Ajankohtaiset

Mäkinen ja Turunen joutuivat jättämään maantieajon väliin parapyöräilyn maailmancupissa

 

Arttu Mäkinen ja Aki Turunen joutuivat jättämään väliin näkövammaisten maantieajon parapyöräilyn maailmancupissa Belgian Ostendissa. Mäkistä jo ennen kisamatkaa vaivannut nielutulehdus äityi pahemmaksi ja nosti kuumeen.

 

Keskustelu kilpailun lääkärin kanssa johti päätökseen jättää kilpailu väliin.

 

”Harmittaa, mutta terveyden kanssa ei kannata leikkiä. Perjantaisen aika-ajokisa kuritti tautia ja kroppaa sen verran, että olo paheni eilisen välipäivän jälkeen ja nosti kuumeen sunnuntai-aamuna päällä olevasta lääkekuurista huolimatta”, Mäkinen sanoi. 

 

Parapyöräilyn maailmancup jatkuu heinäkuun puolivälissä Bilbaossa, Espanjassa ajettavilla osakilpailuilla. Se on samalla kauden viimeinen cup-viikonvaihde ennen syyskuussa Riossa pidettäviä paralympialaisia. Jarmo Ollankedon sairastumisen takia Belgiasta poisjäänyt ja Rioon tähtäävä tandempari Ollanketo–Tommi Martikainen kisaavat Bilboassa kuten myös H1-luokassa kilpaileva Harri Sopanen. Myös käsipyöräilijät Teppo Polvi ja Jani Peltopuro kuuluvat Bilbaossa Suomen joukkueen vahvuuteen. 

 

 

 

Lehtisellä epäonnea XCO-maailmancupissa, Halme hyvällä perusajolla 47:s

Sakari Lehtinen ajoi sijalle 101 maastopyöräilyn XCO-maailmancupissa Saksan Albstadtissa. Muista suomalaisista Sasu Halme joi U23-luokassa 47:nneksi.

”Sain lähtöpaikan taas takarivistä. Sain aika hyvän lähdön ja ohittelin muutamia kuskeja siellä täällä. Ruuhka oli taas aika kauhea, ei kuitenkaan niin paha kuin viime vuonna. Ikävää oli, kun menettää todella paljon aikaa alamäissä kun edessä on joku hitaampi. Sitten kun vihdoin pääsin laskuun itsekseni, kaaduin kaksi kertaa peräkkäin. Siihen meni  aika paljon aikaa. Pystyin kuitenkin jatkamaan kisaa, vaikka eturengas tyhjeni hieman. 80% sääntö tuli taas vastaan”, Lehtinen sanoi.

Hänen tavoitteenaan oli päästä puolenvälin paremmalle puolelle. Hyvällä lähtöpaikalla ja ehjällä kisalla se olisi mahdollistakin.

”Mutta jos joku rata ei minulle sovi niin se on tämä. Ensi viikonloppuna uusi yritys La Bressen maailmancupissa”, Lehtinen tuumi.

Halme selvitti kilpailunsa 142 osallistujan joukossa mallikkaasti. Hän kuvasi ajoaan hyväksi perusajoksi.

”Alun kova lähtökierros oli itselleni todella kova, ja jouduin antamaan hieman löysää etten ajaisi itseltäni jalkoja alta ennen puoliväliä. Tämän johdosta sijoitukseni tippui lähemmäs 60. Neljännellä kierroksella löysin taas paukkuja ajamiseen ja kierros ajat paranivatkin loppua kohden, viimeisen ollessa nopein kaikista ajamistani. Kehitystä on tapahtunut ja eteenpäin mennään kohti Tsekin MM-kisoja", Halme sanoi.

Tulokset:

Miehet: http://62.50.72.82/uciroot/wcmtb/2016/XC_Results.aspx?id=51177&language=eng&code=ME
U23: http://62.50.72.82/uciroot/wcmtb/2016/XC_Results.aspx?id=51177&language=eng&code=MU

 

 

Anton Tviurin ja Outi Jussila Rosendahl GP:n voittoihinTeam Velo Sportin Anton Tviurin ja Tampereen Pyöräpoikien Outi Jussila voittivat Skoda Maantiecupin toisen osakilpailun, legendaarisen Rosendahl GP:n Tampereella.

Jussilan lisäksi palkintopallille pääsivät myös Cycle Club Helsingin Elina Koskela ja AHH:n Maija Syrjä. N18-sarjan paras oli Viivi Puskala.
”Ajo tuntui tasaiselta, eikä heikkoja hetkiä ollut. Tasaisen raskasta oli”, Jussila kommentoi kisan jälkeen.
Miesten elite-sarjan voittaja tuli tällä kertaa Venäjältä. Team Velo Sportin Anton Tviurin löi loppusuoralla TWD-Länkenin Jaakko Hännisen. Kilpailun kolmas oli Sami Tiainen.
”Aloitin kirin 300 metriä ennen maalia. Alku mentiin Hännisen kanssa sovussa. Sitten Jaakko alkoi nykäisemään, ja hänen ajonsa muuttui epätasaiseksi. Samalla pääporukka sai Hännisen kiinni. Sitten tulikin maalikiri, jonka vein”, Tvjurin kuvaili kisan ratkaisua.

Kuva: Aki Turunen

Polvi maantieajon toiseksi parapyöräilyn maailmancupissa

 

Käsipyöräilijä Teppo Polvi jatkoi parapyöräilyn maailmancupissa Belgian Ostendissa palkintopallisijojensa sarjaa, kun hän ylsi lauantaina maantieajossa toiseksi. Polvi hävisi 33,4 kilometrin matkalla H1-luokan kilpailun voittaneelle Tsekin Patrik Jahodalle 11 sekuntia.

Polven päivä oli värikäs, sillä hänen osallistumisensa kilpailuun oli vaakalaudalla aika-ajon jälkeen ärtyneen jalan infektion takia. Polvi sai antibioottikuurin, mutta myös luvan kilpailla. Polvi ja Jahoda olivat irti koko kisan heti ensimmäisiltä kilometreiltä lähtien. Kolmanneksi sijoittunut Benjamin Früh jaksoi kaksikon kyydissä 10-15 sekunnin etäisyydellä kolme kierrosta, mutta sippasi viimeisellä.

 

”Olotilaan nähden olen tyytyväinen, kakkoseksi 80% suorituksella. Jahoda ei suostunut vetämään missään vaiheessa kisaa, aina kun yritän saada häntä vetämään ja tekemään yhteistyötä, hän löi vauhdit alas. Jahoda repäisi viimeisen kahden kilometrin matkalla, enkä vaan pystynyt vastaamaan. Jahoda ajoi taktisesti erittäin fiksusti. Kyllä tästä jäi hampaan koloon seuraavaan maailmancupin kisaan heinäkuussa Espanjassa”, Polvi sanoi.

Päivän toisena suomalaisena Jani Peltopuro ajoi H3-luokassa 14:nneksi.  Peltopuro jäi lähdön jälkeisen kaupunkiosuuden tiukissa mutkissa sumppuun ja kärkikymmenikön ulkopuolelle. Peltopuron takaa-ajoryhmässä sijoilla 13-17 ei ollut tarpeeksi halukkuutta lähteä kuromaan eroa umpeen, joten hän jäi yksin halkomaan tuulta ryhmän kanssa. Navakassa tuulessa ajettu kisa ei suonut mahdollisuutta itsenäisiin irtiottoihin. 


”Alun tapahtumat kismittävät, mutta jos en olisi vetänyt sivuun, olisin törmännyt kanssakilpailijaan, mikä aina turha riski. Vaikka en yltänyt cupin pisteille, tiedän että vauhti riittää top10-vauhtiin. Yritin herätellä meidän ryhmän kuskeja kisan aikana, mutta haluja lähteä ajamaan kiinni edellä ajanutta ja sijoista 7-12 taistellutta ryhmää ei ollut. Kova vastatuuli reitin avonaisilla maantieosuuksilla teki sen, ettei ollut mitään järkeä lähteä yrittämään tavoittaa edellä ajavaa ryhmää”, Peltopuro mietti.

Valmentaja Mikko Peltonen oli tyytyväinen suomalaispäivään.

 

Polvi osoitti jälleen kerran olevansa todellinen soturi, ja Peltopuro pystyy ajamaan top10-sijoituksien edellyttämää vauhtia, mikä on selvää kehitystä. Kun Polvelle saadaan uusi kevyempi kisapyörä, loppuu siltä osin myös turhan tasoituksen antaminen. Peltopuron uusi pyörä sai ensikasteensa Belgiassa, ja osoitti heti toimivuutensa, vaikka Rioa ajatellen hienosäätöä pitää tehdä. Käsipyöräilyssä kaluston keveyden merkitys korostuu, koska käsillä tuotettu poljentateho on merkittävästi pienempi”, Peltopuro sanoi.

Sunnuntaina maantieajossa kilpaillaan näkövammaisten luokassa, jossa mukana Arttu Mäkinen ja Aki Turunen.

 

Tulokset:

Parapyöräilyn maailmancup:
Ostend, Belgia:
Käsipyöräilijöiden maantieajot:
H1, 33,40 km: 1) Patrik Jahoda Tsekki 1.33.25, 2) Teppo Polvi Suomi -0.11, 3) Benjamin Früh Sveitsi -3.23
H3, 58,45 km: 1) Mischa Hielkema Sveitsi 1.40.46, 2) Paolo Cecchetto Italia sama aika, 3) Stuart Mc Creadie Etelä-Afrikka -0.03.

  

 

Teppo Polvi aika-ajon kolmas maailmancupissa Belgiassa

Parapyöräilyn maailmancup alkoi Belgiassa suomalaisittain palkintopallisijalla, kun Teppo Polvi ylsi käsipyöräilijöiden H1-luokassa kolmanneksi. Aika-ajon 16,7 kilometrin kilpailussa voiton vei alusta asti johtanut Itävallan Ernst Bachmaier. Polvi oli vielä puolimatkassa kakkosena, mutta joutui viimeisen kierroksen takalenkillä päästämään Tsekin Patrik Jahodan edelleen.
”Olo oli kuin ontolla puulla, että siihen nähden ihan hyvin. Aamusta asti lievästi löysä olo, toivottavasti ei pukkaa mitään tautia päälle. Kaiken pistin peliin mitä vaan pystyin Täysi kunnia päivän voittajalle, oli kyllä ylivoimaisessa iskussa tänään”, Polvi kehui.
Muista suomalaisista Jani Peltopuro ajoi käsipyöräilijöiden H3-luokassa 13:nneksi ja näkövammaisten luokassa Arttu Mäkinen ja Aki Turunen 16:nneksi.
”Olen tyytyväinen sijoitukseen, kun tietää millä ajolla tuli. Datan valossa teho eli watit ja pyöritys jäivät normaalista, meni liikaa vääntämisen puolelle. Uusi kisapyörä toimii kyllä hienosti: liikahtaa eri tavalla kuin aikaisempi. Huomisesta maantieajosta haetaan top10-sijoitusta eli maailmancupin pisteille”, Peltopuro sanoi.
”Ei ollut aivan meidän mielireitti, koska niin kaksijakoinen: alku tiukkaa kaupunkipyöritystä ja loput suoraa tasaista maantietä”, Mäkinen ja Turunen tuumivat.
Mäkistä vaivannut flunssa verotti kaksikon terävintä vetoa. Ostendissa kilpaillaan vielä lauantaina ja sunnuntaina.
Tulokset:
Parapyöräilyn maailmancup, kauden 2. osakilpailuviikonvaihde, 1 .päivä:
Aika-ajot:
Käsipyöräily, H1, 16,7 km: 1) Ernst Bachmaier Itävalta 44.52,24, 2) Patrik Jahoda Tsekki -1.47,57, 3) Teppo Polvi Suomi -2.15,75.
Käsipyöräily, H3, 16,7 km: 1) Charles Moreau Kanada 27.07,73, 2) Stuart Mc Creadie -36,92, 3) Mischa Hielkema Hollanti  -57,35,…13) Jani Peltopuro Suomi -3.09,59.
Näkövammaiset, 25,05 km: 1) Vincent Ter Schure-Timo Fransen Hollanti 32.05,00, 2) Marcin Polak-Michal Ladosz Puola -34,16, 3) Stephen Bate-Adam Duggleby Britannia -44,7,… 16) Arttu Mäkinen-Aki Turunen Suomi -4.25,26.

