Nuorisopyöräilyssä tapahtuu tulevalla kaudella

27.4.2017

Nuorisoyksikön (NY) uudistunut rakenne ja toiminta

Nuorisoyksikkö on uudistunut viime syksyn aikana. Uusi rakenne esiteltiin ensi kerran SPU:n syyskokouksen yhteydessä järjestetyssä seuraseminaarissa Leppävirralla. Uudistumisen tarkoitus on siirtää toiminta alueelliselle tasolle lähemmäs seuroja ja tiivistä alueen seurojen yhteistyötä. Alueellisen toiminnan aktivoimisella pyritään etenkin madaltamaan lasten ja nuorten kynnystä aloittaa pyöräilyharrastus ja lähteä kilpailutoimintaan mukaan. sekä kehittämään pyöräilyn olosuhteita joka puolella Suomea.

Pitkällä aikavälillä alueellistamistoiminnot tähtäävät erityisesti siihen, että suomalaisilla pyöräilijöillä olisi tulevaisuudessa kovan kotimaisen kilpailutason ja harjoitusolosuhteiden kautta mahdollisuus tavoitella maailman huippua. Tätä varten on kehitetty ns. Pyöräilijän Polku, joka myös esiteltiin seuraseminaarissa viime syksynä. Pyöräilijän polku kuvaa kokonaisvaltaisesti ikävaiheittain junioripyöräilijän matkaa eliittitason urheilijaksi
 

Vuoden 2017 tärkeimmät tavoitteet alueellistamisessa ovat:

1) seurojen junioritoiminnan ja yhteistyön aktivoiminen

2) alueellisten, Matalan kynnyksen kilpailu- ja leiritoiminnan järjestäminen

3) seuravalmentajien koulutus

Suomi on jaettu viiteen maantieteelliseen alueeseen niin, että jokaisella alueella on vähintään yksi vahva keskus, jossa on aktiivisesti toimiva ja vahvan jäsenpohjan omaava seura sekä leirityskeskus (esim. Varalan urheiluopisto). Kullekin alueelle on valittu 1-3 aluevalmentajaa, jotka vastaavat alueen junioritoiminnan kehittämisestä yhteistyössä seurojen kanssa. Kansallisella tasolla junioritoimintaa koordinoi nuorisovastaava (NY:n puheenjohtaja) yhdessä aluevalmentajien kanssa. Nuorisoyksikön strategisista linjauksista ja päätöksistä vastaa NY.

Alueet ja aluevalmentajat ovat seuraavat:

Kansallinen nuorisovastaava (NY pj): Noora Kanerva

Pohjoinen alue: Lappi, Kainuu, Pohjois-pohjanmaa.

Aluevalmentajat: Antti Kulmala ja Hannu Heikkilä

 

Läntinen alue: Etelä-Pohjanmaa (Kauhajoki, Kokkola, Vaasa, Seinäjoki),

Pirkanmaa (Tampere, Valkeakoski), Varsinais-Suomi (Turku, Pori,

Rauma)

Aluevalmentajat: Antti Rantanen, Mikko Uotila ja Jyrki Terävuo

 

Eteläinen alue: Uusimaa ja Häme (PK-seutu, Hyvinkää, Hämeenlinna, Lahti, Lohja)

Aluevalmentajat: Antti Munnukka ja Hannu Hämäläinen

 

Kaakkoinen alue: Imatra, Lappeenranta, Kouvola, Kotka

Aluevalmentaja: Kalevi Mattila

 

Keskinen ja itäinen alue: Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Keski-Suomi (Kuopio,Varkaus, Joensuu, Jyväskylä)

Aluevalmentaja: Joona Juurakko

 

Mikäli vastaat seurasi junioritoiminnasta ja oman alueesi aluevalmentaja ei ole ollut yhteydessä seuraasi, voit olla yhteydessä aluevalmentajaan tulevan kauden toiminnasta ja yhteistyön aloittamisesta.

Alueellisen toiminnan aktivointiin jokaiselle alueelle on tänä vuonna osoitettu 2000€ tukea. NY seuraa tuen käyttöä pyöräilykauden aikana, ja mikäli jokin alue osoittaa erityistä menestystä alueellisen toiminnan käynnistämisessä, voidaan tukea myöntää lisää. Aluevalmentajat laativat kyseiselle tuelle budjettisuunnitelman, jota vastaan tuki maksetaan. Tuen ensisijainen käyttötarkoitus on seurojen pyöräkoulutoiminnan tukeminen, matalan kynnyksen tapahtumien (kisailut, leirit) järjestäminen, sekä seuravalmentajien koulutus.

