Koulutus ja valmennus

Koulutuksesta vastaa koulutusvaliokunta

Valmennuksesta vaastaavat lajijaostot ja valiokunnat

Tuomari- ja toimitsijakoulutuksesta vastaa sääntö- ja tuomarivaliokunta 

PDF-tiedostoTrialpyöräilyn aloittelevien valmennusohjeita.pdf (539 kB)
Trialpyöräilyn valmennusohjeita

 

Pyöräilynohjaajakoulutus huhtikuussa 2017 Jyväskylässä

Suomen Pyöräilynohjaajat, Suomen Pyöräilyunioni ja Jyväskylän Pyöräilyseura järjestävät valtakunnallisen pyöräilynohjaajakoulutuksen keväällä 2017. Noin 50-tuntisen koulutuksen kontaktijaksot ovat Jyväskylässä lauantaista sunnuntaihin 1.–2.4. ja 29.–30.4.

 

Koulutuksen tavoitteena on antaa osallistujalle tiedot ja osaaminen, jotta tämä voi omatoimisesti järjestää ja ohjata perustasoisia aloittelijoiden ja harrastajien lenkkejä, retkiä sekä muita pyöräilytapahtumia. Kurssi antaa valmiuksia myös lasten ja nuorten ohjaamiseen. Koulutuksessa pääpaino on liikenne-, kunto- ja retkipyöräilyn hallitsemisessa ja opettamisessa. Kurssi on pyöräilyn ohjaajien koulutusjärjestelmän tason 2 mukainen.

Koulutus on tarkoitettu pyöräilytoimintaa yhdistyksissä, yrityksissä ja muissa organisaatioissa vetäville sekä muille pyöräilyn ohjaamisesta kiinnostuneille. Koulutukseen voivat osallistua kaikki täysi-ikäiset, jotka ovat harrastaneet pyöräilyä vähintään vuoden. Koulutuksen käyneillä on oikeus käyttää pyöräilynohjaaja-titteliä toiminnassaan. Ensiapu 1 -kurssi on oltava käytynä ennen ohjaajaksi rekisteröimistä. Lisätietoja koulutuksen sisällöistä löytyy täältä.

Koulutuksen aikataulu

Kontaktijaksot ovat seuraavasti:

  • jakso 1: la–su 1.–2.4.
    • la klo 12–n. 21
    • su klo 9–n. 17
  • jakso 2: la–su 29.–30.4.
    • la klo 12–n. 21
    • su klo 9–n. 17.

Kurssilla pidetään todennäköisesti kaksi koetilaisuutta. Ensimmäisen ajankohta on 20.5. klo 11–n. 18, toisen ajankohta varmistetaan myöhemmin. Kurssilaiset osallistujat jompaan kumpaan tilaisuuteen.

Kontaktijaksot ja koetilaisuudet ovat Kansalaistoiminnankeskus Mataralla (Matarankatu 6, Jyväskylä).

Koulutukseen sisältyvän 10 tunnin harjoittelun voi suorittaa kotipaikkakunnallaan.

Osallistumismaksu

Koulutuksen osallistumismaksu on 180 €. Osallistujat kustantavat itse matka-, majoitus- ja ruokailukulut.

Suomen Pyöräilynohjaajien yhteisöjäsenet ja JYPSin jäsenet saavat koulutuksesta 20 euron alennuksen. Koulutus on ilmainen niille JYPS-jäsenille, jotka jatkossa sitoutuvat vetämään yhdistyksen lenkkejä ja retkiä. Suosittelemme samaa toimintatapaa muille yhdistyksille.

Majoitustarjous ja pyöränvuokraus

Osallistujat voivat majoittua kontaktijaksoilla Gasthaus Laajiksessa. Laajis tarjoaa osallistujille majoitusta 2 hengen huoneessa hintaan 69 € ja 4 hengen huoneessa hintaan 89 €. Hinnat sisältävät saunan ja aamiaisen sekä pyörille yösäilytyksen.

Halutessasi voit vuokrata Toivolan Vanhalta pihalta pyörän käyttöösi kontaktijaksolle.

Mainitse majoituksia ja pyörää varatessasi tunnus JYPS2017/koulutus.