 

Viivi Puskala harmittelee Rosendahl GP:n poisjääntejä – ”Muutama kova kilpailija jää pois”

Maantiepyöräilyn Skoda Maantiecup jatkuu sunnuntaina Tampereella, jossa ajetaan toisena osakilpailuna perinteikäs Rosendahl GP.

Kisoihin osallistuu tänä vuonna eliittisarjan osalta 80-100 ajajaa. Pääsarjan voitti vuosi sitten TWD Länkenin Jesse Kaislavuo.

17-vuotias CCH-tallia edustava Viivi Puskala on yksi kisojen ennakkoon mielenkiintoisimpia ajajia. Pyöräilijälupaus ajaa naisten N18-sarjassa.

Rosendahl on Puskalalle kauden neljäs kilpailu. Nuorukainen on aiemmin tällä kaudella nähty kilpailemassa Tanskassa, Mouhujärvellä ja viime viikonloppuna pääkaupunkiseudulla naisten etappiajoissa.

- Odotan tiukkaa kilpailua. Harmi, että muutama suomalainen kova kilpailija jää Rosendahlista pois. He ovat kaikki Sveitsissä UCI-kilpailussa, Puskala kertoo ennakko-odotuksistaan.

Puskala on valmistautunut Rosendahliin harjoittelemalla kovemmin ja hakemalla virettä alkukauden kilpailuista. GP:n viisikierroksisen reitin helsinkiläinen näkee miellyttävänä.

- Reitti on lyhyt kierros ja sitä on hauska ajaa hyvän porukan kanssa. Pidän erityisesti suuresta alamäestä.

Puskala uskoo kisan ratkeavan vasta loppumetreillä pitkässä mäessä. Erot tulevat olemaan pieniä.

- Tavoitteena on päästä palkintopallille, Puskala toteaa loppuun vaatimattomasti.

Viikon suomalaiset kansainvälisissä kilpailuissa

SwissEver GP Cham-Hagendorn, Sveitsi 22.5.

Lotta Lepistö, Cervélo-Bigla Pro Cycling. Mukana myös Suomen maajoukkue (Antonia Gröndahl, Cecilia Aintila, Minna-Maria Kangas, Laura Vainionpää, Veera Väkevä) sekä Pia Pensaari ja Suvi Lavonen.

Amgen Tour of California 15.-22.5.
Joonas Henttala, Team Novo Nordisk
Borlänge tour, Swecup Ruotsi, 20-22.5.

Noora Kanerva

 

 

Tour of Estonia joukkue on nimetty

Huippupyöräily-yksikkö on nimennyt 27.-28. toukokuutta ajettavaan Tour of Estonia kilpailuun seuraavan joukkueen; Juho Hänninen, Alekis Hänninen, Jaakko Hänninen, Sasu Halme, Smuel Pökälä, Eerik Relanto, Oskari Vainionpää ja Joni Kanerva HR. Joukkueen johdossa ovat Ilpo Kyllönen, Harri Myllymäki ja Kimmo Lampioinen.

Jukka Vastaranta toiseksi Ruotsin maratoncupin avauksessa

Jukka Vastaranta ajoi hienosti toiseksi Ruotsin maratoncupin avauksessa viikonloppuna. Skövdessä ajetussa Billingracet -kilpailussa matkana oli 78 kilometriä. Kilpailun voitti Matthias Wengelin, jolle Vastaranta hävisi 50 sekuntia.

Vastaranta kuvaa rataa mielenkiintoiseksi, sillä siellä oli kolme nousua ja muuten ”tasaisempaa kuin Hämeessä”. Ensimmäinen mäki oli heti starttiin, yksi puoleen väliin ja viimeinen maalimäeksi.

”Jokainen nousu oli noin kilometrin 10% nousua. Ei siis mitään Alppeja, mutta Suomessa tarvitsisi mennä Lappiin, jotta sellaisia löytäisi. Kisan ensimmäisen nousun päällä oli mäkikiri, jonka poimin nimiini uskomattoman helposti, vaikka porukassa oli selvää yritystä. Porukka meni jo siinä osiksi”, Vastaranta kertoo.

Pian kärkeen tuli neljän miehen ryhmä.  Polkua oli myös paljon ja polkuosuudet olivat pitkiä.
”Wengelin piti niissä kovaa kyytiä. Olin koko ajan hiukan jojossa, vaikka muut ryhmän kuskit vielä pidemmässä jojossa. Lopulta meitä oli 30km ennen maalia vain minä ja Wengelin. Tulimme 15km polkuosuudelle, joka oli enduropyöräpohjaa. Aika nopeaa, mutta ikävää röykkyä. Olin koko ajan taas jojossa ja jalka alkoi väsyä”, Vastaranta kertaa.

Hän ajatteli kuitenkin hoitavansa homman kotiin loppunousussa.

”Tullessamme viimeiseen nousuun luotin silti itseeni toivoen ihmeeseen ja iskin. Vauhdissa ei tapahtunut vaan mitään muutosta, joten homma oli siinä ja Wengelin vei voiton. Nyt on kausi auki, ja jalka ihan hyvä. Edellisestä vauhdikkaasta maratonista oli nyt melkein 2 vuotta, joten kun taas oppii roikkumaan ja jalka tottuu tuskien jälkeen iskemään, niin hyvä tästä tulee”, ruotsalaisilla maratoneilla viihtyvä Vastaranta sanoo.

Tulokset:

http://www.billingeracet.se/doc/Resultat_Billingeracet_2016.pdf

 

Sakari Lehtinen neljänneksi Vårgårdassa UCI 1-kategorian kilpailussa

Sakari Lehtinen ylsi parhaana suomalaisena neljänneksi Vårgardassa Ruotsissa ajetussa maastopyöräilyn XCO:n UCI1 -kategorian kilpailussa. Miesten kisan toinen suomalainen Toni Tähti oli 18:s.

”Sain heikon lähdön ja olin startloopilla huonoimmillaan ehkä 30:s. Sain kuitenkin ohitettua porukkaa helposti, ja ensimmäisen kierroksen jälkeen ajelin yksikseni koko kisan maaliin. Ajo tuntui kevyeltä, vaikka väsytti koko viikon EM-kisojen jäljiltä. Pyöräkin toimi ja rengasvalinta osui kohdilleen. Juomahuolto ei täysin onnistunut, mutta se ei vaikuttanut loppusijoitukseen”, Sakari Lehtinen summasi tyytyväisenä.

Vårgårdassa lähettiin vajaan parin minuutin asfalttinousuun. Jos oli Lehtisen lähtö hänen itsensä mukaan heikohko, pääsi Tähti nousuun hyvissä asemissa ja lisäsi vauhtia nousun loppupuolella.

”Yllättäen pääsinkin sitten koko porukan ohi ja kärkeen! Oli kyllä todella hieno tilanne ajaa noin kovatasoissa kisassa kärjessä, kun yleensä olen heikko nimenomaa starteissa. Mutta nähtävästi, kun on riittävän pitkä ylämäki, niin sitten sitä itsekin on vahvoilla. Ja mitä pidempi niin sen parempi”, Tähti miettii.

Hän harmitteleekin, ettei XCO-kisoissa oikein löydy pitkiä nousuja, joten hän ei näitä ominaisuuksia pääse hyödyntämään. Itse kilpailussa Tähden meno oli toisenlaista kuin EM-kisassa viikko sitten:

”Ei hapottanut juuri ollenkaan. Mutta vaikkei hapottanut tällä kertaa niin en silti oikein päässytkään mihinkään starttinousua lukuun ottamatta. Tekninen ajaminen tuntui haastavalta liukkailla juurilla. Lisäksi lyhyet ja jyrkät kinkamat tuottivat haastetta, kun ei lihaksesta saanut lyhyessä ajassa tehoa ulos. Oikeastaan koko kisan ajan tuntui siltä, että kone olisi käynnistymässä ja saattaisi käynnistyä hetkellä millä hyvänsä, mutta ei sitten lopulta koskaan käynnistynytkään.  Elimistö tuntuu olevankin nyt maratonmoodissa”, Tähti kiteytti.

Maratonmoodissa oleminen saattaa luvata hyvää maastopyöräilyn maratonin EM-kisoissa Latviassa kesäkuun alussa.

”Ehkä sitten Latviassa kulkee. Jännä nähdä”, Tähti sanoi.

Muista suomalaisista Noora Kanerva oli naisten kilpailussa arvionsa mukaan 11:s ja Kajsa Salmela juniorien sarjassa kolmas.

”Huono päivä, väsynyt olo koko kisan läpi. Viimeisen kahden viikon aikana on tapahtunut niin paljon (muutto Göteborgiin, uusi työpaikka, EM-kisat), että varmaan se oli väsymyksen syynä. Sykkeestäkin näki, ettei kulkenut, kun en päässyt edes anaerobisen kynnyksen yli. Tähän asti kisoissa on ollut pääasiassa hyvää kulkua, joten on luonnollista, että välillä on huonoakin”, Kanerva sanoi.

”Oman kisan startti meni aika kehnosti, sillä kroppa ei halunnut starttiloopilla lähteä käyntiin ollenkaan. Ensimmäinen kierros oli tämän takia hieman vaikea, sillä pieni ero edellä meneviin oli jo muodostunut. Sen jälkeen ajo lähti rullaamaan paremmin ja paremmin, vaikka toisella kierroksella ketjukin hyppäsi pois rattaalta. Sain tosin kuruttua edellä ajavaan ruotsalaiseen eron kiinni ja sijoitus siis kolmas”, Salmela kertasi.

Tulokset:

Vårgårda, Ruotsi:

Maastopyöräilyn XCO-kilpailu, UCI 1 -kategoria:
Miehet, : 1) Martin Loo Viro 1.23.11, 2) Petter Fagerhaug Norja -0.47, 3) Emil Lindgren Ruotsi -0.59, 4) Sakari Lehtinen Suomi -2.44, …18) Toni Tähti Suomi -9.12.

(virallisia naisten kilpailun tuloksia ei tätä kirjoitettaessa valitettavasti ollut vielä saatavilla)

Tulokset myöhemmin:
http://www.uci.ch/mountain-bike/results/
http://idrottonline.se/VargardaCK-Cykel/VargardaCKMTBEnglish

 

Saarelainen etappiajojen yhteistuloksissa toinen

Naisten kansainväliset etappiajot saatiin sunnuntaina päätökseen. 95 kilometrin viimeisellä etapilla Pia Pensaari jäi niukasti ulos palkintopallilta ollen neljäs. Minna-Maria Kangas oli toiseksi parhaana suomalaisena kuudes. Yhteiskilpailussa toisesta sijasta käytiin kova kamppailu, kun Israelin Shani Bloch Davidov ajoi maaliin kolme sekuntia ennen Sari Saarelaista. Ero suomalaisen hyväksi kuitenkin säilyi, ja Saarelainen säilytti sekunnin turvin kokonaiskilpailun kakkospaikan. Pia Pensaari oli yhteistuloksissa neljäs ja Minna-Maria Kangas seitsemäs.

- Koska eilispäivän etappi onnistui niin loistavasti, lähdin tämän päivän kisaan ilman paineita. Tarkoituksena oli pitää hauskaa ja vähän kokeilla miten mäki nousee, Pensaari kertoi tunnelmiaan maalissa.

Espanjan joukkue jatkoi tänään eiliseltä etapilta tuttua aktiivista ajoa. Heti lähdön jälkeen Ainara Elbusto Arteaga iski yksin irti ja pääjoukko tavoitti karkulaisen vasta reilusti kilpailun puolivälin jälkeen. Espanjalaiset tekivät useita iskuja, ja Laura Vainionpää oli mukana irtiotossa viimeisillä kierroksilla. Pääjoukko ei kuitenkaan päästänyt irtiottoja karkuun, ja lopulliset ratkaisut tehtiin vasta viimeisellä kierroksella maalimäessä. Kokonaiskilpailua johtaja Vita Heine iski mäessä ja ajoi vahvasti etappivoittoon sinetöiden samalla kokonaiskilpailun voiton.

