin korkuiselle esteelle, josta tulisi hypätä alas maahan ja maaliviivan yli. Ei helppo hyppy ehjällä pyörällä, ja nyt Ilkka päätti yrittää sitä etuvanne soikeana. Ja Ilkka onnistui, hän pääsi hyppäämään pelkällä takapyörällä maaliviivan yli, ja kaatui sarvien yli vasta maalin jälkeen. Huikea suoritus. Nopean eturenkaan vaihdon jälkeen Ilkka pääsi jatkamaan kisaa.

Neljänneltä sijalta finaaliin lähtenyt Mikko Siren paransi ajoaan kohti loppua, ja pystyi onnistuneilla nollasuorituksillaan nousemaan Ilkka Nikusen ohi kolmanneksi.

Varsinainen jännityskamppailu käytiin voitosta.

Antti Jukarainen oli ajanut täydellisen, virheettömän alkukilpailun ja starttasi finaaliin puhtaalta pöydältä. Hallitseva Suomenmestari Aleksi Sulkanen lähti finaaliin toisena, ja jonka seurauksena hän sai finaaliin yhden virhepisteen pohjalle.

Kilpailun ensimmäisillä jaksoilla Antti kiristi etumatkaansa, kun Aleksi joutui ottamaan pari pientä virhettä. Neljännellä jaksolla tilanne kääntyi Aleksin eduksi, kun Antti menetti tasapainonsa hypätessään korkeille dumpperin renkaille, ja sai siltä jaksolta täydet viisi pistettä. Aleksi siirtyi kilpailun johtoon.

Aleksin ajovuoro oli viimeisellä jaksolla ennen Anttia. Aleksin hyppy jakson aloituskiville jäi hieman vajaaksi, ja hän sai kaksi virhettä. Tilanne oli Aleksin ajon jälkeen tasan. Antti tiesi viimeiselle jaksolle lähtiessään, että kulta olisi hänen, jos ajo olisi virheetön. Antti suoritti kisan ensimmäisen hypyn virheettä, toisessa hypyssä horjahti, mutta sai kun saikin pidettyä jalat polkimilla ilman virheitä, tämä näkyi hänen kasvoiltaan, sillä hän tiesi, että loppuhypyt ovat helpompia, ja varmalla ajolla pääsisi maaliin ilman virheitä, niin kuin tapahtuikin, ja Antti Jukarainen voitti, ja sai pukea mestarin paidan päälleen. Onnittelut kaikille kilpailijoille huikean jännittävästä trial-kilpailusta.

Kisatunnelmaan voi palata YLE areenassa

http://areena.yle.fi/1-3125756 kohdasta 2:10 alkaa trial-pyöräilyn lähetys. Trial-kommentaattorina lähetyksessä kuullaan Olli Sinivaaraa.

Lisätietoa trial-pyöräilystä www.tretrial.eu

Suomalaiset para-pyöräilijät palkintopallilla kauden avauskilpailussa Espanjassa (8.2.)

Harri Sopanen ja Teppo Polvi avasivat kilpailukautensa para-pyöräilyn kansainvälisessä kilpailussa Lanzarotella, Espanjassa. Käsipyörien H1-luokassa ajavat suomalaiset sijoittuivat 8,5 kilometrin pituisessa aika-ajokilpailussa sijoille kaksi ja kolme. Kilpailun voiton vei Tsekin Patrik Jahoda, joka oli vain kolme sekuntia Sopasta nopeampi. Maailmancupin kokonaiskilpailun viime kaudella voittanut Polvi jäi kärkipaikasta 23 sekuntia.

”Kunnon kilvanajoa ja tiukkaa sekuntitaistelua. Kismittää, että ykkössija meni sivusuun, mutta toisaalta saimme ehjät kisavedot, mikä tärkeintä näin harjoitusleirin yhteyteen ajoitetussa kauden ensimmäisessä kilpailussa. ”, kommentoi suomalaiskaksikko kisan jälkeen.

”Harri näyttää saaneen lisävauhtia viime kaudesta, ja tämähän on pelkästään myönteistä. Näin pystymme iskemään laajemmalla rintamalla maailmancupissa, vaikka para-pyöräilyn maailmanmestaruuskilpailuja ei tänä vuonna Rion paralympialaisten takia ajetakaan”, lisäsi Polvi.

TULOKSET

Käsipyörien H1-luokka, 8,5 km aika-ajo

1. Patrik Jahoda, Tsekki, 21:26

2. Harri Sopanen, Suomi, 21:29

3. Teppo Polvi, Suomi, 21:49

4. Benjamin Fruh, Sveitsi, 22:43

Finland Ice Marathonilla lajina Nastapyöräily! (2.2.)