Aiempien kurssien kuvia ja valmistuneita

Kahdeksan pyöräilynohjaajakoulutusta on pidetty koulutuskeskuksessamme Jyväskylässä vuosina 2013–2016. Tiedotteita koulutuksista valmistuneista löytyy täältätäältä ja täältä sekä kuvia kursseilta esimerkiksi täältä ja täältä.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen

Kurssille ilmoittaudutaan nettilomakkeella. Kurssi löytyy myös Facebookista.

Tervetuloa mukaan!

Tarvittaessa lisätietoja kurssin kouluttajalta: Teemu Tenhunen, teemu.j.tenhunen (ät) gmail.com tai 041 544 2195.

SUOMEN PYÖRÄILYNOHJAAJAT RY:N NETTISIVUT JA FACEBOOK-SIVU
 
Viime vuonna perustetun Suomen Pyöräilynohjaajat ry:n (SuPO) nettisivut löytyvät osoitteesta pyorailynohjaajat.fi
 
Yhdistyksen Facebook-sivu on osoitteessa www.facebook.com/pyorailynohjaajat.
 

LIITTYMINEN SUOMEN PYÖRÄILYNOHJAAJAT RY:N JÄSENEKSI

Yhdistyksen varsinaisiksi jäseniksi voivat liittyä kouluttautuneet pyöräilyn ohjaajat sekä pyöräilyyn liittyvät yhdistykset, yritykset, oppilaitokset ja yhteisöt. Ketkä tahansa henkilöt ja yhteisöt voivat liittyä kannattaviksi jäseniksi.
 
Jäsenet saavat suoran kanavan vaikuttaa pyöräilyn ohjaamiseen ja sen kehittämiseen Suomessa, osallistua valtakunnallisiin ohjaajatapaamisiin sekä alennusta järjestettävistä koulutuksista.
 
Yhdistyksen henkilöjäsenmaksu on 10 € ja yhteisöjäsenmaksu 100 €.
PYÖRÄILYN OHJAAMISEN STARTTI TAI LAPSET JA NUORET PYÖRÄILEMÄÄN OMALLA PAIKKAKUNNALLANNE?
 
Järjestämme tilauksesta Pyöräilyn ohjaamisen startti -kursseja sekä Lapset ja nuoret pyöräilemään -koulutuksia.
 
 


Järjestyksenvalvojan peruskurssi (32h)

 

Tiesitkö että jokainen pyöräilykilpailu on yleisötapahtuma? Ja että viranomaisten lupapäätöksessä vaaditaan yleensä X määrä järjestyksenvalvojakortillisia järjestyksenvalvojia? Nyt juuri teillä on mahdollista hankkia teidän seuralle järjestyksenvalvojia edulliseen hintaan. Järjestyksenvalvojat voivat lisäksi toimia myös muissa yleisötapahtumissa, anniskelualueilla y.m.

Kurssi pidetään 25.-26.1 sekä 8.-9.2 (Etelä-Suomessa).
Tarkempi paikka ilmoitetaan myöhemmin.

Kurssin hyväksytysti suorittaneet voivat hakea hyväksynnän järjestyksenvalvojaksi kotipaikkansa poliisilaitokselta. Hyväksyntä on voimassa 5 vuotta.

Kouluttajina kurssilla toimii CH Solutions Oy:n kokeneet järjestyksenvalvoja- ja voimankäyttökouluttajat. Palo- ja pelastusosuuden pitää Keski-Uuudenmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja, ex-pyöräilijä Pekka Vänskä.

Koulutus järjestetään Sisäasiainministeriön vaatimusten ja ohjeistusten mukaisesti. Kurssin sisältö käsittelee mahdollisimman paljon yleisötapahtumiin ja pyöräilykilpailujen järjestämiseen liittyviä asioita.

Kurssin hinta: 155,00 euro/ osallistuja alv 0%

Sitovat ilmoittautumiset: 17.1.2013 mennessä.
Kurssille otetaan max. 40 henkilöä.

Maksu:
Kilpapyöräily ry:n tilille: Nordea FI13 1838 3000 0147 61
17.1.2013 mennessä.
Viitenumero: 102555

Kurssi järjestetään mikäli ilmoittautuneita on vähintään 25 17.1.2013 mennessä.

  
 
 
PYÖRÄILYNOHJAAJAKOULUTUS JYVÄSKYLÄSSÄ
 
Kaksi Suomen ensimmäistä pyöräilynohjaajakoulutusta pidettiin alkuvuonna 2013. Näiltä kursseilta on tähän mennessä valmistunut yhteensä 25 pyöräilynohjaajaa.
 