Focus Ladies –tiimissä ajanut 21-vuotias Antonia Gröndahl oli lopputuloksissa suomalaisista viidenneksi parhaana sijalla 12.
- Olen tyytyväinen viikonloppuun omalta osaltani. Eilinen tempo meni yllättävän hyvin, mutta illan maantie-etapilla en enää loppukiriin pystynyt osallistumaan, Gröndahl kertoi kilpailun jälkeen. Hän jatkaa kilpailukauttaan viikon päästä Sveitsissä SwissEver GP Cham-Hagendorn –kisassa Suomen maajoukkueen kanssa.

Tulokset, etappi 2
http://www.tulospalvelu.profiili.fi/SIRA_Files/downloads/SAAPUNEET/2016/helsinki_3_15.5.htm

Tulokset, kokonaiskilpailu
http://www.tulospalvelu.profiili.fi/SIRA_Files/downloads/SAAPUNEET/2016/helsinki_yht-tulos_15.2016.htm

Valokuvia:
https://www.flickr.com/photos/mattiouvinen/albums

Suomen Pyöräilyunioni ry:n ehdollepanotoimikunnan tiedote 2.

Ehdollepanotoimikunta vuoden 2017-2020 hallituksen ja puheenjohtajan valintaprosessiin valittiin kevään liittokokouksessa.

Esko Mertsalmi, pj. 0400 675 918, esko.mertsalmi@gmail.com

Pirjo Puskala, 040 530 5566, pirjo.puskala@sul.fi

Matti Kiijärvi, 0400 533 188, matti.kiijarvi@flexica.fi

Sähköposti: pyoraily.ehdollepanotoimikunta@gmail.com

Facebook keskusteluryhmä: SPU Hallituksen valintakeskustelu (2017-2020) https://www.facebook.com/groups/394019620722069/

Ehdollepanotoimikunnan tiedote 2:

Ehdollepanotoimikunnan keskeinen työkalu on Suomen Pyöräilyunionin 24.4.2013 hyväksytty strategia vuosille 2013-2020.

Jokaisella hallitusjäsenellä on oma osaamisalue vastuualueenaan, joka kommunikoidaan avoimesti. Hallitus rakentaa liiton organisaation tukemaan näitä vastuualueita tarkoikuksenmukaisesti. Liiton johtamisrakenne ja roolit pyritään rakentamaan kokonaisuudessaan tarkoituksenmukaisesti huomioiden liiton resurssit ja käytössä olevat vapaaehtoisvoimat.

Ehdollepanotoimikunta kutsuu kaikki asiasta kiinnostuneet pohtimaan ja keskustelemaan ehdokasasettelusta ja hallituksen valintaa. Ensimmäisessä vaiheessa pyydetään perusteltuja esityksiä hallituksen jäseniksi ja puheenjohtajaksi. Samaan aikaan toivotamme kaikki mukaan keskustelemaan siitä millaisilla kriteereillä hallitusta etsitään ja millaista tulevaisuutta Suomen Pyöräilyunionille haetaan.

Haemme hallitukseen aktiivisia naisia ja miehiä tekemään konkreettisia tekoja pyöräilyn eteenpäinviemiseksi. Selvitäthän nyt oman verkostosi potentiaaliset henkilöt ja laita meille viestiä mikäli tunnistat kyvykkään ja kiinnostuneen henkilön.

Osaamistarpeet hallituksessa:

- Harrastepyöräily
- Huippu-urheilu
- Lakiasiat
- Nuorisotoiminta
- Tuomaritoiminta/kilpailujen järjestäminen
- Urheilumarkkinointi
- Valmennus
- Viestintä

Hallituksen jäsenen vaatimukset:

- Valmis ottaamaan haasteita vastaan ja toimimaan tavoitteiden saavuttamiseksi
- Sitoutuminen ryhmään ja ryhmän tavoitteisiin

Puheenjohtajan osaamisvaatimukset:

- Kyky johtaa SPU:ta strategian tavoitteiden suuntaan
- Kyky hahmottaa julkisen viestinnän tarpeet ja suhdeverkosto yritysmaailmaan
- Ymmärrys markkinoinnin merkityksestä SPU:n eteenpäin viemisessä
- Kyky johtaa tehokasta johtoryhmätyöskentelyä
- Ymmärrys miten SPU:n organisaatiota tulee kehittää tukemaan tavoitteita

Ehdollepanotoimikunta on sitoutunut tekemään oman ehdotuksensa ehdokkaista 15.9.2016 mennessä.

 Suomalaista juniorimenestystä trialin SWE Cupissa

 

Ruotsin Huskvarnassa järjestettyjen maastopyöräilyn EM-kisojen yhteydessä ajettiin trialin SWE Cup -kilpailu.

 

Trialin SWE Cup on perinteinen kesäkauden aloittava kilpailu, joka kerää pohjoismaiden parhaat mittelemään talven harjoituskauden jälkeen sekä hakemaan referenssiä ja osviittaa kesän pääkisoihin.

Kisat ajettiin lähes helteisessä säässä, trialin 2,5 tunnin ja 15 tarkkailujakson kisassa nesteytyksen kanssa huoltojoukoillakin oli oma tehtävänsä.

 

Suomesta kisaan osallistui Juho Tommila nuorten B-luokassa ja Aleksi Sulkanen aikuisten Elit-luokassa. Molemmat edustavat Tampereen Pyörä-Poikia.

 

Juho Tommilan B-luokan kisa lähti alusta asti käyntiin hyvin. Kahden ensimmäisen kierroksen jälkeen kolmikko Rasmus Johansson Ruotsi, Gustav Jensen Tanska ja Juho Tommila Suomi olivat lähes tasapistein. Juhon ajo parani vielä kolmannella kierroksella, hän ajoi kisan parhaan kierrostuloksen ja sinetöi tällä suorituksella koko kisan voiton itselleen.

 

Aikuisten Elit-luokassa Suomen 17 vuotias Aleksi Sulkanen oli luokkansa nuorin ajaja. Tavoitteena olivatkin pohjoismaiden M-18 -luokan muut ajurit. Aleksi ajoi hienosti kaksi ensimmäistä kierrosta ollen kiinni jopa palkintopallisijoituksessa, mutta pari pientä harmittavaa virhettä kolmannella kierroksella pudottivat hänet lopputuloksissa kuudenneksi. Ikäluokassaan Aleksi ajoi kolmanneksi, Tanskan William Petersen ja Ruotsin Viktor Hedin kiilasivat edelle. Pisteissä kolmikko ajoi lähes samat pisteet, jonka perusteella herrojen välille on odotettavissa kesän arvokilpailuissa tiukkoja taistoja.

 

Näistä asetelmista on hyvä jatkaa kohti kauden päätavoitteita, Aleksilla trialin MM-kisat Italiassa syyskuun alussa, ja Juholla trialin junnu-MM elokuun alussa Saksassa.

 

Tulokset www.scf.se/trial

 

 

Suomi 15:s maastopyöräilyn EM-joukkuekilpailussa

Suomi sijoittui 15:nneksi joukkuekilpailussa, joka avasi maastopyöräilyn EM-kilpailut Ruotsin Huskvarnassa. Suomen nelikko kilpailussa oli Sakari Lehtinen, Noora Kanerva, Jere Hara ja Sasu Halme. Kilpailun voitti Sveitsi 1.09 minuuttia ennen Ranskaa. Saksa vei pronssin.

Sakari Lehtinen oli kohtuullisen tyytyväinen suoritukseensa.
”Vähän tuli arkailtua muutamassa tilanteessa brittiedustajaa vastaan, mutta kokonaisuutena tuo oli aikalailla maksimikierros. Tietysti jos olisi yksin päässyt ajamaan alamäet, kierros olisi ollut viisi tai kymmenen sekuntia nopeampi. Nyt ajettiin jonossa ja ohituspaikat alamäissä oli vähissä varsinkin kun pölyävän radan takia ei nähnyt juuri mitään”, Sakari Lehtinen sanoi.
Noora Kanerva koki ajaneensa ihan sujuvasti, mutta osuuden ainoana naiskuskina hänellä ei ollut vertailukohtaa.
”Täytyy katsoa väliajoista lopullinen tuomio. Rata oli fyysisesti tosi kova. Lämmin ilma ja pöllyävä maaperä tekivät olon melko tukalaksi. Sunnuntaina nestettä tulee menemään todella paljon. Tämä toimi vähintäänkin erinomaisena valmistautumisena sunnuntain henkilökohtaista kisaa varten.”

Jere Hara oli kiitteli yleisön kannustusta.
”Kannustus antoi lisävoimia todella paljon jyrkissä nousuissa. Kisan loppupuolella otin osumaa puun kanssa, mutta se ei menoa haitannut”, Hara tuumi.
Sasu Halme sanoi suoriutuneensa kohtalaisesti siihen nähden, että hän on potenut edellispäivinä flunssaa:
”Alun jyrkässä mutkassa rengas hörppäsi ja ilmat tyhjenivät 0,5 bariin. Sain kuitenkin ajettua loppuun asti. Yleisön kannustus antoi kyllä lisäpotkua ajoon! Sunnuntaiksi (XCO) on nyt ainakin rata hallussa ja yksi startti alla”, Halme sanoi.
Perjantaina kilpaillaan XCE:ssä.

Tulokset:
Huskvarna, Ruotsi:
Maastopyöräilyn EM-kilpailut, 1. päivä:
Joukkuekilpailu: 1) Sveitsi 55.36, 2) Ranska -1.09, 3) Saksa -1.15,…15) Suomi -8.00 (Sakari Lehtinen, Noora Kanerva, Jere Hara, Sasu Halme)

Täydelliset tulokset: http://euromtb.com/results/

Kaksi pyöräilypaikkaa Suomelle Rion paralympialaisiin

Suomalainen vammaisurheilu on saanut pyöräilyn suunnalta suorastaan mahtavia uutisia. Suomi saa nimittäin kaksi maantiepyöräilypaikkaa Brasilian Rio de Janeirossa järjestettäviin paralympialaisiin.

-  Kaksi maapaikkaa parapyöräilyssä, ei ole ihan mikään läpihuutojuttu. Iso kiitos tästä kuuluu koko joukkueelle. Jokainen urheilija on ollut myötävaikuttamassa yhteisen tavoitteen saavuttamista. Jokaisen panos on ollut tärkeä, vaikkakin Teppo Polven henkilökohtaisen menestyksen merkitystä maapistesaldoon ei voi olla korostamatta. Nyt on yksi polkaisu saatu maaliin, ja vakaa tarkoitus on realisoida tämä onnistumisten myötä Riossa, parapyöräilyn päävalmentaja Mikko Peltonen iloitsi.

Pyöräily on paralympialaisissa uinnin ja yleisurheilun jälkeen kolmanneksi suurin laj, mikä tekee maapaikoista hyvinkin merkittäviä.

-  Meillä on yksi paikka enemmän kuin Lontoossa ja Pekingissä. Hienoa, että lajin kehitys on ollut tällaista ja eteenpäin on menty. Tästä huomaa, että asioita on tehty oikein, Suomen Paralympiakomitean valmennuspäällikkö ja Rion paralympiajoukkueen johtaja Kimmo Mustonen kommentoi.

Urheilijat ja joukkue paralympialaisiin julkistetaan kesäkuun ensimmäisenä päivänä.

Maastopyöräilyn EM-kilpailut 5.-8.5.2016 Huskvarna (SWE) (3.5.2016)

Noora Kanerva hakee maastopyöräilyn EM-kisoissa uransa parasta sijoitusta

Seitsemän suomalaisurheilijaa kilpailee tällä viikolla kovatasoisissa maastopyöräilyn EM-kilpailuissa Ruotsin Huskvarnassa. Yksi heistä on Noora Kanerva, joka hyvän alkukauden jälkeen suuntaa kauden päätavoitteeseensa positiivisella mielellä.