Tietoa alueellisista Matalan kynnyksen cup-kisoista, leireistä, sekä seurojen pyöräkouluista alueittain pyritään kokoamaan SPU:n uudistuvien nettisivuille, junioripyöräilyä koskevan osion alle. Seurojen aktiivisuus aluevalmentajiin päin on toivottavaa, jotta mahdollisimman monen tapahtuman ja pyöräkoulun tiedot saadaan kerättyä.

 

Talenttia etsimässä  

Kilpailullisesti orientoituneille junioreille, jotka tavoittelevat nuorten (16-sarja ja sitä nuoremmat) arvokisapaikkoja ensi kesänä, tullaan järjestämään talenttileirejä pyöräilyn alalajeissa. Arvokilpailuihin valmistautumisen kannalta on toivottavaa, että tavoitteelliset nuoret osallistuisivat vähintään oman alalajinsa talenttileirille. Talenttileirien järjestämistä varten on saatu tukea Urheiluopistojen säätiöltä yhteensä 3500€. Tuki jakautuu tasan pyöräilyn alalajien kesken. Kesän talenttileirit ovat seuraavat:

  

Maantie ja maasto:

Bikester-talenttileiri, Pikku-Syöte 18-22.6.2017. Leiri-info ja ilmoittautuminen löytyvät lähiaikoina: http://pohjois-suomenpyoraily.com. Mukana leirillä vetäjinä 19.6 maantiepuolelta Lotta Lepistö sekä Joonas Henttala. Maastopuolelle huippuvetäjä tullaan julkistamaan myöhemmin. Bikester-talenttileiri järjestetään osana kaikille avointa Pikku-Syötteen pyöräilyleiriä (ilmoittautuminen ja lisätiedot samasta linkistä). Nuorten olympiafestivaaleille sekä maastopyöräilyn nuorten (U17) EM-kilpailuihin pyrkivien odotetaan osallistuvan leirille.

 

Trial: 

Trial-talenttileiri Tampereella 10-11.6. Leirillä on vetäjänä maailmanmestari Abel Mustieles Espanjasta. Lisätietoa leiristä: jari.sulkanen@elisanet.fi. Leiri on talenttistatuksen lisäksi avoin kaikille trialin harrastajille. 

BMX:

BMX-talenttileiri järjestetään kesäkuun alussa (ajankohta tarkentuu myöhemmin) Leiri on BMX:n Kehitys- ja Haastajaryhmälle tarkoitettu, EM-kilpailuihin valmistava leiri ammattivalmentaja Klavs Lisovskisin johdolla, paikka: Helsinki/Tallinna. 

Rata: 

Ensimmäinen Tracktalent –leiri Turussa 5-8.6.2017. Vetäjänä leirillä oma huippuratapyöräilijämme Mika Simola. Leiri on suunnattu erityisesti niille pyöräilijöille, jotka haluavat kehittyä radalla ja haluavat kilpailla ratapyöräilyn Pohjoismaidenmestaruuskilpailuissa vuodenvaihteessa. Talenttileirille ilmoittautuminen ja lisätiedot: mikasimola@hotmail.com . Talenttileiri järjestetään osana TVC:n kaikille avointa ratapyöräilyleiriä, josta lisätietoa ja ilmoittautuminen löytyvät aikanaan: http://www.teamvelocycling.fi. Toinen Tracktalent-leiri tullaan järjestämään syksymmällä erikseen valittavalla sisäradalla. 

Kohti huippua!

Tulevana kesänä alle 16-vuotiaiden sarjoissa on tiedossa useita arvokisoja kaikissa pyöräilyn alalajeissa. NY on asettanut jokaiselle alalajille näyttökilpailut ja/tai kriteeristön riippuen arvokilpailusta. Näyttökilpailuiden ja kriteerien laatimisessa on konsultoitu jokaisen alalajin asiantuntijaa. NY:n budjetti nuorten arvokisoihin on 5000€, joka jaetaan tasan alalajien kesken, poikkeuksena BMX, jonka arvokisabudjetti on lajin ikärakenteen vuoksi osoitettu Huippupyöräily-yksikön budjetista. Lisäksi maantiepyöräilyn Nuorten olympiapäivien kustannukset katetaan pääasiassa Olympiakomitean puolesta, sisältäen kuitenkin omavastuun SPU:lle. Tämä omavastuu katetaan NY:n ulkopuolisesta rahasta. Tulevat arvokilpailut alalajeittain ja niiden näyttökilpailut/kriteerit ovat seuraavat:

 

Maantie:

Nuorten olympiapäivät, Györ, Unkari 23-29.7.2017 (2001 ja 2002 syntyneet) 

Olympiakomitea on ilmoittanut lähetettävien urheilijoiden näyttökriteereistä seuraavaa:

“Urheilijoiden maksimimäärät eri lajeissa ei automaattisesti täytetä, vaan toivotaan, että lajin sisällä tarkastellaan kriittisesti urheilijan tasoa ja mahdollisuuksia ennen, kun tehdään esitystä.”