Suomen tunnetuin ja perinteisin luonnonjäällä järjestettävä luistelutapahtuma on ottanut lajivalikoimiinsa Nastapyöräilyn. Tapahtuma järjestetään 24.-27.2.2016 Kuopion matkustajasatamassa ja pyöräilykilpailu järjestetään perjantaina 26.2. Matkavaihtoehtoina on 50 km ja 100 km pyöräily. 100 kilometrin startti on klo 9.00 perjantaiaamuna ja 50 km pyöräilijät starttaavat klo 10.00. Pyöräily tapahtuu luonnonjäälle auratulla 12,5 kilometrin radalla. Radan leveys vaihtelee 8-12 metrin välillä. Kilpailussa pakollisena varusteina on nastarenkaat ja kypärä.

Ajatus pyöräilykilpailusta jääradalla syntyi ennen viime vuoden tapahtumaa, kun tapahtumaan saapuva 50 hengen hollantilaisryhmä pyysi mahdollisuutta kilpailla jääradalla pyörillä. Mahdollisuus annettiin ja lopulta 16 hollantilaista pyöräili kilpailun läpi maastopyörillä. Järjestäjät innostuivat asiasta ja nyt pyöräilyyn voi ilmoittautua kuka tahansa. Turvallisuussyistä pyöräilijöiden ja luistelijoiden kilpailut käydään eri päivinä, mikä antaa osallistujalle mahdollisuuden kilpailla molemmissa lajeissa. Pyöräilijöitä onkin näkynyt Kallaveden jäämaratonradalla aiempia vuosia enemmän. Jäämaraton rata päästiin avaamaan tänä vuonna ennätysaikaisin ja tällä hetkellä rataa on valmiina 7,5 km. Tapahtumaan tavoitellaan 12,5 kilometrin rataa. 

Finland Ice Marathonia on järjestetty vuodesta 1984 saakka ja tänä vuonna tapahtuma järjestetään 33. kerran. Tapahtuma koostuu noin 7 000 osallistujan Koululaisluisteluista 24.-25.2. Pyöräilykilpailusta, perjantai-illan Kuutamoluistelusta sekä lauantain luistelukilpailuista, johon ottaa osaa noin 600 luistelijaa. Luistelumatkoja on kaiken kuntoisille osallistujille 12,5 - 200 km välillä. 

Ilmoittautuminen ja lisätietoja: 

www.finlandicemarathon.com

Oskari Vainionpää belgialaiseen amatöörijoukkueeseen (TWL/el 21.1.2016)


TWD-Länkenin nuori lahtelainen pyöräilijä Oskari Vainionpää ottaa yhden askeleen kohti kansainvälistä uraa. Hän siirtyy belgialaiseen amatöörijoukkueeseen Asfra Racing Teamiin. Joukkueen kotipaikka on Flanderissa Oudenaardessa lähellä Gentin kaupunkia.

Edelleen U23 –luokassa pyöräilevä Oskari Vainionpää on Kauhajoelta kotoisin ja Kauhajoen Karhun kasvatti, mutta muutti Lahteen ja TWD-Länkeniin vuoden 2013 alusta. Pyöräilyyn ja kehittymiseen panostanut Vainionpää voitti maantiepyöräilyn U23 –luokan Suomen mestaruuden vuonna 2014 ja viime vuonna hän voitti miesten kortteliajon Suomen mestaruuden. Oskari Vainionpää tunnetaan ahkerana harjoittelijana ja kilpailijana, joka ei anna periksi.

- Olen hakenut paikkaa Belgiasta ja minulla oli jo sopimus toisen joukkueen kanssa. Sen toiminta kuitenkin loppui yllättäen rahoitusongelmiin. Mutta sitä kautta avautui suhteet Ashraan, jonne tein sopimuksen vuodeksi, kertoi Oskari Vainionpää.

- Joukkueessa on paljon ajajia eri puolilta maailmaa. Osa on puhtaasti ratapyöräilijöitä ja osa cyclocross –ajajia. Ashralla on minulle sopiva ohjelma ja se sisältää mm. kansainvälisen pyöräilyliiton UCI:n kalenterikilpailuja. Yritän vakiinnuttaa paikkani joukkueen ykkösryhmässä niin, että pääsen ajamaan kaikki tärkeimmät kilpailut. Sitä kautta minulla on mahdollisuus antaa tarvittavia näyttöjä jatkoa ajatellen. Tämä joukkue on toivottavasti vain nopea välivaihe urallani, jatkoi Vainiopää.

Oskari Vainionpää tulee ajamaan kotiseurassaan TWD-Länkenissä osan kauden kilpailuista. Ohjelmassa on Suomen mestaruuskilpailujen lisäksi mm. kotikilpailu Fellmanin ajot ja Porvoon Ajo kesäkuussa.

Vainionpää on leireillyt ahkerasti Espanjassa ja päätti juuri kovan 10 päivän leirijakson Deniassa TWD-Länkenin muiden ajajien kanssa. Hän matkustaa Belgiaan helmikuun puolessa välissä ja ensimmäiset kilpailut ovat jo helmikuun lopulla.