”Odotan itseltäni urani parasta suoritusta. Sijoituksellisesti se tarkoittaa alle puolen välin sijoittumista (top 25). Top 20 on maailmanluokan kuskeja, ja se on aika epärealistinen minulle vielä tällä hetkellä”, Kanerva sanoo.

EM-rata on Kanervalle tuttu, sillä hän kävi viime syksynä kauden päätteeksi tutustumassa siihen. Rata on hänen mieleensä. 

”Moderni XCO-rata, joka tarkoittaa kovaa intervallia ja suht’ teknisiä alamäkiä. Radalla on kolme päänousua, jotka ovat kestoltaan noin 3-5 minuuttia eli eivät ylipitkiä. Niiden jälkeen ei kuitenkaan päästä suoraan laskuun vaan ajetaan teknistä jumppaa noin 500 metriä mäen päällä. Siinä kohtaa kilpailussa varmasti viimeistään karsiutuvat jyvät akanoista. Sitten nopea, aggressiivinen lasku, joissa ei oikeastaan ehdi palautua hirveästi”, Kanerva kuvailee.

Kanervalla, 28, on hyvin alkaneen kauden alla onnistunut harjoitustalvi. Hän kuvailee harjoituskautensa olleen laadullisesti ja määrällisesti edellistä parempi.

”Tärkein tekijä on henkinen puoli. Mieli on ollut paljon positiivisempi kuin kahdella aikaisemmalla harjoituskaudella: hymy on ollut herkässä jopa joulukuussa, kun aamulla on seitsemän aikaan lähtenyt kaatosateessa ja pimeässä juoksemaan töihin. Viime kaudella minulla oli paljon stressitekijöitä ja työkiireitä, jotka painoivat harjoitusmäärää alaspäin”, Kanerva muistelee.

Hän väitteli vuoden 2014 lopulla tohtoriksi, ja sen jälkeen Kanervan tutkimusryhmä oli mukana useissa isoissa rahahauissa. Se tiesi pitkiä työpäiviä. Huono talvi ja vähäiset mahdollisuudet lähteä Etelä-Eurooppaan leirille heikensivät tuolloin harjoittelun laatua. Tänä vuonna moni asia oli toisin, sillä alkutalvi oli Helsingissä hyvä. Kanerva pääsi tekemään määräharjoittelua suksilla ja pääsi jo helmikuussa lähtemään ensimmäiselle pyöräilyleirilleen.

”En ole aikaisemmin pyöräilyurallani ollut niin aikaisin vuodesta etelässä. Melkein koko maaliskuun olin Espanjassa. Sen jälkeen Suomessakin on jo pystynyt tekemään hyviä treenejä ulkona pyörällä.” 

Espanjassa hän ajoi myös kauden ensimmäiset kisansa Chelvassa, Bannyolesissa ja Valladolidissa.

”Kaksi ensiksi mainittua olivat kansainväliseltä tasoltaan erittäin kovia. Molemmissa onnistuin sijoittumaan ensimmäiseen kolmannekseen, mikä oli tavoitteeni. Kolmannessa ajoin kauden ensimmäisen podiumsijoituksen”, hän kertaa.

Vahvuudekseen Kanerva on aina voinut laskea hyvän ajotekniikan maastossa.

”Olen saanut viime vuoteen verrattuna lisää kovuutta loppukiritaisteluun. Lisäksi nousukestävyys sekä pyöritystekniikka tuntuvat parantuneen. Se oli kiva huomata, koska näiden asioiden eteen olen talvella tehnyt duunia. kisojen myötä pystyn vielä parantamaan suoritustani”, Kanerva sanoo iloisena.

Vaikka EM-kisat ovat kauden päätavoite, muitakin on. Kanerva tavoittelee palkintopallille UCI-kategorian kisoissa sekä haluaa uusia XCO:n SM-kultansa.

Parhaaseen kolmannekseen sijoittuminen olisi todella kova suoritus

Maastopyöräilyssä kärkipään kuskeista suurin osa on eurooppalaisia, joten sekä naisissa että miehissä taso vastaa pitkälle MM-kilpailuiden tasoa. 

”Viime kauden osalta löytyy top-20 joukosta UCI:n rankinglistoilta miesten elite-sarjassa kolme ja naisten elite-sarjassa neljä Euroopan ulkopuolelta tulevaa kilpailijaa. Vaikka joitain yksittäisiä kärkikastiin luettavia kilpailijoita onkin jäänyt pois Huskvarnasta, niin kilpailuiden taso on kova”, Suomen joukkueen johtaja Ismo Salmela sanoo.

 Suomen joukkueesta Noora Kanerva, Toni Tähti sekä U23-sarjassa kilpaileva Sasu Halme olivat mukana EM-kisoissa myös viime kesänä Italiassa. Sieltä Sasu Halmeella on puolustettavanaan 16. sija U23-sarjassa parhaana pohjoismaalaisena kilpailijana.

 Kilpailut alkavat ainoastaan arvokilpailuissa ajettavalla XCR-viestikilpailulla torstaina. Joukkueissa on yksi nais- ja kolme miesajajaa.

 ”Suomen joukkueen tavoite ajaa kymmenen parhaan joukkoon eli maailmancupin pisteille on äärettömän kova. Henkilökohtaisten kisojen osalta sijoittuminen parhaaseen kolmannekseen on todella kovan luokan suoritus. Parhaat etukäteismahdollisuudet siihen lienee U23-sarjan Sasu Halmeella. Maastopyöräilyn XCO-kilpailussa lähtöpaikalla on erittäin suuri merkitys lopputulokseen. Lähtöpaikka määräytyy muun muassa kilpailijan saavuttamien UCI-pisteiden perusteella”, Salmela sanoo.

Henkilökohtaiset kilpailut alkavat perjantaina eliminator-kilpailulla ja jatkuvat lauantaina ja sunnuntaina XCO-kilpailuilla.

Suomen joukkue Huskvarnassa:
Elite/M: Sakari Lehtinen, Toni Tähti
Elite/N: Noora Kanerva
U23/M: Sasu Halme
U19/M: Antti-Jussi Juntunen, Jere Hara
U19/N: Kajsa Salmela 

XCR (joukkuekilpailu)
Elite/M: Sakari Lehtinen
Elite/N: Noora Kanerva
U23/M: Sasu Halme
U19/M: Antti-Jussi Juntunen

SPU toimittaa mediatiedotteen suomalaiskommenttien ja tulosten kera kaikkina kilpailupäivinä.

Kisasivut: http://euromtb.com/

Jaakko Hänninen polki 59. TS kortteliajon voittoon (Kuva MN)

 

 

Jaakko Hänninen ja Pia Pensaari 59. TS-Kortteliajojen voittajat

 

TWD-Länkenin Jaakko Hänninen ja Team Velo Cyclingin Pia Pensaari veivät voitot maantiepyöräilyn kotimaisen Skoda Maantiecupin avanneessa TS-Kortteliajoissa Turussa. Miesten kisan kakkonen oli Venäjän Maxim Suhov, kolmas Jarkko Niemi. Naisten kisan kakkonen oli Antonia Gröndahl, kolmas Minna-Maria Kangas.

Hänninen, 19, teki 50 kierroksen kilpailussa irtiottonsa noin 30 kierrosta ennen maalia, ja se kesti loppuun asti.

”Ajattelin, että se on isku, joka rauhoittaa pääjoukkoa. En silloin ajatellut, että se kestää loppuun asti. Kun oli kolme kierrosta maaliin, ajattelin, että pääjoukko kasvattaa vauhtia. Kun oli kierros maaliin, ajattelin, että kun täysillä ajan, voin hyvällä tuurilla voittaakin”, ensi viikolla Tanskassa kilpaileva nuorukainen sanoi.

Pensaari ratkaisi naisten kilpailun edukseen loppukirissä.

 

”Vauhdikas kisa. Oli tasaisen kova vauhti, joten porukkaa tippui. Lopussa katsoin vaan, että pitää pitää paikka ja olla tarkkana. Luottavainen olin”, Pensaari kertaa loppukiriä.
 

Seuraava Skoda Maantiecupin osakilpailu ajetaan Tampereella 22. toukokuuta.

 

Tulokset    Cup pisteet

Naisten kolme parasta
Miesten kolme parasta

 

Lepistö ei kisakunnossa – keskeytys Belgiassa

Lotta Lepistön kisakausi jatkui Belgiassa keskiviikkona ajetulla 137 kilometrin mittaisella La Flèche Wallonne Féminine-kilpailulla. Kilpailu oli UCI:n  Women World Tourin – osakilpailu. Lepistön kisakunto ei flunssan jäljiltä ollut paras mahdollinen ja tuloksena oli keskeytys. Hänen tehtävänsä oli tehdä kisassa töitä tallin kapteenin eteen.

- Tein täysillä töitä 79 kilometriin saakka Carmen Smallin eteen ja yritin auttaa vielä sen jälkeenkin, mutta ajamattomuus näkyi ja jouduin keskeyttämään. Olen ajanut vain yhden lenkin ennen kisaa flunssan jälkeen, kertoi Lepistö.

Kilpailun voittoon ajoi hollantilainen Anna van der Breggen. Lepistön tallille päivän kilpailu ei ollut nappisuoritus. Tallin kapteeni Carmen Small oli lopulta 12.

Tulokset

http://www.procyclingstats.com/race/La_Fleche_Wallonne_Feminine_2016

 

 

Lotta Lepistöllä raskas ja raateleva päivä

Flunssa vei voimat loistavasti viiden päivän etappiajon aloittaneelta Lotta Lepistöltä. Espanjassa ajettavassa Euskal Emakumeem Bira-etappiajossa ajettiin perjantaina 109,5 km mittainen etappi, joka päättyi kovaan nousuun. Lotta Lepistö vei tänäänkin etapin ensimmäisen välikirin ja teki rajusti töitä tallitoverinsa eteen. Lopussa Lepistö jäi sijalle 67. ja 1,02 kärjestä. Kilpailun toinen suomalainen Sari Saarelainen ajoi tänään sijalle 42. ja jäi kärjestä 39 sekuntia.

- Nuha vaivaa ja tein rajusti töitä Ashley Moolmanin eteen. Kiripaita säilyi minulla, mutta on vielä epävarmaa pystynkö huomenna starttaamaan, kertoi Lotta Lepistö.

Etapin voiton vei kovassa kunnossa oleva Ruotsin Emma Johansson, joka siirtyi samalla kokonaiskilpailun johtoon. Lauantaina Espanjassa ajetaan 76,1 km mittainen etappi.

 

Tulokset

http://www.procyclingstats.com/race/Euskal_Emakumeen_XXIX_Bira_2016_Stage_2

 

 

 

 

Lepistö jatkoi vahvasti Espanjassa

Espanjassa ajettavan Euskal Emakumeem Bira-etappiajon prologin voitolla avannut Lotta Lepistö jatkoi vahvoja esityksiä tänään ajetulla ensimmäisellä etapilla. Lepistö vei etapin ensimmäisen välikirin ja oli maalissa etapin neljäs. 76,6 km mittaisen Eskoriatzaan päättyneen etapin voiton vei Ruotsin Emma Johansson.  Sari Saarelainen oli 69. ja jäi kärjelle 3 min 20 sekuntia.

Lepistö on nyt kokonaiskilpailussa toisena 12 sekuntia tallitoveriaan yhdysvaltalaista Carmen Smallia perässä. Sari Saarelainen on kokonaiskilpailussa 52. Viisipäiväinen etappiajo jatkuu huomenna 109,5 km mittaisella etapilla.  

 

Tulokset

http://www.procyclingstats.com/race/Euskal_Emakumeen_XXIX_Bira_2016_Stage_1

 

Škoda Maantiecup alkaa 24. huhtikuuta Turussa TS-kortteliajoilla

Toista kertaa järjestettävä Škoda Maantiecup kerää jälleen kotimaiset maantiepyöräilyn kärkinimet haastamaan toisiaan seitsemässä osakilpailussa.  Viime vuonna kokonaiskilpailun voittivat Samuel Pökälä ja Pia Pensaari, jotka ovat tälläkin kertaa vahvoja ehdokkaita sarjan voittajiksi.