“Lähtökohtaisesti ei lähetetä urheilijoita kisoihin vain osallistumaan kisoihin, vaan heillä pitäisi olla edellytykset sijoittua 50%:n paremman puolelle omassa lajissaan.”

SPU on toimittanut olympiakomiteaan listan urheilijoista, jotka olisivat potentiaalisesti tavoittelemassa paikkaa olympiapäiville. Olympiakomitea arvioi urheilijoiden tasoa ja tiedottaa sen jälkeen SPU:ta siitä, nimetäänkö pyöräilystä joukkuetta olympiapäiville. Mikäli olympiakomitea ei nimeä joukkuetta, 1-2 pyöräilijällä on silti mahdollisuus tulevan kesän kilpailumenestyksen perusteella ansaita paikka kisoihin. Tämä vaatii näyttöjen antamista ulkomailla riittävän tasokkaissa kilpailuissa. Lista koti- ja ulkomaan kilpailuista, joita suositellaan lämpimästi olympiapäiville pyrkiville ja joita tullaan myös katsomaan näyttökilpailuina, löytyy tiedotteen mukana tulevasta liitteestä.

NY pyrkii järjestämään potentiaalisimmille nuorille kaksi kilpailumatkaa ulkomaille, jossa on mahdollisuus antaa näyttö olympiapäiviä varten. Kilpailumatkat ovat: Tartu Noortetuur Viro 3-6.7.2017 ja U6 Cycle Tour Ruotsi 10-15.7.2017. Kilpailumatkoille tullaan valitsemaan urheilijat alkukauden kilpailumenestyksen perusteella (ks. Lista näyttökilpailulista).

Olympiapäiville pyrkiviä nuoria pyydetään ilmoittautumaan NY:lle 8.5.2017 mennessä (noora.k.kanerva@gmail.com ja jyrki.teravuo@gmail.com).

 

Maasto:

U15- ja U17-luokkien EM-kilpailut, Gratz, Itävalta, 14-18.8.2017

Nuorten maastopyöräilyn EM-kilpailu on avoin kilpailu, joihin on mahdollista osallistua SPU:n nimeämien joukkueiden lisäksi esimerkiksi seurajoukkueella. Lisäksi kilpailussa on olemassa kuljettajapörssi, jonka kautta jokaiselle halukkaalle löytyy joukkue, jonka kanssa pääsee kilpailemaan. Joukkueet ovat 3 henkisiä (vähintään 1 tyttö/joukkue). Kilpailu alkaa joukkueajolla, minkä jälkeen siirrytään kilpailemaan henkilökohtaisilla matkoilla. Henkilökohtaisten sijoitusten perusteella joukkue saa myös pisteitä.

SPU tulee nimeämään yhden maajoukkueen U17 ja U15 sarjoihin. Näihin joukkueisiin valittavien urheilijoiden matkaa tullaan tukemaan noin 100-200€/urheilija.

EM-kilpailuihin ilmoitetaan niin monta joukkuetta, kuin ilmoittautuneista saadaan kokoon. Maajoukkueisiin nimeämisen osalta karsintakriteereinä katsotaan menestystä seuraavissa: Suomen, Ruotsin, Tanskan, Norjan ja Viron XCO cupit, sekä XCO-SM kilpailut. Erityisesti Gratziin pyrkiville suositellaan osallistumista Borlängetourille (www.bck.nu/Tavling/Egnaarrangemang/BorlangeTour/), joka on kolmipäivänen maastopyöräetappikilpailu ja osa Ruotsin XCO-cupia. Tasapäisissä tilanteissa Borlängen kisaa tullaan painottamaan, sillä se vastaa kilpailutyypiltään Gratzin EM-kilpailua. Lisäksi painotetaan menestystä XCO:n SM-kilpailuissa. Samoja kilpailuita voidaan käyttää karsintakriteereinä, mikäli urheilijoita ilmoittautuu enemmän kuin on mahdollista muodostaa joukkueita.

