Jukka Oksanen on poissa

6.2.2017

 

 

 

Turkulainen pitkän linjan rata- ja maantiepyörälijä Jukka Oksanen on kuollut. Hän menehtyi äkilliseen sairauskohtaukseen 72-vuotiaana 24.1.2017.

 

Oksasen aloitti pyöräilyuransa 15-vuotiaana. Ensimmäiset tulosuutiset hänestä ovat syksyltä 1962, jolloin mies osallistui Niemenkulman kansallisiin ajoihin Raisiossa ja sijoittui nuorten sarjassa kuudenneksi. Lempinimen Poju hän sai varhain –  Pokuksi häntä kutsuttiin jo vuonna 1963 julkaistussa lehtijutussakin. Porukan pienikokoisimmalle ajajalle siunaantunut nimitys seurasi miestä siitä lähtien.

 

SM-menestystä junioreista ja yleisestä sarjasta Oksanen sai etenkin radalta. SM-mitaleita kertyi uran aikana miehen omien sanojen mukaan ”pesuvadillinen”. Hän oli mukana myös nuorten maajoukkueessa sekä aikuisten B-maajoukkueessa ja sijoittui muun muassa nuorten PM-kilpailuissa Ruotsissa 1963 viidenneksi maantiellä. Oksanen kuului Turun Urheiluliitossa Simo Klimscheffskij'n muodostamaan pyöräilytalliin, jossa polki myös muun muassa Raimo Honkanen.

 

Miehen kilpailu-uran ensimmäinen osa päättyi 1960-luvun lopulla, ja sitä seurasi 13 vuoden tauko. Tuolloin hän jätti kilpailut muille, mutta jatkoi silti lenkillä käymistä. Kisaamisesta Oksanen innostui uudelleen 1980-luvun alussa M31-sarjassa hetkellisesti ja vuosikymmenen lopulla uudelleen perusteellisemmin. Siitä käynnistyi uran toinen osa, joka jatkui aina lokakuussa 2015 Manchesterissa pidettyihin M70-sarjan MM-ratakilpailuihin saakka.

 

Rata- ja maantiepyöräilyn lisäksi mies piti kuntoaan yllä maastopyöräilyn ja hiihdon avulla. Hän halusi jatkaa kilpailemista vuodesta toiseen erityisesti siksi, että kilpailuissa pääsi aina tapaamaan  myös ystäviä.

 

Pyöräilyn parissa Oksanen viihtyi monissa tehtävissä, muun muassa useiden naisajajien valmentajana. Myös huoltajan ja mekaanikon rooli oli miehelle tuttu. Esimerkiksi vuosina 1986–1989 järjestetyissä Itämeren ystävyysajoissa hän ajoi joka kerta Neuvostoliiton maajoukkueen huoltoautoa, koska joukkue näin toivoi.

 

Oksanen oli TuUL:n kasvatti, mutta ehti edustaa myös Ruskon Yritystä, Piikkiön Kehitystä sekä Team Velo Cyclingia. Uransa aikana hän teki kaksi Suomen ennätystä. Vuonna 2006 Oksanen polki Manchesterissa kahden kilometrin takaa-ajossa M50-sarjan SE:n 2.34 ja osia, ja vuonna 2014 Helsingissä M60-sarjan 500 metrin aika-ajossa SE:n 37,71.

 

Ikämiessarjalaisena Oksanen saavutti kaikkiaan kuusi Pohjoismaiden mestaruusmitalia vuosien 1996 ja 2015 välillä. Vuonna 1997 hän osallistui Calgaryssa järjestettyyn World Police and Fire Games -tapahtumaan, eli poliisien ja palomiesten MM-kilpailuihin. Kaksi vuotta tähtäimessä olleesta tapahtumasta tuliaisina oli kultamitalit maantieajosta ja mäkitemposta sekä pronssi kortteliajosta. Vuonna 2007 hänet valittiin vuoden masterpyöräilijäksi.

 

Työuransa aikana Oksanen ehti työskennellä muun muassa tv-antennien asentajana ja kukkakauppiaana, mutta pisimpään hän oli palomies. Tämän työn ohessa hän ajoi myös taksia. Eläkkeelle jäätyään Oksanen jatkoi töitä pyörämekaanikkona ja kuntosalilaitteiden huoltajana aivan viimeisiin päiviinsä asti.

 

Pyöräilyväen lisäksi häntä jäävät kaipaamaan perhe, vaimo ja kaksi lasta ensimmäisestä avioliitosta.

 

MINNA UUSIVIRTA