 Viime vuosien ylivoimaisestikin maantiekisoja hallinnut TWD Länken kuskeineen saa kuitenkin kaivattua vastusta useista uusista ja vahvoista tiimeistä. Škoda Maantiecup alkaa 24. huhtikuuta legendaarisella TS Kortteliajoilla Turussa ja huipentuu 11. syyskuuta Syysetappeihin Kankaanpäässä. Kotimainen kausi alkaa todenteolla Turussa jo 59. kertaa järjestettävällä Turun Sanomien Kortteliajoilla. Legendaarinen kilpailu käydään Aurajoen maisemissa, Turun keskustassa.
”Kisaa ei voiteta pelkällä kunnolla. On erittäin tärkeään osata ajaa loppusuora oikein. Se on haasteellinen. Kisa ratkeaa yleensä vasta aivan loppumetreillä”, tietää suomalaisen pyöräilyn olympiaedustajiin kuuluva Mauno Uusivirta.
Turussa kilpaillaan jo lauantaina 23. huhtikuuta  Simo Klimscheffskij'n muistoajoissa. Miesten sarjassa lauantain ja sunnuntain kisoista jaetaan myös yhteispalkinnot.

Pyöräilyä Yle TV2:lla ja SPU:n kanavissa


Lajina pyöräily on kovassa nosteessa, mikä lisää myös kotimaisen cupin kiinnostavuutta. Tänäkin vuonna Škoda Maantiecupista tuotetaan Suomen Pyöräilyunionin hankkeena tunnin kausikooste, joka lähetetään Yle TV2:ssa syyskuussa. Lisäksi cupia seurataan SPU:n sosiaalisen median kanavilla osana muuta kattavaa viestintää. Videotuotannosta vastaa tänäkin vuonna Parrikaadi Productions.

Lisätietoja: http://www.pyoraily.fi/kilpailut_ja_tapahtumat/skoda-maantiecup/
Twitterissä: @pyoraily
Facebookissa: Suomen Pyöräilyunioni
#skodamaantiecup

 

 

Lotta Lepistö voittoon Espanjassa

Lotta Lepistö polki Espanjassa ajettavan Emakumeem Euskal Bira-kilpailun prologin voittoon. Lepistön aika 3.3 km matkalla oli 4.12. Lotta kukisti toiseksi tulleen Claire Rosen kuudella sekunnilla ja tallikaverinsa Carmen Smallin kahdeksalla sekunnilla. Suorituksen arvoa nostaa se, että Smallilla on ratapyöräilystä MM-pronssi kolmen kilometrin matkalta.

- En odottanut mitään ihmeellistä . Ajattelin, että jos kympin sakkiin niin olisin ollut tyytyväinen. Sain odotella maalissa viisikymmentä minuuttia ja olin varma, että takaa tullaan ohi. Kun Ruotsin Johansson jäi 23 sekuntia, ajattelin että taisin ajaa kovaa.

Tässä kilpailussa on vielä monta etappia. Yksi minulle hyvin sopiva, mutta sitä tiukkaa mäkeäkin kyllä löytyy. Lähdetään nyt avoimin mielin taistelemaan, jotta voisi huomisenkin jälkeen pukea johtajan paidan ylleen - mietti Lepistö

Sari Saarelainen oli prologin 31. ja eroa Lepistöön tuli 22 sekuntia.

Emakumeem Euskal Bira ajetaan 13. – 17.4 Espanjan Baskimaan alueella ja kilpailussa ajetaan kaikkiaan viisi etappia. Huomenna ajetaan 76.6 km etappi.

 

Tulokset:

http://www.procyclingstats.com/race/Euskal_Emakumeen_XXIX_Bira_2016_Stage_1

Suomen Pyöräilyunioni ja Vesileppis aloittavat monipuolisen yhteistyön


Suomen Pyöräilyunioni ja Leppävirralla toimiva Hyvinvointi- ja liikuntakeskus Vesileppis tiivistävät yhteistyötään suomalaisen pyöräilyn kehittämiseksi. Monipuolisen yhteistyön nimissä Vesileppis tulee toimimaan jatkossa itäisen ja keskisen Suomen aluevalmennuskeskuksena pyöräilylle.

Vesileppikseen ryhdytään kehittämään erityisesti lapsille ja nuorille soveltuvaa lajirajat ylittävää valmennuskeskusta. Lisäksi tarkoitus on aloittaa HPY:n strategian mukaisesti seuravalmentajakoulutusta sekä markkinoida toisen asteen yhteishaussa Leppävirran lukiota pyöräilijöille. Tavoitteena on saada noin viisi pyöräilijää lukuvuodesta 2017–18 eteenpäin. Yhteistyössä on myös tarkoitus järjestää Leppävirralla erityisesti lapsille ja nuorille suunniteltu pyöräilytapahtuma.
Suomen Pyöräilyunionin puheenjohtaja Juha Aintila on mielissään yhteistyöstä, joka on osa SPU:n kehittämistä. Valmennusjärjestelmää kehitetään Tokio 2020 -olympiaohjelman tueksi, ja siinä yhteistyö alueellisten tahojen kanssa on merkittävässä roolissa.
”Tarkoituksena on saada kenttätyö valmennuksen osalta yhtenäiseksi ja tukemaan nuorten urheilijapolkua. Valmennuskeskukset ovat tärkeä osa alueellista valmennustyötä. Yhteistyötä aluevalmennuskeskusten osalta pyritään tekemään kuntien ja eri toimijoiden kanssa”, Aintila sanoo.
Vesileppikselle yhteistyö SPU:n kanssa on juuri sitä, mitä Vesileppis haluaa olla ja tarjota.
”Haluamme tarjota ainutlaatuiset mahdollisuudet Suomessa nosteessa olevan lajin vakavaan treenaamiseen  tai harrastavaan nautiskeluun. Yhteistyön myötä olemme rakentaneet kymmenestä eri vaativuusasteisesta lenkistä koostuvan kartoitetun maantiereitistön, pyörien pesu- sekä säilytyspaikat, vuokrapyöriä sekä ajovastuksilla ja rullilla varustetun sisäharjoittelutilan”, Sport & Spa Hotel Vesileppis Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Rossi sanoo.

Vesileppiksessä on lisäksi kaksi kuntosalia,  kylpylä, hiihtoareena, jäähalli, ulkourheilualueet, monitoimihalli  sekä tilat lihashuollolle.

”Pystymme takaamaan kokonaisvaltaisen harjoittelun vuodenajasta riippumatta. Pystymme tarjoamaan jopa korkeatasoista pyöräilyn Personal trainer- palvelua.  Luonnollisesti yhteistyömme SPU:n kanssa tähtää molemminpuoliseen haluun olla nostamassa laji tietoisuutta sekä kasvattamaan harrastaja- sekä kilpaurheilijamääriä.”

 

Jukka Vastaranta haluaisi keskieurooppalaisten kollegoidensa asemaan

Monen pyöräilylajin taitaja Jukka Vastaranta on vuosien varrella ajanut ammatikseen eri maissa, eri lajeissa ja eritasoisissa tiimeissä menestyksekkäästi ja myös ei niin menestyksekkäästi. Tamperelaisella 32-vuotiaalla on kuitenkin urheilijana vielä yksi suuri toive:

– Haluaisin vielä kokea sen, että saisin ajaa ammatikseni kotimaassani. Toivoisin, että Suomessa olisi kunnollista kilpailutoimintaa. Haluaisin päästä keskieurooppalaisten asemaan eli ajaa arvostettuja kilpailuja kotoa käsin, Vastaranta miettii.
Hänellä on takanaan mukavasti sujunut harjoituskausi. Viime kauden jälkeen hän ajoi parin kuukauden ajan peruslenkkiä kunnes suuntasi kuuden viikon leirille Espanjaan.
–  Siellä oli jo hiukan kovempaa otetta harjoitteluun. Tammikuun lopulta hiihdin maaliskuulle asti ja maaliskuun olen hiihtänyt ja ajanut maasturilla sekaisin. Ei ole oikein ollut mitään ongelmia. Kelien kanssa olen ollut todella onnekas, sillä ne eivät ole aiheuttaneet taukoa harjoitteluun kertaakaan.
– Hiihtäen kuten muutenkin harjoiteltaessa tärkeintä on keskittyä hommaan ja löytää sopiva rasitustaso, joka kehittää eniten.

Vuosien aikana Vastaranta on löytänyt tuloksekkaan tavan harjoitella. Harjoittelua hän on viilaillut jo useita vuosia.
– Itselleni hyvä asia on, että minulla on jo vauhtia: taskussa on jo arvokisamitaleita ja MM-kisojen 5. sijastakaan ei ole vielä kuin hetki. Ei siis tarvitse tehdä mitään ihmeitä, jotta tulosta tulisi. Tärkein asia mikä nyt on löytynyt, on keinot, jolla pysyn perusvireessä vuodesta toiseen ja hyvän päivän sattuessa pystyn tekemään huipputuloksia. Uudella harjoittelulla, ravinnolla ja lihashuollolla olen taas tuntenut itseni aika vahvaksi ja vetreäksi ja suunnitelmissa onkin jatkaa vielä kahdeksan vuotta, hän kertoo.

Vastarannalla on selkeä käsitys omista vahvuuksistaan. Hän kiittää sitä, että lapsena on tullut tehtyä paljon oikeita asioita ja riittävä vauhti on saavutettu jo juniorina.

– Viimeiset 14 vuotta olenkin saanut keskittyä löytämään keinoja kuinka säilyttää vauhti, eikä mistä sen löytäisi. Vauhti on hukattu sen verran monta kertaa, että se on kasvattanut kokemusta omasta itsestään ja virheitä ei tarvitse tehdä viidettä kertaa uudestaan. Vahvuutena tänä päivänä alkaakin olla se, että tiedän mistä mikäkin ongelma johtuu ja kuinka sen saa korjattua, hän sanoo

Kautensa hän aloittaa huhtikuussa XCO-kisoissa Lahdessa tai Liedossa.

– Tarkoitus on päästä pikkuhiljaa kuntoon kevään edetessä. Kun kunto on riittävän hyvä, tarkoitus on suunnata ulkomaille.


Lue lisää Jukasta: http://medilasermtbteam.com/

 

 

Kultainen Kampi on nuorten pyöräilijöiden kesän ykkösleiri

Nuorten pyöräilystä innostuneiden ykkösleiri on tänäkin vuonna Kultainen Kampi, joka järjestetään 13. –17. kesäkuuta Turussa. Leirillä liikutaan niin maantie-, maasto-, bmx- kuin ratapyöräilynkin parissa. Kaikkia pyöriä ei suinkaan tarvitse olla, pelkkä maastopyörä riittää. Kaikki pääsevät halutessaan kokeilemaan muita pyöräilylajeja, lisäksi tutustutaan muun muassa kiipeilyyn ja rullaluisteluun.

Leiri on suunnattu kouluikäisille pyöräilyn harrastajille, jotka osaavat pyöräillä ja maastopyörällä tullessaan ovat jo hieman poluilla ajamiseen tutustuneet. Bmx-puolesta innostuneille on leirin jälkeen sopivasti tarjolla myös kilpailut Turun radalla. Vetäjäpuolikin on huippuluokkaa, kun suomalaisen maastopyöräilyn tähtiin kuuluva Henri Ojala on tulossa jakamaan oppejaan nuoremmille. Leirillä majoittaudutaan Petrean kuntoutuskeskuksessa jonka sijainti on keskeinen Turun pyöräilypaikkojen kannalta, sillä sisähalli, bmx-rata sekä hyvät metsäpolut ovat lähellä. Leirille odotetaan yli 50 osallistujaa.