Kilpailun huollon osalta matkajärjestelyistä vastaa viime vuotiseen tapaan Korson Kaiku. Korson kaiku organisoi huoltoauton Gratzin kilpailuun, jonka kulu on 150 EUR/kuski ilman pyörää ja 300 EUR/kuski pyörän kanssa. Mikäli mukaan joudutaan ottamaan peräkärry, kustannukset tulevat nousemaan edellämainituista. Huotoauton kulu sisältää huoltoteltat, varaosat, työkalut tms. Yhteydenotot ja lisätiedot Korson kaiun huoltoautosta: ismo.salmela@gmail.com.

Kaikkia EM-kilpailuihin halukkaita lähtijöitä pyydetään ilmoittautumaan NY:lle sekä Korson Kaiulle10.5.2017 mennessä (viesti: ismo.salmela@gmail.com; kopio noora.k.kanerva@gmail.com).

 

BMX:

Euroopanmestaruuskilpailu Bordeaux, Ranska 14.-16.7.2017  ja

Pohjoismaiden mestaruuskilpailut Råde, Norja 4.-5.8.2017:

BMX:n EM sekä PM-kilpailut ovat avoimia kilpailuita, jonne voivat lähteä omalla kustannuksellaan myös ne urheilijat, jotka eivät tule valituksi SPU:n kautta. Maajoukkueisiin valinnat tehdään BMX:n Kehitysryhmän osalta valmentajan suosituksen sekä harjoitus- ja kisanäyttöjen perusteella. Muiden urheilijoiden osalta katsotaan alkukauden menestystä vähintään kahdessa ulkomaan kisassa, jotka kyseisen maan cup-kilpailuita tai arvokkaampia. Kotimaan menestys huomioidaan myös, mutta ulkomaan kisat painavat enemmän.

Maailmanmestaruuskilpailu Rockhill, USA 25.-29.7.2017:

Valinnat vain erityisistä syistä (superlahjakkuus, joka pääsee finaaliin EuroCupissa tms..)

 

Rata: 

U17-luokan PM-kilpailut Joulukuussa 2017/tammikuussa 2018: 

Kyseessä on avoin kilpailu, johon kaikilla halukkailla on mahdollisuus ilmoittautua mukaan. NY organisoi tuetun kilpailumatkan PM-kilpailuihin. Kriteerinä tuetulle matkalle valituksi tulemiselle on osallistuminen kesän ja syksyn aikana järjestettäville Tracktalent-leireille sekä osallistuminen ja menestys ratapyöräilyn SM-kilpailuissa. 

Trial: 

Maailmanmestaruuskilpailut, Viborg, Tanska 4-6.8.2017

(http://www.uci.ch/trials/ucievents/2017-trials-world-youth-games/227897217/) 

Trialin nuorten MM-kilpailuihin valintakriteerejä on kaksi:

1.     Riittävä kansainvälinen taitotaso ikäluokassaan (MM-kisaluokat ikäluokkien mukaan, kahden vuoden portain)

2.     Kansainvälisen pyöräilyunionin (UCI:n) määräämät maakohtaiset kiintiöt

Käytännössä Suomessa UCIn maakohtaiset kiintiöt (max 5 ajajaa/luokka) eivät ole rajoite, joten määrääväksi kriteeriksi jää riittävä taitotaso ikäluokassaan. Taitotasoa on määritetty kotimaan kisojen perusteella, sillä Suomessa kilpailuluokat ovat puhtaasti taitotasoon perustuvia (ei ikään). Suomen luokat vastaavat ”noin” UCI:n kansainvälisiä luokkia vaikeusasteeltaan seuraavasti:

Suomen C-Super à UCI Poussin (9-10 vuotiaat)

Suomen B à UCI Benjamins (11-12 v)

Suomen A à UCI Minimes (13-14v)

Suomen Elite à UCI Cadets (15-16v)

Esimerkiksi: kun kilpailija osallistuu ja pärjää Suomen B-luokassa ja on enintään 12 vuotias, hänellä on riittävä taitotaso ja sopii ikänsä puolesta  kansainväliseen Benjamins luokkaan.

Trialjaosto on nimennyt seuraavat urheilijat tarkkailtaviksi MM-kisajoukkueeseen tähänastisen kehityksen ja kilpailumenestyksen perusteella (lista voi vielä muuttua tulevan kesän kilpailuiden perusteella):

Niilo Stenvall

Juho Tommila 

Werneri Mikkola

Alessi Autioniemi

Elo Leino

Eemeli Kanervo

Samuel Engroos

Magnus Karlsson

Lisätiedot trialin MM-kilpailuista ja näyttökriteereistä: jari.sulkanen@elisanet.fi