 
Seuraava valtakunnallinen, kaikille avoin pyöräilynohjaajakoulutus järjestetään syys-lokakuussa. Koulutuksen kontaktijaksot ovat Jyväskylässä lauantaista sunnuntaihin 28.–29.9. ja 26.–27.10. Lue koulutuksen sivulta lisää ja ilmoittaudu mukaan!
 
Pyöräilynohjaajakoulutuksesta
 
Pyöräilynohjaajakoulututuksen tavoitteena on antaa osallistujalle tiedot ja osaaminen, jotta tämä voi omatoimisesti järjestää ja ohjata perustasoisia aloittelijoiden ja harrastajien lenkkejä, retkiä ja muita pyöräilytapahtumia. Koulutus antaa perusvalmiudet myös lasten ja nuorten ohjaamiseen. Koulutuksessa pääpaino on liikenne-, kunto- ja retkipyöräilyn hallitsemisessa ja opettamisessa. Koulutukseen voivat osallistua kaikki täysi-ikäiset, jotka ovat harrastaneet pyöräilyä vähintään vuoden. Koulutuksen käyneillä on oikeus käyttää pyöräilynohjaaja-titteliä toiminnassaan. Koulutuksen kesto on noin 50 tuntia. Toimittuaan vähintään vuoden pyöräilynohjaajana ohjaaja voi halutessaan erikoistua maasto-, maantie- tai retkipyöräilynohjaajaksi. 
 
PDF-tiedostoVOK I-tason koulutus (1.3 MB)
VOK-I tason koulutus

 

NUORI URHEILIJA -TUTKIMUS: 14-15-VUOTIAIDEN HARJOITTELU, URHEILUPOLUT JA MIKROYMPÄRISTÖ
 


Nuoriin urheilijoihin kohdistunut monitieteinen tutkimushanke käynnistyi Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksessa vuonna 2010. Hankkeen ensimmäisen vaiheen tavoitteena oli kyselytutkimuksena selvittää seitsemän eri lajin nuorten urheilijoiden kehityspolkuja ja harjoittelua. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 2522 vuonna 1995 syntynyttä lisenssiurheilijaa. Aineistoista tehtiin kaksi erillistä julkaisua, toinen painottuen yksilölajien tuloksiin ja toinen joukkuelajeihin.

Tutkimuksen mukaan yläkouluiässä päälajinsa oli valinnut 95 % joukkueurheilijoista ja 81,5 % yksilölajien urheilijoista. Yksilölajeissa 13-15-vuotiaista taitoluistelijoista vain 11 % ja telinevoimistelijoista 17 % kilpaili päälajinsa lisäksi jossain muussa lajissa. Hiihtäjistä vastaavasti 65 % ja yleisurheilijoista 70 % kilpaili muussakin kuin päälajissaan. Kaikkiaan aineistosta oli havaittavissa lukuisia erilaisia urheilupolkuja sen suhteen milloin lajivalinta oli tehty ja kuinka ohjattua tai omatoimista harjoittelu oli ollut.

14-15-vuotiaat urheilijat harjoittelijat tutkimuksen mukaan keskimäärin 8-10 tuntia ja 6-8 krt. viikossa. Poikkeuksena näihin oli kuitenkin nk. varhaisen erikoistumisen lajit, kuten telinevoimistelu ja taitoluistelu, joissa harjoiteltiin 12,5-16 tuntia ja 8,5-11 kertaa viikossa.

Perheen merkitys nuoren urheilussa oli merkittävä. Noin puolella vanhemmista oli itsellään kilpaurheilutausta, vaikka heidän roolinsa nuoren harrastamisessa rajoittuikin pääasiassa harjoituksiin kuljettamiseen sekä pelien ja kisojen seuraamiseen. Lähes puolella vastaajista myös sisar harrasti samaa urheilulajia.  :
 

Olympiakomitean nettisivuilta löytyy muutamia ajankohtaisia koulutushakuja
 
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu ja Suomen Urheiluopisto järjestävät syksyllä 2012 alkaen uudet valmennuspainotteiset pilottikoulutukset.
Lue lisää: http://www.noc.fi/?x43=4392396
 
Yrittäjyyttä pohtiville huippu-urheilijoille on tarjolla tehopaketti yrittäjyyskoulutusta. Paketti on suunnattu kaikkien lajien urheilijoille.
Lue lisää: http://www.noc.fi/?x43=4398747