Ellei Turussa pidettävä leiri jostain syystä sovi ohjelmaasi, toinen hyvä vaihtoehto on Leppävirralla Vesileppiksessä kansallisen sporttileirin yhteydessä 31.7. –3.8. järjestettävä vastaava Kultainen Kampi -leiri. Leiri järjestetään toista kertaa ja sinne odotetaan kaikkiaan 350 urheilijaa, joista 50 pyöräilijöitä. Pyöräilyssä lajeina ovat maasto ja maantie, treenejä on eri-ikäisille ja eritasoisille ryhmille. Leirillä pääsee osallistumaan myös muiden lajien harjoituksiin, koska kaikki toiminta on lähellä ja lajikokeilut sovitetaan aikatauluunkin. Leppävirralla ohjaajina toimivat muun muassa Karo Gustafsson, Joona Juurakko ja Antti Auvinen, lisäksi paikalle yritetään saada tähtivieras virtuaalisesti.

Viime vuonna leirillä ovat viihtyneet muun muassa Korson Kaiun juniorit.
”Leirillä hauskinta oli, että se oli viikon mittainen ja yhdessä tehdyt treenit. Mieleen jäivät kivat valmentajat ja hyvä ilmapiiri. Opin uusia asioita tekniikkaan liittyen”, Vilma Salmela sanoo.

”Opin pujottelemaan jyrkkiä käännöksiä. Leirissä hauskinta oli treenit fillarilla sekä aamulenkit aamu-uinteineen ja uudet pyöräilytutut. Leiriltä jäi erityisesti mieleen maastolenkit fillarilla ja se, että näin yhdellä lenkillä käärmeen! Myös uudet kaverit ja hyvät ruoat jäivät mieleen, samoin Sinin pitämä kuntopiiri. Ja disko”, Venla Leivo sanoo.

Ilmoittautuminen:
Turkuun http://www.pyoraily.fi/koulutus_ja_valmennus/kk-leiri/  (15.5. mennessä)
Leppävirralle www.vesileppis.fi (edullisimmin 31.5. mennessä, ilmoittautuminen päättyy 24.7.)
Lisätietoja:
Turun osalta: Jyrki Terävuo (jyrki.teravuo@gmail.com) ja Jari Raitanen (jari.raitanen@gmail.com)
Leppävirran osalta: Karo Gustafsson, 0443621718

Leppävirran leiri 2015 YouTubessa
 

Lepistö jälleen sisukkaasti kolmanneksi


Porilainen Lotta Lepistö jatkoi kevään kilpailuputkeaan menestyksekkäästi ajaen vaativassa kisassa kolmanneksi Belgiassa. Uusi kilpailu Pajot Hills Classic kuuluu luokiteltuihin kilpailuin, ja jaossa oli olympiapaikkoihin vaikuttavia pisteitä. Mukana olivat kaikki kärkinaiset.
Lepistölle kisa oli valmistautumista sunnuntain world tour -kisaan, perinteiseen Rond van Vlaandereniin. Pajot Hills Classicin 122 kilometrin reitillä oli useita mäkiä sekä kapeita mukulakiviosuuksia.
– Tämä oli viimeinen valmistava kova treeni ennen sunnuntain kisaa. Tarkoitus oli laittaa itseni koville ja onnistuin. Tehtäväni oli mennä mukaan kaikkiin irtiottoihin ja ajaa jalat alta. 15 km ennen maalia pääsimme irti neljän muun kuskin kanssa. Meidät ajettiin kuitenkin kiinni, ja viimeisellä kilometrillä irtosi taas viiden ryhmä. Saavutimme heidät viimeisessä mäessä, ja olin neljäntenä vielä 25 metriä ennen maaliviivaa. Sisuunnuin kuitenkin ja päätin, että pakko on tästä yksi napata, kertoi väsynyt Lepistö maalissa.
 Kisan voitti pitkän loukkaantumistauon jälkeen moninkertainen MM-kultamitalisti ja olympiavoittaja, Hollannin Marianne Vos. Toiseksi kiri USA n Megan Guarnier. Lepistö ohitti viime metreillä 2014 MM- kultamitalistin, Ranskan Paulin Fernanand -Prevotin. Lepistön matka kohti Rioa alkaa olla hyvällä mallilla.
Kisaan osallistui suomalaisista myös Laura Vainionpää, joka ajoi maaliin monen keskeyttäessä kisan.
 – Ei mikään helppo kisa. Huono päiväkin, mutta kehitystä on tapahtunut paljon, koska huononakin päivänä pääsee maaliin, kertoi tyytyväinen Vainionpää.

Pajot Hills Classic, Belgia, 122km
1) Marianne Vos Hollanti 3.08.14, …3) Lotta Lepistö Suomi 3.08.14, 108) Laura Vainionpää +7.13

Tulokset

Para-pyöräily saamassa kaksi maapaikkaa Rioon

 Suomi on hyvin lähellä kahta historiallista maapaikkaa ensi syksyn Rion paralympialaisten maantiepyöräilyssä. Kansainväliseltä pyöräilyliitolta (UCI) saadun maapaikkaindikaation perusteella kaksi maapaikkaa on hyvin todennäköinen.

 ”Kutkuttavan lupaavalta tilanteemme näyttää, ja toivottavasti tämä myös toteutuu. Vaikka pisteidenkeruujakso maantiepyöräilyn osalta päättyi viime vuoden loppuun mennessä, saamme lopullisen varmuuden huhtikuun aikana, sillä juuri käydyt paran ratapyöräilyn MM-kilpailujen pisteet lasketaan mukaan maapisteisiin”, kommentoi para-pyöräilyn päävalmentaja Mikko Peltonen.

Para-pyöräily on yksi yhdeksästä suomalaislajista, joka on varmistanut maapaikan Rioon, kun paralympialaisten alkuun on aikaa reilut viisi kuukautta.

”Vammaishuippu-urheilun kannalta olisi merkittävää, että pyöräily onnistuisi saamaa kaksi maapaikkaa Rioon. Pyöräily on paralympialaisten kolmanneksi suurin laji yleisurheilun ja uinnin jälkeen”, toteaa Paralympiakomitean valmennuspäällikkö ja Rion paralympiajoukkueen johtaja Kimmo Mustonen.

Sääntömuutos mutkistaa urheilijavalintoja

Kansainvälinen pyöräilyliitto ilmoitti viime elokuussa muuttavansa Rion kilpailusääntöjä. Suomalaisittain ikäväksi asian tekee se, että Riossa käsipyörien yhdistetyn H1-2 luokan kilpailut ajetaan ilman tasoituskertoimia. Tämä tarkoittaa sitä, että H1-luokan maailmancupin voittaneella Teppo Polvella ei ole Riossa mitään menestysmahdollisuuksia, sillä luokkien erot vammatasosta johtuen ovat merkittävät.

”Muutoksen tultua julki teimme Uuden-Seelannin kanssa vetoomuksen, jonka useat maat allekirjoittivat. Kansainvälinen pyöräilyliitto UCI sekä Kansainvälinen Paralympiakomitea IPC käsittelivät asiaa, mutta sääntömuutos jää voimaan. Tämä on todella epämiellyttävä tilanne, että urheilijat joutuvat kärsimään ylemmän tason tekemistä virheistä”, Peltonen puhisee.

”Rion karsintasäännöissä on maininta, että säännöt voivat tarkentua kahden vuoden karsintajakson aikana, mutta kukaan ei voinut odottaa näin radikaalia muutosta.

H1-luokan urheilijamme ovat tähdänneet tosissaan kohti Rioa ja me olemme satsanneet heidän valmentautumiseen ja kilpailemiseen. Jos tästä jotain myönteistä haetaan, niin onneksi menestysmahdollisuutemme Riossa eivät kuitenkaan lepää vain H1-luokan pyöräilijöiden harteilla”.

 

Sairastelusta toipunut Pensaari valmistautuu kauteen Etelä-Euroopassa leireillen


Maantiepýöräilyn moninkertainen SM-mitalisti Pia Pensaari, 32, taisteli suuren osan viime kaudesta poskiontelon ongelmien kanssa. Samalla myös viivästyi harjoittelun aloittaminen tulevaa vuotta varten.

"Poskiontelot saatiin leikkauspöydällä kuntoon vasta joulukuun alussa, joten kauden tavoitteiden asettaminen on liki mahdotonta ennen kuin näkee, kuinka harjoitus alkaa taas tarttumaan kroppaan."

 Pensaaren harjoittelu on sujunut viivästyksestä huolimatta tavalliseen tapaan.

"Uuteen kauteen valmistavan peruskuntokauden jouduin aloittamaan myöhempään kuin olin tottunut, mutta muuten harjoituskausi on sujunut tutuissa merkeissä. Ensi kaudella aion ottaa myös mentaalivalmistautumisen paremmin huomioon", tamperelainen kuvailee.
 
Pensaari avaa kotimaassa kautensa Skoda maantiecupin perinteisellä Turun korttelikisalla. Itse rata on hyvin lyhyt.

"Korttelin luonteeseen kuuluu nopeasti muuttuvat tilanteet ja Turussa meren läheisyyden tuomat tuuliolosuhteet saattavat tehdä radasta hyvinkin erilaisen. Kilpailussa kiri on usein ratkaisevassa asemassa, joten sitä ominaisuutta täytyy vielä hieman hioa ennen lopullisten tavoitteiden asettamista."
 
Vaikka kotimainen kisakausi alkaakin Turusta, ehti Pensaari jo nyt hakea tuntumaa Belgian Elite -kilpailusta.

"Eliten startit ovat isompia ja vauhdikkaita. Kisoista hain oman tason tsekkausta ja kovaa treeniä. Oli ilo huomata, ettei pääjoukossa maaliin tuleminen ollut roikkumista porukassa vaan jalkaa riitti myös aktiivisempaan ajoon ja loppukiriin", SM-mitalisti tuumii.
 
Ennen alkavaa kautta hänen harjoittelurutiininsa ovat jonkin verran muuttuneet.

"Viime talvena tein säännöllistä työaikaa. Nyt hieman epäsäännöllisempi rytmi on antanut enemmän joustomahdollisuuksia harjoittelun suhteen. Harjoitusleirin olen pilkkonut yksittäisten pidempien jaksojen sijaan useampaan viikon tai muutaman päivän jaksoon."
 
Pensaari on viime aikoina leireillyt lämpimissä maisemissa. Eniten hän nauttii kulttuurillisista syistä Espanjasta, jonka kieltä hän myös jonkin verran osaa. Pensaari leireilee myös muualla Euroopassa, kuten Saksassa ja Italiassa.

"Viimeisin leirini paikantui Teneriffalle. Siellä haettiin rasitusmäärää. Teneriffan mäkinen maasto sopii hyvin rankan viikon puitteiksi."

Pensaaren harjoituskausi päättyy Mallorcan leiriin. Uusi kausi pyörähtää pian sen jälkeen käyntiin.

"Kilpailukausi alkaa pian Mallorcan leirin jälkeen, joten harjoitukset lyhenevät ja tehot kovenevat. Virallista päätähtäintä en ole asettanut, mutta mielessä siintää muutama ajatus", hän sanoo.
 
Suomalaisia maailmalla tällä viikolla:

Team Novo Nordisk - Joonas Henttala
26.3. Grand Premio Miguel Indurain, Espanja
 
Cervélo-Bigla Pro Cycling - Lotta Lepistö
27.3. Women's World Tour 4. osakilpailu Gent-Wevelgem

Polvi ja Sopanen kehittävät toinen toistaan yhä paremmiksi pyöräilijöiksi (14.3.)


Teppo Polvi ja Harri Sopanen ovat nostaneet käsipyörien H1-luokan suomalaisten menestyslajiksi. Rion paralympialaisissa kaksikkoa ei kuitenkaan nähdä, sillä H1 ei ole paralympialaisten pyöräilyn ohjelmassa omana luokkanaan. Kova, tavoitteellinen harjoittelu jatkuu siitä huolimatta kohti uusia arvokisoja.
 
Viime vuonna Polvi teki suomalaista pyöräilyhistoriaa voittamalla ensimmäisenä suomalaismiespyöräilijänä maailmancupin kokonaiskilpailun. Sopanen oli neljäs. Kaksikko sparraa toinen toistaan.
 
– Kerran sanoin Harrille: ”jos lopetat, niin lopetan minäkin”. Se kertoo aika paljon siitä, minkälainen kaveri on kyseessä. Eli on suuri apu treenata suht’ samantasoisen kaverin kanssa reissuilla ja Suomessa. Vaikka treenaamme aina melkein yksin välimatkan vuoksi, vertailemme ja puhumme asioita paljon puhelimessa, Polvi kertoo.

Polvi ja Sopanen jakavat sosiaalisen median kautta toisilleen myös kaiken oleellisen maailmalla pyöräilyssä ja pyörissä tapahtuneen.

– Henkinen puoli on kuitenkin puolet tai enemmän tässäkin hommassa. Pelkkä kova kunto ei riitä, jos päässä pyörii tyhjää. Silloin on turha kisata edes itseään vastaan.

Nivalalaisen pyöräilijän arki rullaa ja rytmittyy urheilun ympärille. Harjoituskausi on ollut hyvä. Kotimaisemissa harjoittelun lisäksi hän on päässyt harjoittelemaan parin viikon pätkän urheiluopistolla Rovaniemellä ja toisen pariviikkoisen Espanjassa. Valmentajansa Ari Halmetojan kanssa ohjelmia on hieman viilattu aiempaan vuoteen verrattuna.
 
–  Tuntimäärät/kilometrit ovat vähentyneet koska ollaan keskitytty tekemiseen tarkemmin.
 
Helmikuussa Polvi vietti onnistuneen leirijakson Lanzarotella, jossa ohjelmassa oli muutama kilpailukin.
 
–  Henkinen puoli paranee. Jaksaa taas raastaa täällä Suomen talvessa trainerillä olohuoneen nurkassa. Mielestäni (leirillä) tärkeimmäksi nousi minulla kavereitten kanssa treenaaminen ja oleminen muutenkin. Sain sen mitä lähin hakemaan, eli ehjä pariviikkoinen kaiken puolin, Polvi summaa Lanzaroten-leirin antia.

Näillä näkymin ohjelmassa ovat maailmancupeista Belgian osakilpailut 20. –22. toukokuuta sekä Espanjan osakilpailut 15. –17. heinäkuuta.

Kisakalenteri on vielä hieman auki, mutta yksi asia on varma:

– Treenaan entiseen hyvään kovaan malliin, koska tykkään rääkätä itseäni Arin treenien merkeissä, Polvi sanoo.
 
Rion paralympialaisissa H1–2 -luokassa ei käytetä kertoimia, joten H1-luokan pyöräilijöillä ei käytännössä ole mitään mahdollisuuksia menestyä. Siksi Polvi on joukkueessa vain varamiehenä. H1-luokka on kuitenkin kasvanut, joten jo Tokion paralympialaisissa se on mahdollisesti omana mitalilajinaan.
 
Parapyöräilyn kalenteri:
http://www.uci.ch/para-cycling/calendar/#date=20161019&view=list&categ=0&country=0&classc=0

Tämä on ensimmäinen osa SPU:n taustajuttusarjaa, jossa jututetaan viikoittain kiinnostavia suomalaispyöräilijöitä.
 

Mika Simola ajoi uuden Suomen ennätyksen ratapyöräilyn MM-kilpailuissa (Sanna Karjalainen 3.3.16)

Ratapyöräilijä Mika Simola rikkoi 23 vuotta vanhan Suomen ennätyksen miesten kilometrin aika-ajossa
Turkulainen Mika Simola sijoittui 15. ratapyöräilyn MM-kilpailuissa Lontoossa uudella Suomen ennätysajalla 1.04.641. Voitto meni Saksaan Joachim Eilersille ajalla 1.00,042.

Mikan kommentit tuoreeltaan kilpailun jälkeen:
- Ajo ei ollut ihan parasta suorittamista. Kurkkasin taululta ensimmäisen kierroksen väliajan, joka oli 20.0. Tiesin, että SE syntyy. Ajo oli kovin tunnotonta, mutta pysyi hyvin kasassa koko ajan. Hiukan pelkäsin, että viimeisen 125 metrin hyytyminen olisi verottanut ajasta enemmän. Tämä oli silti hieno päivä itselleni ja antaa toivottavasti työrauhan jo tässä kohtaa lokakuun EM-kilpailuihin. Ennätystä oli rakentamassa vaimoni Janni, Turun Urheiluliitto, yhteistyökumppanini, valmentajani Terry Gyde ja joukko lukuisia ystäviä. Kiitos kaikille.

Simolan suorituksen arvoa nostaa Mika Hämäläisen 23 vuotta vanhan Suomen ennätyksen rikkominen, huomattavasti aiemmasta kaventunut ero maailman kärkeen sekä Simolan viimeinen kierros, joka oli joukon 8. nopein hitaamman alun jälkeen. Edellisen kerran suomalaismiehillä on ollut edustus ratapyöräilyn MM-kilpailuissa vuonna 2007.

Kuluvalla viikolla ratkotaan maailmanmestaruustittelit maailman parhaimpien ratapyöräilijöiden kesken vuoden 2012 olympiavelodromilla. Kilpailuissa on mukana 45 eri maata ja lähes 400 urheilijaa. Suomi pääsi tavoitteeseensa saavuttaessaan maan neljän parhaan kuskin yhteenlasketuilla pisteillä tiukan ranking-järjestelmän kautta kaksi paikkaa tämän vuoden kilpailuihin, miesten 1 kilometrin aika-ajoon ja viime vuoden tavoin naisten linja-ajoon. Naisten 500 metrin aika-ajossa Suomi jäi niukasti varapaikalle.

Tulokset: www.tissottiming.com

SM-viikko huipentui trial-pyöräilyn SM-kilpailuun (14.2. Jari Sulkanen)

Suomen Pyöräilyunioni järjesti yhdessä Tampereen Pyörä-Pojat ry:n kanssa Tampereen Urheilu ja Messukeskuksessa 14.2.2016 SM-viikon yhteydessä trial-pyöräilyn SM-kilpailun. Ja huikean jännittävä kilpailusta tulikin.

Alkukilpailusta finaaliin tiensä olivat raivanneet neljä parasta, Antti Jukarainen, Aleksi Sulkanen, Ilkka Nikunen ja Mikko Siren, kaikki Tampereen Pyörä-Poikien ajureita.

Kilpailun alkuvaiheessa osaa ajureita saattoi hieman jännittää ajo suorassa TV-lähetyksessä, mutta kun kisa pääsi vauhtiin, nähtiin aivan huikeita ajosuorituksia, joista ei myöskään dramatiikkaa puuttunut.

Kilpailun toisen jakson keskivaiheilla Ilkka Nikunen hyppäsi alastulon hieman vinoon, ja etuvanne vääntyi kieroksi.  Ilkka ei antanut periksi, nosti ajoasennon pelkän takapyörän varaan, muutaman tukikosketuksen avittaman selvitti itsensä jakson lopussa olevalle yli 2 metrin korkuiselle esteelle, josta tulisi hypätä alas maahan ja maaliviivan yli. Ei helppo hyppy ehjällä pyörällä, ja nyt Ilkka päätti yrittää sitä etuvanne soikeana. Ja Ilkka onnistui, hän pääsi hyppäämään pelkällä takapyörällä maaliviivan yli, ja kaatui sarvien yli vasta maalin jälkeen. Huikea suoritus. Nopean eturenkaan vaihdon jälkeen Ilkka pääsi jatkamaan kisaa.

Neljänneltä sijalta finaaliin lähtenyt Mikko Siren paransi ajoaan kohti loppua, ja pystyi onnistuneilla nollasuorituksillaan nousemaan Ilkka Nikusen ohi kolmanneksi.

Varsinainen jännityskamppailu käytiin voitosta.

Antti Jukarainen oli ajanut täydellisen, virheettömän alkukilpailun ja starttasi finaaliin puhtaalta pöydältä. Hallitseva Suomenmestari Aleksi Sulkanen lähti finaaliin toisena, ja jonka seurauksena hän sai finaaliin yhden virhepisteen pohjalle.

Kilpailun ensimmäisillä jaksoilla Antti kiristi etumatkaansa, kun Aleksi joutui ottamaan pari pientä virhettä. Neljännellä jaksolla tilanne kääntyi Aleksin eduksi, kun Antti menetti tasapainonsa hypätessään korkeille dumpperin renkaille, ja sai siltä jaksolta täydet viisi pistettä. Aleksi siirtyi kilpailun johtoon.

Aleksin ajovuoro oli viimeisellä jaksolla ennen Anttia. Aleksin hyppy jakson aloituskiville jäi hieman vajaaksi, ja hän sai kaksi virhettä. Tilanne oli Aleksin ajon jälkeen tasan. Antti tiesi viimeiselle jaksolle lähtiessään, että kulta olisi hänen, jos ajo olisi virheetön. Antti suoritti kisan ensimmäisen hypyn virheettä, toisessa hypyssä horjahti, mutta sai kun saikin pidettyä jalat polkimilla ilman virheitä, tämä näkyi hänen kasvoiltaan, sillä hän tiesi, että loppuhypyt ovat helpompia, ja varmalla ajolla pääsisi maaliin ilman virheitä, niin kuin tapahtuikin, ja Antti Jukarainen voitti, ja sai pukea mestarin paidan päälleen. Onnittelut kaikille kilpailijoille huikean jännittävästä trial-kilpailusta.

Kisatunnelmaan voi palata YLE areenassa

http://areena.yle.fi/1-3125756 kohdasta 2:10 alkaa trial-pyöräilyn lähetys. Trial-kommentaattorina lähetyksessä kuullaan Olli Sinivaaraa.

Lisätietoa trial-pyöräilystä www.tretrial.eu

Suomalaiset para-pyöräilijät palkintopallilla kauden avauskilpailussa Espanjassa (8.2.)

Harri Sopanen ja Teppo Polvi avasivat kilpailukautensa para-pyöräilyn kansainvälisessä kilpailussa Lanzarotella, Espanjassa. Käsipyörien H1-luokassa ajavat suomalaiset sijoittuivat 8,5 kilometrin pituisessa aika-ajokilpailussa sijoille kaksi ja kolme. Kilpailun voiton vei Tsekin Patrik Jahoda, joka oli vain kolme sekuntia Sopasta nopeampi. Maailmancupin kokonaiskilpailun viime kaudella voittanut Polvi jäi kärkipaikasta 23 sekuntia.

”Kunnon kilvanajoa ja tiukkaa sekuntitaistelua. Kismittää, että ykkössija meni sivusuun, mutta toisaalta saimme ehjät kisavedot, mikä tärkeintä näin harjoitusleirin yhteyteen ajoitetussa kauden ensimmäisessä kilpailussa. ”, kommentoi suomalaiskaksikko kisan jälkeen.

”Harri näyttää saaneen lisävauhtia viime kaudesta, ja tämähän on pelkästään myönteistä. Näin pystymme iskemään laajemmalla rintamalla maailmancupissa, vaikka para-pyöräilyn maailmanmestaruuskilpailuja ei tänä vuonna Rion paralympialaisten takia ajetakaan”, lisäsi Polvi.

TULOKSET

Käsipyörien H1-luokka, 8,5 km aika-ajo

1. Patrik Jahoda, Tsekki, 21:26

2. Harri Sopanen, Suomi, 21:29

3. Teppo Polvi, Suomi, 21:49

4. Benjamin Fruh, Sveitsi, 22:43

Finland Ice Marathonilla lajina Nastapyöräily! (2.2.)

Suomen tunnetuin ja perinteisin luonnonjäällä järjestettävä luistelutapahtuma on ottanut lajivalikoimiinsa Nastapyöräilyn. Tapahtuma järjestetään 24.-27.2.2016 Kuopion matkustajasatamassa ja pyöräilykilpailu järjestetään perjantaina 26.2. Matkavaihtoehtoina on 50 km ja 100 km pyöräily. 100 kilometrin startti on klo 9.00 perjantaiaamuna ja 50 km pyöräilijät starttaavat klo 10.00. Pyöräily tapahtuu luonnonjäälle auratulla 12,5 kilometrin radalla. Radan leveys vaihtelee 8-12 metrin välillä. Kilpailussa pakollisena varusteina on nastarenkaat ja kypärä.

Ajatus pyöräilykilpailusta jääradalla syntyi ennen viime vuoden tapahtumaa, kun tapahtumaan saapuva 50 hengen hollantilaisryhmä pyysi mahdollisuutta kilpailla jääradalla pyörillä. Mahdollisuus annettiin ja lopulta 16 hollantilaista pyöräili kilpailun läpi maastopyörillä. Järjestäjät innostuivat asiasta ja nyt pyöräilyyn voi ilmoittautua kuka tahansa. Turvallisuussyistä pyöräilijöiden ja luistelijoiden kilpailut käydään eri päivinä, mikä antaa osallistujalle mahdollisuuden kilpailla molemmissa lajeissa. Pyöräilijöitä onkin näkynyt Kallaveden jäämaratonradalla aiempia vuosia enemmän. Jäämaraton rata päästiin avaamaan tänä vuonna ennätysaikaisin ja tällä hetkellä rataa on valmiina 7,5 km. Tapahtumaan tavoitellaan 12,5 kilometrin rataa. 

Finland Ice Marathonia on järjestetty vuodesta 1984 saakka ja tänä vuonna tapahtuma järjestetään 33. kerran. Tapahtuma koostuu noin 7 000 osallistujan Koululaisluisteluista 24.-25.2. Pyöräilykilpailusta, perjantai-illan Kuutamoluistelusta sekä lauantain luistelukilpailuista, johon ottaa osaa noin 600 luistelijaa. Luistelumatkoja on kaiken kuntoisille osallistujille 12,5 - 200 km välillä. 

Ilmoittautuminen ja lisätietoja: 

www.finlandicemarathon.com

Oskari Vainionpää belgialaiseen amatöörijoukkueeseen (TWL/el 21.1.2016)


TWD-Länkenin nuori lahtelainen pyöräilijä Oskari Vainionpää ottaa yhden askeleen kohti kansainvälistä uraa. Hän siirtyy belgialaiseen amatöörijoukkueeseen Asfra Racing Teamiin. Joukkueen kotipaikka on Flanderissa Oudenaardessa lähellä Gentin kaupunkia.

Edelleen U23 –luokassa pyöräilevä Oskari Vainionpää on Kauhajoelta kotoisin ja Kauhajoen Karhun kasvatti, mutta muutti Lahteen ja TWD-Länkeniin vuoden 2013 alusta. Pyöräilyyn ja kehittymiseen panostanut Vainionpää voitti maantiepyöräilyn U23 –luokan Suomen mestaruuden vuonna 2014 ja viime vuonna hän voitti miesten kortteliajon Suomen mestaruuden. Oskari Vainionpää tunnetaan ahkerana harjoittelijana ja kilpailijana, joka ei anna periksi.

- Olen hakenut paikkaa Belgiasta ja minulla oli jo sopimus toisen joukkueen kanssa. Sen toiminta kuitenkin loppui yllättäen rahoitusongelmiin. Mutta sitä kautta avautui suhteet Ashraan, jonne tein sopimuksen vuodeksi, kertoi Oskari Vainionpää.

- Joukkueessa on paljon ajajia eri puolilta maailmaa. Osa on puhtaasti ratapyöräilijöitä ja osa cyclocross –ajajia. Ashralla on minulle sopiva ohjelma ja se sisältää mm. kansainvälisen pyöräilyliiton UCI:n kalenterikilpailuja. Yritän vakiinnuttaa paikkani joukkueen ykkösryhmässä niin, että pääsen ajamaan kaikki tärkeimmät kilpailut. Sitä kautta minulla on mahdollisuus antaa tarvittavia näyttöjä jatkoa ajatellen. Tämä joukkue on toivottavasti vain nopea välivaihe urallani, jatkoi Vainiopää.

Oskari Vainionpää tulee ajamaan kotiseurassaan TWD-Länkenissä osan kauden kilpailuista. Ohjelmassa on Suomen mestaruuskilpailujen lisäksi mm. kotikilpailu Fellmanin ajot ja Porvoon Ajo kesäkuussa.

Vainionpää on leireillyt ahkerasti Espanjassa ja päätti juuri kovan 10 päivän leirijakson Deniassa TWD-Länkenin muiden ajajien kanssa. Hän matkustaa Belgiaan helmikuun puolessa välissä ja ensimmäiset kilpailut ovat jo helmikuun lopulla.

 

Salmelalle, Haralle ja Juntuselle tärkeää kokemusta

 

Kajsa Salmela, Jere Hara ja Antti-Jussi Juntunen saivat maastopyöräilyn EM-kilpailuissa lauantaina arvokasta kokemusta kilpaillessaan juniorien XCO-sarjoissa Ruotsin Huskvarnassa. Salmela oli sijalla 33, Juntunen 37:s ja Hara 58:s.

Miesten puolelle Antti-Jussi Juntunen ei ollut ehtinyt täysin palautua Puolan-kilpailustaan, sillä tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Suomeen paluun jälkeen edessä oli matka Ruotsiin heti keskiviikkona. Se näkyi vielä lauantaina.

”En vielä tälle päivälle kerennyt 100% palautua. Sen huomasi varsinkin ylämäessä, jossa happi ei kiertänyt ja jalat olivat tyhjät, kun taas tasaisella kulku oli ihan ok. Riski tästä oli tiedossa, mutta halusin ajaa Puolassa, koska kisa on minulle tärkeä. Tähän ei voi olla tyytyväinen, mutta matka jatkuu”, Juntunen tuumi.
Jere Hara koki kisansa menneen ”aika huonosti.”
”Ensimmäisen kierroksen ajo meni hyvin, mutta seuraavat kierrokset menivät vain huonompaan suuntaan, koska en saanut ajoon rytmiä. Tästä kisasta otetaan opiksi”, nuorukainen vakuutti.
Suomalaiskolmikosta tyytyväisin oli Salmela, joka sanoi oman ajonsa tuntuneen yllättävän hyvältä ensimmäisen kierroksen jälkeen.
”Teknisesti kisa oli varmasti yksi parhaita. Ensin en ollut kisan lopputulokseen kovin tyytyväinen mutta tähän on tyydyttävä. Vauhti ei vaan riittänyt tänään tämän parempaan, pitäisi ajaa enemmän näin isoja kisoja.. Mutta paljon kokemusta ja motivaatiota rikkaampana lähdetään kuitenkin kotiin”, Salmela sanoi.
EM-kilpailut päättyvät sunnuntaina, jolloin vuorossa on miesten ja naisten XCO.  

Tulokset:
Miehet, juniorit: http://www.euromtb.com/wp-content/uploads/2015/09/Resultatlista-MEN-JUNIOR.pdf
Naiset, juniorit: http://euromtb.com/wp-content/uploads/2015/09/Results-XCO-WOMEN-JUNIOR.pdf

Tommilalle trial-voitto Huskvarnassa

Huskvarnassa kilpailtiin myös trialissa Ruotsin cupia, jossa suomalaismenestys oli kohdillaan: Alustavan tulosluettelon trialin mukaan B-luokan voittoon tiukan kilpailu jälkeen nousi Tampereen Pyörä-Poikien  Juho Tommila. Kilpailu oli kahden ensimmäisen kierroksen jälkeen tosi tasainen, kolmikko Rasmus Johansson Ruotsi, Gustav Jensen Tanska ja Juho Tommila Suomi olivat lähes tasapisteissä. Tommilan viimeinen kierros oli kisan paras ja sillä sinetöitiin swe cupin B-luokan voitto.

Tulokset www.scf.se/trial

 

 

Suomalaisilla monenlaisten tunnelmien päivä EM-maastopyöräilyssä

 

Maastopyöräilyn EM-kilpailut Ruotsin Huskvarnassa päättyivät sunnuntaina XCO-kilpailuihin, joissa neljästä suomalaisesta parhaiten sijoittui 25:nneksi yltänyt Noora Kanerva. Miesten kilpailussa tyytyväinen oli 40:nneksi yltänyt Sakari Lehtinen, Toni Tähti oli 66:s ja alle 23-vuotiaiden miesten kilpailussa Sasu Halme 55:s.

 

Kanervalle sijoitus täytti juuri hänen tavoitteensa kovatasoisessa kilpailussa, joten nainen oli syystäkin siihen tyytyväinen.

”Kisassa kulki hyvin. 6-7 kuskin porukasta jonka olin etukäteen ajatellut samantasoiseksi, onnistuin kuittaamaan kaikki muut, paitsi yhden norjalaisen. Sain myös yhden päänahan: Espanjan Rocio Martinez Rodriquez, joka on käsitykseni mukaan hallitseva Espanjan mestari. Hänelle jäin vielä kevään kisoissa pari minuuttia, nyt selkä tuli vastaan kolmannen kierroksen lopussa. En päässyt ajamaan kaikkia kierroksia. Se oli jo eilisen jälkeen odotettavissa kun näki miten isot erot kärkeen muodostui muissa sarjoissa. Ainakin yksi kierros olisi ollut vielä kiva ajaa, koska jalat ja kulku paranivat neljännellä kierroksella. 80% sääntö tuli kuitenkin vastaan, kun voittaja Jolanda Neff oli jo 4min yksin karussa”, Kanerva summasi päiväänsä.
Sakari Lehtinen kuvasi kilpailunsa sujuneen täydellisesti ja kiitteli sekä huoltoa että yleisöä. Tähdellä sen sijaan oli vaikeampi päivä. Hän tunsi ajonsa lämmittelyssäkin jo kovin ”happopitoiseksi” ja yritti saada jalat aukeamaan huolellisella lämmittelyllä.

”Startissa selvisi, että jalat eivät toimineet ollenkaan. Tuntui että kohta alan oksentaa maitohappoa. Hapot eivät hellittäneet missään vaiheessa kisan edetessä. Sainkin sitten ajaa vain kolme kierrosta seitsemästä, kunnes liputtivat minut ulos. Oli kyllä suunnaton helpotus, kun sai lopettaa ajamisen. Toki olisi sitä voinut keskeyttääkin, mutta omalle luonnolle ei käy päinsä luovuttaa. Tällaista on urheilu”, Tähti sanoi.
Hänen kisansa jatkuvat viikon päästä edelleen Ruotsissa, kun Vårgårdassa ajetaan kovatasoinen C1 luokituksen kisa.
”Toivotaan sinne vähän parempia jalkoja. Tänään tuli kaksi ennätystä rikottua. ennätyshapot ja ennätysmiinuskierrokset”, Tähti sanoi.
Sasu Halme ei itseltään suuria odottanut, sillä kisaa edeltävät päivät kuluivat pitkälti flunssaa selättäessä.

”Kisa-aamuna tuntui kuitenkin todella hyvältä ja lämmittelyssä olo tuntui vahvalta. Startti onnistui loistavasti ja pystyin säilyttämään hyvät lähtöasemat. Epäonni potkaisi kuitenkin tälläkin kertaa, ja kärsin ketjun katkeamisen ensimmäisen kierroksen isossa nousussa. Olin siinä kohtaa sijalla 15, mutta menetettyäni viisi minuuttia ketjun takia, olin kaukana muista. Ajelin kuitenkin treenimielessä radalla niin kauan kuin kerkesin, ennen kuin jouduin liputetuksi pois. Harmittaa älyttömästi, sillä ajo tuntui vahvalta heti startista alkaen”, Halme sanoi.

 

Tulokset:

Huskvarna, Ruotsi:
Maastopyöräilyn EM-kilpailut, XCO:
Naiset, 25,7 km: 1) Jolanda Neff Sveitsi 1.34.56,3, 2) Annika Langvad Tanska -3.39,9, 3) Sabine Spitz Saksa -5.56,2,…25) Noora Kanerva Suomi -2 kierrosta.
Miehet, 29,9km: 1) Julien Absalon Ranska 1.35.34,3, 2) Fabian Giger Sveitsi -1.41,0, 3) Ondrej Cink Tsekki -2.23,7,…40) Sakari Lehtinen Suomi -1 kierros,…66) Toni Tähti Suomi -4 kierrosta.
Miehet, alle 23v, 25,7km: 1) Victor Koretzky Ranska 1.21.37,3, 2) Titouar Carod Ranska -27,2, 3) Marcel Guerrini Sveitsi -2.36,3,…55) Sasu Halme Suomi -3 kierrosta.